Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

mm13 

všechny recenze uživatele

Vidím tu rozpor medzi (riadne prepáleným) stvárnením sovietskeho odhodlania počas Veľkej vlasteneckej vojny a tým, že zároveň je ten film málo ruský. Nemá ten správny charakter ani v radoch hrdinov (chýba im zázemie), ani u nepriateľa (je im slabým súperom), kvôli čomu všetko dookola páchne samoúčelnosťou a postráda to poriadnu charizmu. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je to taková předělávka ( kdo chce čte remake) staršího sovětského Skřivánka.  Kladem je třeba úvodní bitva, technické provedení samotného filmu, kvalitní protivník ( není hloupý až imbecilní, není bezúčelně krutý, je vojensky na určité výši.) Opět jako Skřivánek má i Legenda T-34 českou stopu. Vtipná věta: Chlapče tebe mě posílá snad sám Stalin. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ruská verze odpadové hollywoodské produkce. 1)  Chvílemi mi připadalo, že si tvůrci dělají z války legraci. Dialogy, občasné hláškování a styl kamery i režie (o hudbě nemluvě) působí jako parodie amerických akčních filmů. Ale ona to parodie není. Ploditelé tohoto filmu prostě z hollywoodských akčňáků převzali jen to špatné._____ 2)  Patrná snaha o líbivost navzdory různým scenáristickým nesmyslům rovněž působí směšně._____ 3)  Po odpadové první části následuje druhá část v koncentračním táboře, která je už zajímavější, ale stále nepřekročí limity, o kterých píši výše._____ 4)  39letý Němec Vinzenz Kiefer (německý tankista Jäger) mi usnadnil přežít tohleto mučení lechtáním. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rus to je len vodka, vojna a mafia. Podľa toho aj točia filmy. Neviem či snáď 7 z 10 ruských filmov nie je o druhej svetovej vojne, kde boli takí udatní a zvíťazili, hoci každý vie za akú cenu ľudských životov. Keby bola ruská armáda tak dobre vybavená technicky i mentálne ako v tomto filme, tak nerozumiem ako vo vojne mohlo padnúť vyše 20 miliónov Rusov. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ayer predviedol vo Fury Shermany a hrdí Rusi zas svoje mašiny T-34. Mám rád tankové bitky a filmy a keď nerátam lacné filmy s mizernými efektami, moc ich nieje. T-34 ma celkom prekvapila hlavne v rámci efektov, pretože to bolo natočene skutočne pekne, veľmi dobre sa na to pozeralo, v akciách nezmámim hercov nebol problém fandiť, potešila aj výprava a obzvlášť (moje obľúbené) nemecké Panthery. Jasné, že aj tu sa nájde kopec blbostí, aby boli Rusi za hrdinov a rozprášili hordy náckov jedným tankom. No ako som hovoril, veľmi pekne sa na to pozerá, nenudí to a to mi stačilo k dobrému zážitku. 80% - 4* ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Scéna ve 40. minutě se odehrává v knihovně zámku Kačina. (josca)
  • Noční bitva mezi T-34 a čtyřmi německými Tigery se natáčela na náměstí v obci Úterý v okrese Plzeň-Sever, kde se mimo jiné natáčel i seriál Zdivočelá země(od r. 1997). A „téčko“ se do této bitvy brobourá skrz Kolonialwaren, který však na tomto místě nestojí a ani nikdy nestál, neboť je to přímá ulice, která vede z náměstí k v této obci jediné fungující restauraci U Kašny. (codyak)
  • Německé tanky ve filmu jsou Panthery (Panzerkampfwagen V Panther Sd.Kfz. 171), respektive výborné kopie na podvozku T-55. V závěrečném souboji jsou vybaveny nočním infra zaměřovačem FG 1250, který se skutečně používal na sklonku války. (Furanta)

Reklama

Reklama