Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (1 115)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Vidím v tom ekvivalent Bratrstva neohrožených. Řemeslnou kvalitu zajišťuje HBO. Reálné základy a mrazivé poselství zase neumožňují dát nízké hodnocení, pokud člověk nechce byt za amorálního tupce. Až na angličtinu se tomu těžko něco vyčítá, ale na tričku, plakátu ani ploše mít Černobyl skutečně nikdy nebudu, proto hype tak úplně nepodpořím. S1: 85% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný zážitok! Vynikajúci seriál, ktorý dokonale zachytáva atmosféru tejto tragédie. Vyzdvihnúť treba predovšetkým vynikajúci scenár, pútavé dialogy a obzvlášť hercov na čele s famóznym Jaredom Harrisom. Zaujímavejšie natočenú (a nie nudnú) prednášku o výbuchu jadernej elektrárni som ešte nevidel. Po skončení seriálu keď som si uvedomil, že sa to fakt stalo mi behal mraz po chrbte. 95% - 5* ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Neúprosný hype se line ze všech směrů už několik měsíců, nejprve od novinářů, pak z řad konzumentů, jež ještě po skončení Game of Thrones nezrušili HBO své předplatné. Nejlepší seriál všech dob na Imdb (také 9,7), dalo by se tvrdit, že pozdě příchozí divák zkrátka nemusí být uspokojen. Jenže, ono je tak, že tvůrci ze stanice Sky přispěchali se zbožím tak žhavým, že by jej nikdo neměl ignorovat. Od prvního dílu, který jen lehce rozkopává dveře k věcem budoucím (samozřejmě se stále dechberoucími momenty) se díly následující překlenou do značně znepokojivého období minulého století, přičemž později narozeným dává vyspělý vhled (samozřejmě s pár úpravami, ale dodržování skutečností je zde zásadní) do politických her a intriků hrdě se tyčícího Sovětského svazu a hlav většiny zúčastněných (ať už dobrovolně, či nikoliv), převážně pak dopřává prostor dvěma postavám tak skvěle zahraným, napsaným a prožitým, že to člověka musí totálně semlít, sežvýknout a vyplivnout až u odzbrojujících závěrečných titulků. Těmito dvěma jsou přirozeně první dva v pořadí, Jared Harris a Stellan Skarsgård, jež hrají postavy zprvu zásadně odlišné (Skarsgårdův Boris Ščerbina je v prvním díle pouze slyšet), posléze si projdou zásadním vývojem a chemie mezi těmito dvěma výbornými herci, jež se díky bohu nepokouší o krkolomný ruský přízvuk, je doslova odzbrojující a každý společný dialog jsem si doslova vychutnával. Zkrátka něco takového tu ještě nebylo a tato zásadní událost si bezpochyby zviditelnění zasloužila. Těším se na další tématické minisérie, které bezpochyby přijdou. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pět hodin chladu, hnusna, mraziva, bezútěšna, zmaru, strachu, bezmoci a beznaděje a především bezohlednosti a neustálých neuvěřitelných lží. Nevím, jestli jsem někdy viděl něco podobného, z čeho by mi bylo tak zle, ale od čeho jsem se zároveň nemohl odtrhnout. Pravá fascinace hrůzou. Kéž by se člověk poučil. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Je vskutku ironické, že seriál, ktorý si ako hlavnú tému vybral ničivú silu lží, je tak okato vyskladaný z klamstiev a poloprávd. Nie je pritom ani potrebné čítať rozsiahle analýzy, čo je skutočnosť a čo je dramatizácia, Chernobyl je miestami tak smiešne napísaný, že je zjavné, že má ďaleko od reality. Či už ide o učebnicovú Mary Sue v podobe Chomjukovej, expozičné dialógy (Sestrička: "Máme jód?", Doktor: "Načo by sme ho mali!"), ešte horšie expozičné dialógy ("Porozprávajte mi, ako funguje jadrový reaktor."), alebo úplne bolestivé expozičné dialógy (prednes babky vojakovi, kde sumarizuje históriu Ukrajiny za ostatných 70 rokov a to vrátane slova "Holodomor"), je tento moderne sa tváriaci seriál minimálne čo sa týka scenára priemerné zastaralé remeslo. Pritom sa naskytá otázka: načo toto všetko? Skvelým príkladom je scéna s nahými baníkmi. Stačilo pár sekúnd, aby som si počas sledovania zistil, že síce dolu bolo horúco, no nikto nahý nekopal. Čo vedie k poznatku, že pri dnešnom sledovaní seriálov je detailné vysvetľovanie okolností nepotrebné. Nielen kvôli dostupnosti informácii, ale jednoducho ľudia inak spotrebujú médiá. Každý diel akéhokoľvek populárneho seriálu sprevádzajú desiatky článkov, blogov a videí. Tie informácie sa k človeku dostanú a netreba kvôli nim ísť do takýchto zásadných kompromisov. HBO sa rozhodlo divákom naservírovať uhladenú, jednoduchú, údernú story, nad ktorou sa nebude musieť zamýšľať, no aj kvôli tomu seriál fatálne zlyháva v tom najzákladnejšom: dôveryhodne prerozprávať jednu z najtragickejších udalostí za ostatných 30 rokov. Osobne som po zhruba jednej až dvoch častiach neveril skoro ničomu, čo mi prezentovali tvorcovia. Kým ale u Rocketman je to úplne jedno, pri Chernobyl je dopad odklonu od reality oveľa dôležitejší. Široká verejnosť doteraz o katastrofe vedela len nejaké úlomky. Neexistoval ucelený príbeh. "Niečo testovali... Vybuchlo to... Verejnosť sa o tom dozvedela až za pár dní..." Seriál poskytuje prvý celistvý pohľad na černobyľskú katastrofu. A robí to za pomoci veľmi silnej dramatizácie. Aj takto sa tvorí falošná história. PS: Pravdaže má to aj skvelé scény (všetko bezprostredne pred a po výbuchu, alebo čistenie strechy), no na druhej strane angličtina a zahraničný cast tomu strašne uberajú z atmosféry. ()

Galerie (331)

Zajímavosti (74)

  • Originál obrazu „Ivan Hrozný a jeho syn Ivan 16. listopadu 1581“ ruského malíře Ilji Jefimoviče Repina (1844-1930), který visí v hale budovy Centra vlády v Kremlu, má rozměry 199,5 × 254 cm a zhlédnout ho lze v Tretjakovské galerii. V květnu 2018 se ho pokusil zničit opilý návštěvník z Voroněže. Kovovou tyčí prorazil ochranné sklo a na třech místech plátno roztrhl. Není to jediný útok na slavný obraz. V roce 1913 do malby třikrát bodl devětadvacetiletý malíř ikon Abram Balašov. Jeho čin pak vedl Repina k přetvoření obličejů cara a careviče. (Robbi)
  • Podle šéfky českého Úřadu pro jadernou bezpečnost by se radiační popáleniny hasiče při doteku s grafitem projevily za několik desítek hodin nebo dokonce dnů. (Malda26)
  • Lze poznat, že seriál byl natáčen v Ignalinské jaderné elektrárně. Když Nikolai Tarakanov (Ralph Ineson) přijíždí k elektrárně, bloky 1. a 2. mají šedobílou fasádu. V Černobylské elektrárně jsou hlavní budovy 1. a 2. bloku černé. (marcuscz)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama