Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Mám po shlédnutí snímku rozporuplné pocity. Na jednu stranu výborný nápad - mezinárodní komedii v našich zemích je jako šafránu, pokud někdy něco takového bylo. Druhá strana mince je ale temnější. Při některých scénách jsem nevěřil, že toto napsal Svěrák. Nabytou svobodu i on bohužel využil tak, že zakomponoval do děje za socialismu nemyslitelný vulgární humor. Ale že bych se nezasmál ani jednou, to zase ne, pár výborných momentů tam bylo. Ještěže si po tomto ještě několikrát spravil chuť. U Menzela mě účinkování v takovém projektu nepřekvapuje, po revoluci to s ním šlo opravdu z kopce. Dále bych zmínil, že film mě za 106 minut nenudil, ale než přijde závěr, tak je to vše takové klidné a nějakou pořádnou akci abych pohledal. Též si myslím, že nebylo dobrým řešením film nadabovat, i přes výborný casting mě tam ti naši přední herci nesedí, dabing navíc z Čonkina nedělal až takového hlupáka, jakým má být. A když už ten dabing vznikl, tak na nedávno vyšlém DVD měla být stopa s původním zněním. Myslím, že nápad jako takový na papíře je skvělý, lituji celkového promarnění. 50% ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Radek99: "Symbolická tragikomedie rozkročená někde mezi Dobrým vojákem Švejkem a Gogolovým Revizorem odrážející jak bodrost a specifika širé východoslovanské duše, tak i absurditu doby vymknuté z kloubů normálního civilizačního vývoje."  Pregnantně vyjádřena nosná myšlenka filmu. Asi film pobaví více někoho, kdo aspoň chvilku v socialismu žil a pracoval, protože se mu v tomto filmu vrátí ta doba. Byť tady v ČR/ČSSR by i těmto lidem tohle, a to i za socialismu, připadalo příliš absurdně.  Škoda, že dnešní mládež jen papouškuje ve škole naučená zla socialismu aniž by dokázala vidět podobnost kroků, které vedly k tomu zlu, s kroky dnešních proevropských politiků. Ne nadarmo se říká: Kdo se nepoučí z historie, je nucen ji opakovat. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pravda, všechna má očekávání tenhle film nesplnil, přesto mi přijde docela povedený. Jde o zábavnou sondu do života ruské vesničky, jejímž dočasným obyvatelem se stal i voják, zanechaný zde coby hlídač opuštěného vojenského letadla. Nezapomenu na jeho výraz, když se dozvěděl, že ta kořalka, co zrovna pije, byla vypálená z hoven :)). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem sháněl snad deset let. Pamatoval jsem si jej jako vynikající absurdní zábavu se silným satirickým nádechem. A to se mi i po těch letech dostavilo. Nejméně známý film Jiřího Menzela, ovšem proč? Herci jsou skvělí (vojín Čonkin je abnormálně hustej týpek), humor tu je, scénář se Zdeňku Svěrákovi rovněž povedl. Škoda druhé poloviny, která ztrácí dech a objeví se i nějaká ta hluchá místa. Přestože by film bylo zajímavé slyšet v původním znění, české znění se taky hodně povedlo (Ondřej Vetchý, Naďa Konvalinková, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Boris Rösner, Vlastimil Brodský). 80%. ()

Eire 

všechny recenze uživatele

Pro mne nejslabsi Menzel ever. Snad este DONsajni by mu mohli konkurovat v tomto lajne.. . vlastne to aj je o RuSSkych hovnach z roku 41  , no vlastne tie iste sracky vidime aj teraz v '22... Nicego neizmnieilo v poj...nej Rasiji ani segodnja.... 7 nominations for 🇨🇿 Lev. Ani jeden (chvala Bohu) nepremeneny v trofej... Conkine, Conkine , lepsi jsou od Menzela filming JINE!!! 🤔 33% ... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Film sa svojím rozpočtom 35 miliónov Kč stal na svoju dobu najdrahším českým filmom. (Raccoon.city)
  • Keďže režisér Jiří Menzel mal pocit, že doslovné spracovanie podľa knižnej predlohy sa stretne z nepochopením ruských hercov (zosmiešňoval ruský národ), poprosil o napísanie scenára Zdeňka Svěráka. (andykovac)
  • Jde o první film v ruštině (u nás však dabovaný), natočený mimo území Ruska (exteriéry se točily v bývalém vojenském prostoru u Milovic). (Siriuss)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama