Reklama

Reklama

Hitlerův poslední rok

(TV film)
  • Francie 1945, la chute du reich (více)

Od vylodění v Normandii trvalo Spojencům 11 měsíců, než se jim podařilo Hitlera porazit. Byl to nejkrvavější rok celé války. (National Geographic)

Recenze (20)

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Lehce podprůměrný dokument, který neustále dokola omílá i neověřená a nepodložená fakta. Počínaje například událostmi okolo tzv. malmedského masakru, přes strategicky nesmyslná spojenecká bombardování, popravy německých záškodnických komand, sovětské válečné zločiny, které nikdo nesoudil a málo se o nich mluví, až po diskutabilní Hitlerovu smrt. Jakoby jste si koupili starší, velice průměrnou knihu o shrnutí 2. světové války jen proto, abyste ji jedenkrát přečetli a měli v knihovně, ale nestáli o pravdivé, byť méně známé a nepropagandistické informace servírované světu po celých 70 let a nechtěli nahlížet za oponu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že by mne obohatil dokument, který mapuje poslední rok války, ale musím říct, že to je celkem podrobné, přehledné , obsahuje to nejen známé záběry ( vše v barvě), ale i některé nepublikované záběry ( největší bizár, když Rusové osvobodili koncentrák, tak vězni je nevítali tak jásavě, tak udělali na kamery rekonstrukci a nahnali i Poláky z okolí, aby zahráli jásot při osvobození ) ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Precizně zrekonstruovaný dokument obsahující známé záběry i informace o postupu osvobozujících vojsk, plus další pasáže. Rozdělení Evropy vítěznými mocnostmi (nezájem Spojenců o osud států východní Evropy - "S Rusi si musíme podat ruku co nejdále na východě.") detailnější rozbor bezvýchodnosti režimem podvedeného německého národa, zoufalé vyzbrojování dětí, žen a starců, nebyly výjimkou i sebevraždy celých rodin či velmi silná část o důsledcích zvrácené politiky německého nacismu, jejíž zrůdný odkaz zůstal na duši lidstva jako temný šrám. Brutalita a nelidské zacházení, s nímž se setkalo civilní obyvatelstvo na východě, se v těchto letech přesunulo s Rudou armádou do Berlína, kde především bezbranné ženy a dívky zažívaly nevýslovné peklo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, kde je ukázaná realita. Nielen tá strašná nacistická, ale aj barbarský vpád boľševického vojska, ktoré všade, kde vstúpilo len lúpilo, ale čo je horšie, všetky ženy znásilňovali, vrátane dôchodkyň. Celkový počet sa vyšplhal na asi 2 milióny. Kto nechcel znásilňovať, nie že by sa našlo takých veľa, takého vojaka ruskí dôstojníci donútili, aby tak urobil. Niektorí dnes stále snívajú s akou pompou nás oslobodila Červená Armáda. Poznám však niekoľko starých ľudí, ktorí zažili vojnu a všetci do jedného dosvedčili, že rádový vojak Nemec bol kultúrne o desať tried nad ruskými buranmi. Summa summarum nacizmus a komunizmus boli jedná tvár svinstva bez štipky ľudskosti. U boľševikov hlavne k svojím vlastným. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Tak co nám přinesl další historický dokument z dnes asi nejkvalitnější líhně na světě - Francie? Nu, několik zajímavých postřehů, nečekaně nekompromisní pohled na často podceňovaná sovětská zvěrstva (oproti ideologicky kovaným britským dokumentům je to stále svěží vítr), plno neznámých a kolorovaných záběrů...a to je tak všechno. Hlavní problém je, že do dvou dílů chce dokument nacpat všechno důležité a ještě něco navíc...výsledek tak působí jako obecný, i když dobrý průlet letem světem, okořeněný "veselými historkami z natáčení". Z mého hlediska je to málo a spíš na tři hvězdy, ale pro začátečníky to vlastně není vůbec k zahození. Takže sázím hodně slabou čtverku. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama