Reklama

Reklama

Horor Kočovníci smrti je celovečerním debutem známého amerického scenáristy a režiséra Johna McTiernana (PREDÁTOR, SMRTONOSNÁ PAST, HON NA PONORKU). Francouzský antropolog Pommier (PIERCE BROSNAN) před svou záhadnou smrtí v nemocnici „vdechne“ vlastní duši lékařce Henleyové. Žena pak v halucinacích prožívá jeho vzpomínky a vydává se na místa, která Pommier navštěvoval. Zjistí, že muž objevil v ulicích Los Angeles tajemné mladé lidi, kteří nepotřebují spát ani pracovat a kteří se zabývají výhradně zločinností. Jde o zlé duchy z nomádských pověstí, o jejichž existenci se antropolog dozvěděl při svých výzkumech. Bytosti zvané Inuádi se zhmotňují do lidské podoby v ulicích moderního velkoměsta a likvidují každého, kdo odhalí jejich pravou identitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Režisérsky debut Johna McTiernana a jedna z prvých poriadnych úloh Piercea Brosnana je veľmi zaujímavým temným príbehom, so skvelou, dusnou atmosférou a napriek pomalšiemu plynutiu je film veľmi pozerateľný a zaujímavý až do konca. Chválim tiež vydarenú, chytľavú hudbu a použité melódie, ktoré sú miestami pretnuté tradičnými gitarovými riffmi 80.rokov, aj keď tu to našťastie neodvádza toľko pozornosti ako napr. v Highlanderovi. A tiež ma prekvapilo, že na to, že má film 25 rokov, tak to na ňom nie je až tak vidieť. Každopádne majú Nomads niečo do seba a oplatí sa to pozrieť. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,278,264Tržby Celosvetovo $-║ Tak zrovna horror by som ako žáner u tohto filmu neurčil, aj keď nejaké tie prvky tam boli, skôr to bola taká halucinogénna dráma prezentovaná dusnou skľučujúcou atmosférou a zmeteným príbehom, ktorý dokáže riadne zamotať myseľ ale čim dej postupuje, tým sa pointa dorysuváva. aj keď celkový výsledok nie je až tak silný ako by mohol byť, ak by sa z dejom ešte trošku viac pohralo. Od Johna McTiernana to je určite po obsahovej stránke prekvapenie a môžem povedať, že tento film v jeho podaní je omnoho zrozumiteľnejší, než tie štruktúrovo podobné od Lyncha. /65%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ešte máte šancu prežiť. Ak ste aj doteraz nikdy pred ničím neutekali... pred týmto utečte.“ Tento film ma napriek fajn Pierceovi Brosnanovi, niekoľkým zaujímavým klipovým scénam (tanec na aute) a pôsobivej kamere nebavil. Vôbec som mu nerozumel. Ale neľutujem, že som ho videl. Jednak som si doplnil filmografiu človeka, ktorý neskôr nakrútil pecky PREDÁTOR a SMRTONOSNÁ PASCA a jednak ma atmosféra preniesla do detstva; pripadal som si ako školák, ktorý je v piatok sám doma, má pred sebou dva voľné dni, je hore do neskorej, letnej, sparnej noci a v telke pozerá zakázané erotické filmy a horory. Pritom NOMÁDI vlastne nie sú horor, maximálne mysteriózny triler. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Antropolog Jean Charles Pommier umira sileny v Los Angeleske nemocnici a pred svou smrti pouze stihne poseptat sestre nekolik francouzskych slov. Od teto chvile se sestrin zivot zcela meni, neustale ji pronasleduji vyjevy z Pommierova zivota a ona pomalu zacina zjistovat, ze muz, ktery ji zemrel v naruci nebyl mozna silenec. Debut Johna McTiernana je prekvapive skvele dilo, kde skoro neni misto pro nudne chvile. Pribeh vypraveny ve dvou casovych rovinach zaroven je postaveny na opravdu originalni myslence a je velka skoda, ze jde o jediny realizovany McTiernanuv scenar. Prekvapive skvely je i Pierce Brosnan, francouzsky antropolog Pommier je jednoznacne nejlepsi role, ve ktere jsem ho dosud videl. Skoda, ze je film (nejen u nas) nedoceneny a prakticky neznamy. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

McTiernanův skvělej hororovej debut, ve kterým před Predátorem ukázal, že má výbornej cit pro temnou a takovou mrazivou atmosféru. Krom toho příběh ač nevypadá na první pohled složitě, tak je kvalitně zpracovanej i promyšlenej, Pierce Brsonan ve svý první kvalitnější roli je výbornej a hudba je díky svojí znepokojivosti pro tenhle film dobře vybraná a jednim slovem skvělá ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„If you've never run from anything in your life, run from this. They're leading you into another world..“ Když se vám dostanou do hlavy vzpomínky antropologa Pierce Brosnana, můžete vidět jeho chlupatou hruď, ale i inuitské bubáky, na které nejsou páky.. Neo-noirová obrazová stránka, originální střih a atmosférická hudba přinášejí drtivé vítězství formy nad lehce matoucím obsahem. Vítězství, které natolik oslovilo majora „Dutche“ Schaefera, že si najmul autora, aby natočil jeho legendární leč.. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi po filmu nebylo tak fyzicky nepříjemně, naposledy snad po Inland Empire. Vynikající hudba, herci i znepokojivá atmosféra. Esence hororu. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený režisér proměnlivých kvalit, který velice často trpí výběrem špatných filmů (Basic, 13th warrior), ale na druhou stranu je vidět, že točit umí (Die Hard, Predator), svou prvotinou velmi příjemně překvapil. Nomads jsou imho absolutní pecka s vynikající chytlavou hudbou a průměrným příběhem, který je ovšem zpracovaný a natočený natolik dobře, že je mi úplně jedno, kolikrát už tu něco podobného bylo. Také stojí za povšimnutí, že si Tiernan sám psal scénář... Prostě bomba. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Do jednej z los angeleských nemocníc privezú dezorientovaného, skrvaveného pacienta, čo niečo nesúvisle bľaboce po francúzsky. Je to známy antropológ, ktorý sa pred nedávnom prisťahoval spolu so svojou manželkou do Kalifornie. Skôr ako zomrie napadne doktorku Eileen Flaxovú. Od tej chvíle začne mať zvláštne vidiny a hypnotické stavy spojené s jeho poslednými dňami života. Zisťuje, že sa zaplietol s bandou tajomných "Kočovníkov smrti". Na základe toho, že hlavnú mužskú úlohu stvárnil (budúci agent 007) Pierce Brosnan som očakával, že to bude omnoho lepší a zaujímavejší film. ** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Nomádí komunita(Lovců-sběračů) si ale umí pohrát. "Dostanou Tě!" :)) Hrátky s.. P. Brosnan...krom neodiskutovatelného charizma...táhne i ta jeho sexy prdelka...áááá. Hm..ticho...souhlas dívky...co!? To je bez debat. John McTiernan...prostě umí. :-) ()

petero 

všechny recenze uživatele

John McTiernan a jeho úspešné začiatky. Nomads má dravú réžiu, úvod parádny, námet tak isto, problém sa však dostavuje v poslednej tretine keď zistíte že bubáci nie sú až tak nebezpečný ako by sa patrilo. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Maly, mily beckovy filmik s nie prilis dobre strukturovanym dejom. Je dobre, ze McTiernan sa neskor nepokusal o vlastne scenare. Tocit totiz vedel uz od zaciatku. Ako debut neskorsieho rezisera Vikingov, Rollerballu alebo Zeleneho pekla je to vlastne vyborny film. 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hrozná blbost, myslel jsem si že nápíšu trošku inteligentnější komentář, není k tomu ale důvod. Je jen s podivem že John McTiernan je ten režisér, který má na svědomí Predátora a Smrtonosnou past. Nomádi rozhodně nejsou hororem, tedy co se žánru týče. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Nejsou tu, jsou to Inuádi!" Zvláštně ponurý a zneklidňující film, který nepřináší nijak převratný nápad, ale jehož zpracování je působivé. Hlavní hrdina, zcestovalý antropolog, se žene za tajemstvím podivné skupiny lidí (kteří vypadli z klipů 80.let), což ho nakonec stojí...život? Nesouhlasím s textem distributora, že svoji duši před smrtí vdechne mladé lékařce, spíše jen jakési vize či stopy z konce svého života, což potvrdí i samotný konec filmu. Místy syrová kamera nás vede po stopách posledních okamžiků antropologova života a vy cítíte, že dělá jednu chybu za druhou, ale nemůže si pomoci, jelikož tíha tajemství je tak veliká, že se už nelze zastavit, natož pak obráti a prchat... Výbornou hudbu B.Contiho doplňují excelentní sóla kytary, kterou ve svých pařátech třímá Ted Nugent. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Dost ale opravdu dost velké zklamání, od filmu od McTiemana a navíc s Brosnanem jsem čekal něco více, než jen divný psycho mysteriózní film kde se strašně neustále moc kecá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Brosnanova premiéra vo svete celovečerných filmov dopadla ako antropologický nezmysel. Pierce behá zmätene, ako by mu vypírsovali ušné laloky bez ladu a skladu, kde jeho bežecké maratóny sú založené na jednom: buď prenasledoval bandu punkáčov, alebo pred nimi utekal. Scenár filmu vôbec nevyužíva hororový potenciál, pretože motorkársky gang nepotrebuje ani zlých duchov, aby vystrašil. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé. Ústřední nápad filmu je poměrně hodně originální, stejně tak neobvyklé tempo a struktura vyprávění. Některé momenty jsou opravdu hodně schizofrenní a znepokojivé, podobné si pamatuji možná tak ještě z Weirovy The Last Wave. Co mi zde občas nabourává dobré pocity z filmu je ten 80's rokenrol a motorkářské vzeření nomádů, ke konci ale už mi to vlastně i sedlo, dotváří to už i tak zajímavě rozčleněný děj. Film na vícero podívání. Čím více se člověku vrací po shlédnutí vzpomínky na něj tím více si uvědomuje jeho kvality. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zbytečně násilně pospojované dvě linie, postupné odhalování něčeho, co vlastně se ukáže jako tuctová hororová kulisa, nějaké podivné nájezdy na snad lesbický sex, jediný, kdo tam hraje, je Pierce Brosnan. Celkově je to vlastně nevysvětlené a nedokončené. ()

Reklama

Reklama