Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

FoxMulder 

všechny recenze uživatele

Dýchá z toho na mě hodně tendenční závan. Je po revoluci a tak se musíme vypořádat s minulým režimem. Ne že by to bylo špatně, jen je to tak nějak celé mdlé. Nefunguje nadhled a humor v kombinaci s s vážným podtextem odporného chování Nkvd. Nechytne to, vyšumí to do ztracena a "komická" figurka souseda s hovnama je dementní a zbytečná. Zato jeho manželka s děckem je teda něco:-) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, je tak přenádherně podvratný, až se mi chtělo dojetím plakat. Ale nakonec jsem se raději smál. Absurdita jedné epochy se zde koncentrovala a ožila převelice ironickým způsobem. A tak uvidíme Lysenka, falešné plnění plánu ("když zfalšuju, možná mě zavřou, když ne, určitě mě zavřou"), hospodářství hovna, katastrofální stav rudé armády v létě 41 - vše v poměrně přesvědčivých ruských kulisách a s přirozenými herci. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si myslel že Čokoládový čmuchalové byly nejslabší Menzelovým filmem, ale chyba. Čonkin je šíleně plochá postava která mě v ničem nepřekvapila, scénář je plný klišé a film samotný se děsně táhne. A nevěřil jsem že to nikdy řeknu ale tenhle styl humoru mi je poněkud cizí. Škoda no těšil jsem se. Ale dostal jsem pomalý, táhnoucí se film který Menzelovy po Čmuchalech asi už neodpustím. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pominu-li vysloveně zprasené dvd (chybí originální (ruský) zvuk, dabing je tradičně hrozný, obraz je značně neostrý (na film z roku 1994 vážně bída) a poměr stran asi nebude čisté 16:9, nehledě k absenci jakýchkoli bonusů), jedná se o vážně příjemné filmové překvapení. Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: Radek99, gudaulin, Subjektiv, belldandy ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jednou tak cestou z Volgogradu se pustil tento film, o kterém jsem neměl ani páru. Ač unavený cestou jsem dokázal tu stopáž bez problému vydržet. Čonkin mě totiž uchvátil řízným socialistickým humorem, který místami přetékal v záchvaty smíchu a slzení. Pro někoho sračka na téma jak nejlépe vést válku po komunisticku, pro mě oddechová komedie, která stojí za vidění. Humorných scén je tam totiž hafo. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Jde o první film v ruštině (u nás však dabovaný), natočený mimo území Ruska (exteriéry se točily v bývalém vojenském prostoru u Milovic). (Siriuss)
  • Snímek získal roku 1994 Zlatou medaili předsednictva italského senátu na 51. MFF v Benátkách. (Terva)
  • Film sa svojím rozpočtom 35 miliónov Kč stal na svoju dobu najdrahším českým filmom. (Raccoon.city)

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama