Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tak jako Pavel Kříž v pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI se vydal do světa na zkušenou, tak tady se vydává do světa Ján Króner ml., aby se naučil bát. A stejně tak potká vychytralého nemakačenku toužícího po bohatství, tentokrát Ondřeje Vetchého. Paradoxní je, že v kováři tím nemakačenkou byl právě Króner. To není jediná spojitost s touto pohádkou. Tou další jsou zelenošedé až vyblité barvy, kvůli kterým bohužel Nebojsa neupoutá tak, jak by měl. V pozdější strašidelné fázi pohádky to už tak nevadí, ale převážně první polovinu filmu to hodně kazí. Ještě jednu výrazně viditelnou spojitost má Nebojsa s "kovářem", a to vyhazování zbrojnošů do vzduchu. Tentokrát Nebojsa místo zbrojnošů vyhazoval do vzduchu loupežníky, což by spíše odkazovalo na MRAZÍKA. Příběh je také podobný. Nebojsa musí na své cestě zvládat dané úkoly. Ta jeho cesta je strašidelná, stejně jako se tak tváří celá pohádka. Umocňují to strašidelný mlýn, pohřební fiakr s lebkami, strašidelný hrad s tančícími zombiemi, strašidelná hospoda. Ovšem i přesto to není tak poutavě natočené, jak by si zasloužilo. Chvílemi se Nebojsa táhne až nudí. [10834. hodnocení, 231. komentář, 64%] ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem jako malej úplně zbožňoval a zbožňuju ji doteď. Protože nejde o klasickou pohádku. Spolu s takovým tím hezkým, co bývá zvykem u dětských pohádek, jako princezna, princ, králové a všechno barevný, tak tady je to trochu jinak. Celá pohádka se nese v duchu takové depresivní nálady a jako malej jsem se jí fakt bál. Hlavně zejména u scény s mlýnem a na konci. Protože celý film je v takovém typickém podzimovém počasí jako je mlha, vítr, soumrak, tma i to prostředí tomu nahrává. Tajemný les, opuštěný mlýn, opuštěné království a zpustošená krajina. Depresivní náladu tu občas vyvažuje Ferko u kterého jsem se jako malý smál. Jedna z mála pohádek, kterou bych si klidně pustil i v dospělosti a vím, že mě nebude nudit a neurazí mě. 7/10 ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pěkná výpravná a poučná pohádka, jednoduchá, přímočará, se sympatickými postavami. Stejně jako GeusX konstatuji, že nejvíce pozornosti na sebe strhává postava Ondřeje Vetchého. Ostatně, nebýt jeho, byla by atmosféra pohádky možná až příliš temná a dusivá, dodnes si pamatuji, jak mě děsily scény z hostince. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Klasická Komunistická "skoroinscenácia"- rozprávka z Československa. Ide o taký štandard. Je to lacné, klišoidné, k tomu nesympatický herci, Hviezdičku dávam za to, že to na rozprávočku pre deti, bolo miestami celkom strašidelné... Ale už keď strašidelnú rozprávku, tak to radšej Popolvár najväčší na svete. ()

AntonG. 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek. Narozdíl od většiny ostatních zde postavy furt radostně neposkakují a neksichtí se. Proto na mně působí i o něco rozumněji. Díky svému horrorovému nádechu (ale ne zas tak přehnanému jako má Deváté srdce) má ojedinělou atmosféru. Sympatičtí herci, slušná hudba, co dál dodat? ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde jsou po Ondrovi vrhány nože nebyla dělána trikově ale ve skutečnosti nože na Jána Kronera házel pán, který se tehdy vrháním nožů na svoji manželku živil v cirkuse. (Stocki)
  • Počas natáčania panovalo úmorné teplo. Ako je ale známe, ľudia z južnej Moravy sú mimoriadne pohostinní, a tak sa filmárom snažili útrapy spojené s horúčavou kompenzovať. Dobrá slivovica bola preto vždy k dispozícii. (Arsenal83)

Reklama

Reklama