Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh podolských kadetů a jejich hrdinského boje u Moskvy v říjnu 1941. Kadeti z podolských vojenských škol byli vysláni na Iljinskou obrannou linii a bojovali po boku jednotek sovětské 43. armády, aby zadrželi Němce, dokud nedorazí posily. Mladí muži, vlastně ještě děti, položili své životy v bitvě trvající téměř dva týdny, aby znemožnili postup německých jednotek do Moskvy. Kolem 3500 kadetů bojovalo i proti daleko větší a vyzbrojenější přesile. Většina z nich tam položila své životy. Tento film není jen o válce. Je také o lásce, opravdovém kamarádství a cestě od chlapectví k dospělosti. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (51)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ruské vojnové filmy z posledných rokov mi prídu podobné ako vajce vajcu. Všetko krásne farebné, nablýskané , v spomalených záberoch. Nadriadený súdruhovia sú celkom milý, všetko správny chlapi. Medzi vojakmi samí hrdina, doslova všetci... Vo voľnom čase nádherný život, krásne upravené kasárne, parky, pokosená trávička a čisté uniformy...dokonalosť sama. Naopak druhá, nemecká strana dostáva málo priestoru a keď už, tak je to samí nesympatický hajzlík, vrah, bezcitný človek...V scéne kde prechádza tank so stojacim oficierom je jasne vidieť zachmúrenú tvár a orlí nos... Film je fajn, niežeby nemohol byť lepší len trocha viac vierohodnosti preboha. Väčšina ľudí vie, aký život mal ruský vojak, čoho boli čekisti, NKVD a súdruhovia schopní. Romantická linka vo filme mi nevadila skôr naopak, akčné scény boli slušné, ale nijako výnimočné. Scéna bombardovania však bola skvele natočená, na výbušninách sa nešetrilo. Skúšajte a natáčajte ďalej molodci, možno o rok budem spokojnejší. 60%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film sa ťažko dá hodnotiť z pohľadu zobrazovania reality. Dejiny píšu víťazi a filmy sa točia tak, aby boli povoľné režimu, zo svojej strany robili hrdinov a z druhej netvorov. Platí to na americkej i ruskej strane. Takže vyhnem sa komentovaniu verného zobrazenia, dovolím si to hodnotiť len na základe videného diela. Z tohto filmu som si zobral starú pravdu, že vojna láske nepraje a ani životu. V podstate som uvítal že sa Rusi pustili do vojnového príbehu s romantickou linkou, nakoľko tie strieľačky zo zákopov a tankov neboli pre mňa vôbec pútavé. Celkovo mi to nedalo hlbšiu pointu, ako len ukázať, že „za ródinu“ padlo na sovietskej strane skoro 11 miliónov vojakov a toto bola len časť z nich. Záver priniesol až prílišný pátos. P.S. Ljubov Konstantinova sa dosť podobá na mladú Carey Mulligan, je dokonca jej krajšou verziou. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní ruský válečný velkofilm. Film má zajímavý příběh o mladých kadetech z Podolsk, kteří jsou vysláni bránit linii za Moskvou, aby zadrželi němce, kteří jsou v přesile. Prvních 40 minut je takový klasický úvod, seznámení s postavami, trochu romantiky, kamarádství, zrada a jakmile se vejde na bojiště, tak se z něj prakticky nejde pryč. Akce je poměrně dost, ikdyž většinou končí velmi rychle, ale naštěstí brzy opět začne. Líbilo se mi bombardování, to je poměrně epické, občas si Rusové vypomůžou cool slow motionem, ale jinak je kamera poutavá a vizuál na vysoké úrovni. Našlo se zde i pár ikonických záběrů, které utkví v paměti. Jediné, co tomu trochu schází je gore, syrovost a taková ta špína, která byla v Eight Hundred či Hacksaw Ridge, ale to se od Rusů asi nedočkáme. Rusům ty válečné filmy jdou a tohle je jeden z nej za poslední dobu od nich. 8/10. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocení jsem čekal víc. Naivní, propagandistické... Jako USA filmy typu Fury... Ne nadarmo se říká, že rozdíl mezi Rusem a amíkem je akorát v lepším oblečení. Někdo chválil natočené bitvy. Připadal jsem si jako bych se díval na klub historického šermu při bitvě u Slavkova... Herecké výkony byly taky takové dost naivně amatérské. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Tak jasně, že Rusové válečné filmy umí. Provedení je prostě dokonalé. Bohužel jim dost často ale ujede ruka a většina filmu se změní v nechtěnou grotesku (dialogy jsou tragédie). Prvních 30 minut filmu je doslova utrpení. Pak následuje až do konce strojové akce-kecy-akce-kecy-akce-kecy…, kdy samozřejmě bloky “kecy” jsou významně delší než bloky “akce”. A akce je natočená bezchybně. Prakticky ty akční části film zachraňují. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (11)

  • Celý děj se odehrává v okolí tzv. Varšavské dálnice, což byla spojnice mezi Moskvou a Varšavou ještě z dob carského Ruska. Původně nejdelší zpevněná silnice v Ruské říši byla dostavěna roku 1850. Před 2. světovou válkou byla částečně pokryta asfaltem a v průběhu bojů ji využívaly obě válčící strany. (Tonula)
  • Práva na promítání v zahraničí byla prodána na termín předpokládaného uvedení filmu v Rusku, tj. 4. květen 2020. V zahraničí tak byl film promítán před ruskou premiérou (4. listopadu 2020), narušenou pandemií koronaviru. (Tonula)
  • Před začátkem natáčení prošli mladí herci výcvikem u vojenské jednotky. Měli uniformy, podřizovali se vojenské kázni, dodržovali režim, žili v kasárnách, věnovali se výcviku a střelbě. Cílem přípravy bylo naučit je, aby se ve filmu chovali jako skuteční vojáci. (Tonula)

Reklama

Reklama