Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 3
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 3

Recenze (767)

kinej 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutně našláplý seriál. Některé díly možná pokulhávají, ale některé jsou prostě nezapomenutelné sci-fi/ fantasy/horory. Nejlepší jsou díly zabývající se UFO a konspirací vlády. Naopak slabší jsou ty zabývající se folklórními mýty jakými jsou vlkodlaci, upíři atd. Ale jako celek je to skvost. První dvě série jsou bezkonkurečně nejlepší. Tak 90% z nich patří k tomu nejlepšímu co kdy seriály nabídly. Ve 3. až 5. sérii už procento klesá, alevydařené díly silou dojmu převáží většinu těch špatných. 6. sérii považuje část fandů za nejlepší, nechápu proč, mě tedy dost zklamala. Převládají zde nevydařené komediální díly. 7. a 8. je na tom podobně, vydařených dílů je málo, ale ty povedené pořád stojí za to. A to dokonce i když v nich není Mulder. Duchovny není zrovna nejlepší herec, což ukazuje ve emotivních pasážích. Sice měl spíš možná dělat manekýna, nicméně Mulder mu sedne. Gillian Anderson hrát umí. V průběhu let navíc zrála a krásněla, takže v posledmích sériích vypadá nejlíp. Klišé jsou scény s baterkama potmě, proč si někdy radši nerozsvítí, neměli by to jednodušší? Jednotlivé série sice časem ztrácejí drasticky na kvalitě, ale já hodnotím Akta X jako fenomén. A ten pro mě představují první dvě série a všechny ty dobré díly až po devátou. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Akty X boli úspešným a v svojej dobe ojedinelým seriálom. Hlavní hrdinovia boli sympatickí a príbehy v sebe skrývali úžasný potenciál. Bol však krehký, pretože najlepšie časti boli tie, ktoré obsahovali ako-tak uveriteľný príbeh. A tých nebol nadbytok. Komerčný úspech však vyžadoval stále nové a nové epizódy a tam už sa na uveriteľnosť príbehu príliš nehľadelo. Tak začal postupný a nezadržateľný úpadok nádejne rozbehnutého projektu. Napriek tomu predstavuje seriál aj ako celok veľmi slušný priemer. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když X tenkrát chodilo v televizi tak jsem víc dílů spíš neviděl než viděl a rozhodl jsem se pro reparát. Po první sérii jsem naprosto nadšený a rozhodně budu pokračovat dál. Mimozemské díly jsou naprostá chuťovka. Už chápu proč je z toho takový kult. Druhá řada pokračuje ve stopách té první a úvodní části patří prozatím k vrcholu seriálu. Trochu mě mrzelo, že Mulder bez Scully nepobyl dýl. Díly s malými zelenými mužíčky u mě stále bodují nejvíc. Třetí série už trošičku chřadne. Máme tu sem tam díly slabší, jeden sebeparodický a několik moc pěkně prohláškovaných (telefonáty v dílu o švábech neměly chybu). Mytologie je ale pořád hodně silná a ty důležité kousky vždycky stojí za to. MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ VARUJE: KOUŘENÍ ZPŮSOBUJE RAKOVINU. Čtvrtá řada nabízí pár zajímavých odpovědí včetně jednoho pěkného dílu o kuřákovi. Jinak si celkem drží kvalitu, ale syndrom "to už tady bylo" se začíná až nepříjemně vtírat na mysl. Pořád se ale moc dobře bavím. Pátá série má několik klíčových mytologických dílů na které se moc dobře dívá na druhou stranu však obsahuje slabých dílů více než mi bylo milé. Potěšil mě však kousek na kterém se podílel Stephen King a i díl s několika úhly pohledu na jeden a ten samý případ. Závěr si pak pěkně připravuje půdu pro film, který mě ve své době dokonale minul a o to jsem na něj teď zvědavější. Takže uvidíme... Šestá řada je na tom kvalitativně zhruba stejně jako ta přechozí. Osobně jsem si dal mezi filmem a prvním dílem ze šestky pořádnou pauzu, protože film by byl moc pěkným koncem, ale hlad příhodách Muldera a Scullyho nakonec zase zvítězil. Co stojí za to jsou hybatelské díly, kterým vévodí finálový. Ty ostatní jsou vlastně jen do počtu, někdy pobaví, někdy vyděsí, někdy pořádně překvapí. Jo a odkaz na Homera Simpsona potěšil. Sedmá série je jedním velkým ukončením kapitoly. Z vody se vaří sice čím dál víc, ale poslední díl je parádní. Klasická ukázka toho, že tvůrci sice nápady mají, ale mají jich málo a tak si je šetří. No uvidíme, kdy se zase dostanu k další řadě. Chci si ten "konec" v sobě nechat doznít. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností přišel tenhle seriál s konspirační a mimozemskou tematikou přesně ve chvíli, kdy jsem o konspirační a mimozemské tematice četl knížky. Takže jisté kouzlo seriál u mě ztratil, ale nic to nemění na tom, že určitá známka kvality to rozhodně je. Z diváka navíc nedělá úplného tupce, skvěle zaměstnává jeho fantazii a představivost a ...... a vůbec, pro tuhle tematiku budu mít vždycky trochu slabost. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Prvních pár řad je přímo skvělých, ale jak se Mulder začne strašně zajímat o ufony a o ničem jiným už žádný další díl neni, tak to začíná být nudný a nezajímavý a už se na to ani nedá koukat, kdyby zůstali u paranormálních jevů a občas do toho vložili ty ufony tak to mohl být jeden z nejlepších seriálů ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Dwight McFee, který si v této epizodě zahrál postavu kapitána, si již dříve zahrál roli Davida Gatese v epizodě Tvary (1994). (Kubaaa97)
  • Postava Muže s cigaretou původně nebyla ve scénáři a vznikla náhodou: Chris Carter záměrně umístil Williama B. Davise, jenž se neúspěšně ucházel o roli staršího agenta FBI v pilotním dílu, do všech kancelářských scén, v nichž se Mulder (David Duchovny) a Scullyová (Gillian Anderson) zodpovídají svému nadřízenému. Davis dostal od Cartera tři jednoduché instrukce: „Kuř, poslouchej a nic neříkej.“ Nápadně nenápadná a zlověstná postava kouřícího agenta se Carterovi natolik zalíbila, že ji do 1. série připsal jako regulérní postavu. (Šéfik)
  • Mnoho herců si v seriálu v průběhu let zahrálo více rolí. Například John Pyper-Ferguson ztvárnil ve 2. řadě epizodní postavu jménem Paul a o dva roky později se ve dvou dílech objevil coby detektiv John Kresge. William MacDonald si v průběhu let zahrál rovnou pět různých postav. Karin Konoval se poprvé objevila ve 3. sérii jako Madame Zelma a ve 4. sérii si zahrála děsivou zmutovanou matku Peacockovou. Dvě odlišné postavy hrála i ve spin-offu Milénium (od r. 1996). (Reiniš)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama