Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pro dobrou úrodu musíš pohnojit zemi hovnem. Z hovna pak vyroste, tráva, plevel a zelenina, kterou jíme my i zvířata. Zvířata nám dávají maso, mlíko a tak dále. A my to všechno zpracujeme na co? Na hovno." Tak takhle dochází ke koloběhu hovna v přírodě. Konečně to vím. Podobně důležitých informací jsem v tom snímku dostal poměrně hodně, ale že by mě to bavilo, tak to nemohu říct. Ale pokud by to soudruhu Stalinovi udělalo radost a vynechal by mě při svých čistkách, tak to byla vynikající zábava. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tohle je lepší verze Slunce, sena. Vtipy jsou zde mnohem propracovanější a více zaměřené na lidskou vesnickou povahu, než bůh-ví jaké troškovské výmysly. Přesto snímek není nic extra. Pár scén sice ulpí v paměti (Například: „Víš, Váňo, všechno je vlastně z hovna…“), ale jinak nic. Srdečně se sice zasmějete, ale to neznamená, že ani u jiných filmů. Celkové zpracování je lepší průměr, a proto tři hvězdičky. ()

Reklama

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film, nebýt té zbytečně dlouhé stopáže, hodnotil bych i lépe. Tady platí, že u některých filmů se povede vytvořit fakt dobrý dabing, tady je to jeden příklad za všechny. Vždycky jsem si říkal, proč se tenhle film vůbec nikdy neobjevil v televizi a teď mi to došlo - Menzel udělal z ruských armádních příslušníků naprosté trotly, tak proto...............moje hodnocení = 6 z 10. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Český komediální výlet do SSSR 40. let. Našroubovat švejkovský humor do totalitního válečného státu v zapomenuté vesnici byl zajímavý experiment, i když šance na úspěch byla malá. Náš specifický humor vyžaduje své jedinečné mikroklima. Znázornění sovětského chaosu, bordelářství, paranoie, marnosti nebylo úplně špatné. 50%. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Unikátní film v historii české kinematografie o ruském vojákovi, který má hlídat letadlo u nějaké vesnice, protože je to natočené v ruštině s ruskými herci ( čestná vyjímka Labuda ). Dobovka odehrávající se roku 1942 jako tragikomedie, ale myslím, že to jeden z nejslabších Svěrákových filmů a Menzlových taky. PS: Točit v roce 1993 film v ruštině, to je pro diváky atraktivní asi jako točit ho zrovna v dnešních časech. Slabá věc. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Snímek získal roku 1994 Zlatou medaili předsednictva italského senátu na 51. MFF v Benátkách. (Terva)
  • Během premiérového měsíce vidělo film v českých kinech 29 816 diváků, což znamenalo tržbu 820 624 Kč. Snímek se tak stal 9. nejnavštěvovanějším filmem a 5. nejnavštěvovanější premiérou měsíce října 1994. (cinema_cz)
  • Jde o první film v ruštině (u nás však dabovaný), natočený mimo území Ruska (exteriéry se točily v bývalém vojenském prostoru u Milovic). (Siriuss)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama