Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 4
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele Ichabod k tomuto seriálu (2)

Akta X (1993) 

Prvni serii zacal pred 14ti lety jeden z nejlepsich serialu historie a je i tim nejsymbolictejsim z 90tych let. Ma celkem devet sezon, ve kterych dva nejzajimavejsi agenti FBI s naprosto odlisnym pohledem na vysetrovani hledaji vrahy, monstra, pravdu o mimozemstanech atd. Asi vsichni vedi ze nejlepsi dily jsou ty s epizodickym pribehem, ve kterem se resi cokoli nadprirozeneho nebo nenormalniho a a podle mne ty nejlepsi dily jsou v seste serii, ktera ma jednak nejlepsi a nejzajimavejsi namety na dily a hlavne cerpa ze vsech nejlepsich vlastnosti X-files (Duchovny trousi vtipne hlasky jeste casteji, Andersonova starne do krasy a co je podstatne, uz nema na vse tak upjate nazory, ale spickovani mezi nimi stale je a obsahuje vice vtipu). Stoupa i kvalita efektu a rozpocet jednotlivych dilu a to vse dava dohromady jasneho kandidata na jednu z nejlepsich serialovych sezon vubec a to klidne napric zanry. Sezona 1 - *** Sezona 2 - ***** Sezona 3 - ***** Sezona 4 - **** Sezona 5 - ***** Sezona 6 - ***** Sezona 7 - ****1/2 Sezona sedm je naprosto netypicka a je vice zamerena na postavy, dily jsou vice absurdni a celkove jde zabavnost serialu jinym smerem, ale presto se kvalita drzi velice vysoko. Sezona 8 - **** Mulder se vyskytuje velmi sporadicky, ale pomerne dobre ho nahrazuje Robert Patrick jako agent Dogget, ke konci serie i velmi sympaticka (a malinko ujeta jako Mulder) nova agentka Monica Reyes hrana Annabeth Gishovou , serial ztratil prakticky veskery humor a to je skoda.Zase se ovsem zvysila kvalita efektu a obcas je k videni z vizualniho hlediska zajimavy zaber a klasicke serialove uvodni "previously on .." + nova titulkova uvodni kolaz. Sezona 9 - *** Posledni sezona bohuzel ztratila stavu a to hlavne v epizodickych dilech a to tak ze se clovek velmi tesi na nejaky ten mytologicky. A po pravde posledni dva mytologicke dily stoji za to. Treti dil od konce (velmi dobry a mytologicky) si Duchovny i sam natocil a co se tyce finalniho 90 minut dlouheho dilu tak nezklame...neni to zazrak ale rozhodne nezklame a budete drzet palce Dane a Foxovi pokud jen trosku jejich postavy mate radi (kdo by ale po cca 180 dilech temto dvema nedal trosku mista v srdecni komore). Tento serial reprezentuje to nejlepsi ze serialovych devadesatych let a krasne preslo do naseho stoleti a po pravde kdyz jsem ho ted poprve dodival do konce tak se na druhy film, ktery by mel byt ve vyjoji velmi tesim. 08-07-2007 ()

Série 10 (2016) (S10) 

Rozjezd trochu vlažnější, než bych si představoval po těch letech. Sice se ukáže všechno to, co dřív díky nákladům na CGI jsme si mohli jen přát. Na druhou stranu všechno to nízké rozlišení, jistá ušmudlanost, zrnitost VHS apod. mělo něco do sebe.... v těch devadesátkách. Tady je vše krásně osvícené a v HD a nedostavuje se to kouzlo. První epizoda ukáže o čem vše bude a zároveň se nebojí udělat tlustou čáru za historií, že to vše vlastně bylo úplně jinak. Bohužel je to tak trochu nuda. Andersonka už není příliš Scully ale spíš tichá Bedelie z Hannibala. Duchovny vypadá a působí jak Moody z Californication. Prostě nejsou to ty relativně ploché charaktery v hororové atmosféře, kde napětí, že někde ve stínu vyběhne hnusné laciné gumové monstrum je prostě pryč. Nová doba, staronový přístup. Za první epizodu průměr. Možná do dnešní doby se X-files nehodí :( ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama