Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádkou, kterou jsme viděl již několikrát a pokaždé mě udivuje svojí skvělou atmosférou, která je chvílemi na pohádku až překvapivě temná. Ján Kroner asi nikdy nehrál lepší roli a Ondřej Vetchý se svým/svou Krutibrkem je neustále velmi vtipný trouba vedle velkého dřevorubce Ondry. Rozhodně pohádka do červených čísel, protože chvílemi kvalitou a atmosférou předchází většinu "proslavených a umělých" pohádek. Kdo nezná strach, musí povinně zachránit minimálně jedno království a princeznu za život:) ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Hodně neatraktivní, vizuálně odpudivá pohádka. Je to takové mdlé, bez spádu. Co pohádku zabíjí nejvíc, je postava Ferka. Otravnější než Jar Jar Binks a navíc tak extrémně černobílá, že ani černá a bílá barva není taková. Asi chtěli vyhrát soutěž o tu nejčernobílejší postavu v pohádce, což se jim podařilo. I ten Matěj a Ondra (O statečném kováři) jsou sice podrazáci, ale umí se rvát a mají občasné záchvěvy odvahy, ale tohle je už fakt parodie. Hvězda za to, že Kroner tu vypadá jako Michael Bay :-) ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka dělá skutečnou čest všem Ondřejům a už proto si zaslouží vysoké hodnocení. Pochází z posledního období, kdy se o Češích (a Slovácích:-) dalo říci, že umějí točit tento žánr, a tak nějak ho pro mě završuje. Nechápu, v čem byli tvůrci pohádek před rokem 1990 lepší než dnes, ale je nad slunce jasnější, že byli. Důkazem budiž tato pohádka o Ondřeji Nebojsovi. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tradiční československá pohádka o putování nebojácného dřevorubce Ondry za princeznou bílé růže. Ačkoliv místy působí dost strašidelně, místo na vánoční scéně má jisté. Zajímavosti: Autoři se odhodlali k revolučnímu kroku. Ze škaredé stařenky dokázali maskéři vykouzlit krásnou blonďatou princeznu. Nejinak tomu bylo v mnoha dalších pohádkách... / Jisté hororové prvky byly později převzaty v Noční můře z Elmstreet a ještě později v Silent Hill... :-) 60% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu se nachází v obci Kuželov, blízko města Strážnice. Zřícenina hradu, do které přijdou Ondra s Ferkem, se jmenuje Cornštejn a nachází se nad Vranovskou přehradou. Závěrečná část filmu pak byla nafilmována na zámku Milotice u Kyjova. (Stocki)
  • Ve scéně, kdy Ondra (Ján Kroner) nakopne banditu, který společně s kumpány chtěl okrást muže s povozem, je vidět kousek lana, na kterém byl bandita zavěšen. (TheDave)
  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)

Reklama

Reklama