Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh podolských kadetů a jejich hrdinského boje u Moskvy v říjnu 1941. Kadeti z podolských vojenských škol byli vysláni na Iljinskou obrannou linii a bojovali po boku jednotek sovětské 43. armády, aby zadrželi Němce, dokud nedorazí posily. Mladí muži, vlastně ještě děti, položili své životy v bitvě trvající téměř dva týdny, aby znemožnili postup německých jednotek do Moskvy. Kolem 3500 kadetů bojovalo i proti daleko větší a vyzbrojenější přesile. Většina z nich tam položila své životy. Tento film není jen o válce. Je také o lásce, opravdovém kamarádství a cestě od chlapectví k dospělosti. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (51)

gonga odpad!

všechny recenze uživatele

Tahle postsovětská propagandistická velesračka snad ani nejde hodnotit, to bych musel psát hodnocení i reklamám na prací prášek. Jde o oslavnou ódu na dobrého ruského člověka, vždy čestného, dobře naladěného, ochotného se obětovat. Skoro by si člověk myslel, že ta válka je, až na nějaký ten boj, legrace. Se zobrazením skutečné války má jen málo společného, zde jsou jen dokonalí ruští vojáci a zavilí fašisté. Nic mezi. Toto není film, toto je produkt k posilování nacionálního ducha v současném Rusku. Ironií je, že ačkoliv mají Rusové stále plné pusy boje s fašismem, je jejich současný režim již nepokrytě fašistický. Kladu si otázku, kam ruská kinematografie upadla, když se i za toho socialismu v Sovětském svazu točily o mnoho tříd lepší a vnitřně pravdivejsi filmy než tento odpad. Zdejší hodnocení jen dokazuje, kolik se na csfd rojí naivních pitomců a podlých rusofilních filcek. Hnus. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Boľševické noky si v poslednej dobe radi vyberajú menej známe príbehy a točia o nich gerojské veľkofilmy. Toto však čím ďalej išlo, tým to bolo protivnejšie. Hlavne po tej dejovej stránke. Zamotaná lovestory, to bol vrchol. Načo? Koho to zaujímalo? Neidem pozerať takýto film, aby som ronil slzičku nad nenaplnenou láskou ( aj keď, nebola ona tak trochu kurva?) ktorá ich konanie aj tak nejak ovplyvňovala, ale nad zničenou technikou. Po tejto stránke to bolo fajn. Veľa techniky, veľké bojové sekvencie, niektoré na jeden záber. Pyrotechnici si tiež prišli na svoje, všetko nasnímané tým novým ruským štýlom. Hovorím si super. Potom ale na scénu prišli nevybuchujúce rušné granáty, pol hodinové umieračky a veľmi divný štýl strihu pri samotnom rozprávaní príbehu. Tam sa človek solídne stratí. Nebolo to tak prefarbené a predigitalizované, skôr teda išli po reáli. Postavy ma zaujímali tak na začiatku, kedy sa s nimi ešte dalo pracovať. Neskôr sa dosť upustilo od nejakého vykresľovania ich prerodu, škoda. Samozrejme boli zachované aj všetky stereotypy a klišé, od zlých nemcov čo sa nevedia kryť, cez nikdy nekončiacu odvahu až po obetovanie života za vlasť a Moskvu. Na to som už zvyknutý, to ani neriešim. Z historického hľadiska sa nevyjadrujem, nepoznám tú udalosť, nikdy som o tomto hrdinstve nepočul. Takže pekne natočené bojové scény s technikou, ktorých bolo niekoľko. Zvyšok je zbytočne naťahovaný balast. 3 z 5 ()

Reklama

kluzo 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekal víc. Naivní, propagandistické... Jako USA filmy typu Fury... Ne nadarmo se říká, že rozdíl mezi Rusem a amíkem je akorát v lepším oblečení. Někdo chválil natočené bitvy. Připadal jsem si jako bych se díval na klub historického šermu při bitvě u Slavkova... Herecké výkony byly taky takové dost naivně amatérské. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Válka je bolestiva, začátek byl jemně slabý, a nečekal jsem nic moc velkého, ale příběh vždycky založený na skutečnosti dokáže zaujmout. Ale jak minuty běžely, boje začaly brát na síle, a když už jste si oblíbili ruského vojáka, tak záhy už nebyl. Bylo to kruté jít na smrt. Velmi dobře natočený film, plný akce, drama a trocha lásky, konec celkem šokoval. Pořád jsem čekal na posily a že už byla poslední vlna odporu, a ono pořád smrt usilovala o další nevinné, silný film velmi dobře natočený. Válečná historie má pořád co vyprávět z jakékoliv strany boje. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dějově poněkud přeslazená (jestli to u válečného filmu jde říct) a trochu nepřehledná vojenskovlastenecká romance (je občas těžké se v četných postavách orientovat, když blíže představeny nám během klidného začátku byly jen asi čtyři), ovšem technicky parádní. Také potěší, že vidíme techniku ze začátku války, na německé straně tanky Pzkpfw II, III a IV, přičemž první dva nejsou ve filmech vidět moc často, a to ještě pro nás poněkud smutně korunované ukradenými LT-38, kterými náš průmysl klukům germánským notně v první fázi války vypomohl. Na sovětské je pak, i když jen letmo, mimo další vděčnější techniky možno spatřit velmi nepodařené lehké železo T-60. Méně gerojství, více přehlednosti v ději a byl by to velmi úctyhodný válečný kousek, takhle je to jen dobré. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (11)

  • Herec Sergej Bezrukov si zahrál kapitána průzkumníků Ivana Starčaka na vlastní žádost. „Požádal jsem o účast na projektu v jakékoliv roli. Jsem vděčný za pozvání k natáčení, protože moji dědečkové bojovali ve válce a jsem hrdý na velké vítězství.“ (Tonula)
  • Film byl natáčen v prostředí, kde se odehrávala skutečná bitva zejména v okolí města Medyň. Pro účely filmu byla částečně obnovena bývalá Varšavská dálnice, postavena maketa obce Ilinskij (25 domků), filmaři přivedli vodu do starého koryta řeky a byly vykopány a opraveny původní bunkry a střílny ještě z doby bojů. (Tonula)
  • Do přípravných prací na filmu se široce zapojili místní obyvatelé. „Nikdy nezapomenu, jak komparzisté kopali zákopy v dešti v lehkých šatech, protože chápali, že vytvářejí pomník podolských kadetů,“ přiznává herec Igor Judin (Míťa Šemjakin). (Tonula)

Reklama

Reklama