Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 4
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 4

Recenze (767)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Starý díly jsou klasa. Pak se to přeci jenom časem začalo opakovat, jak to bývá zvykem u delších seriálů. Ke konci už to tolik grády nemělo, ale minimálně za ústřední dvojici, úvodní hudební motiv, celkovou atmosféru a originalitu prvních sérií a částí si to příslušnost v mojí topce rozhodně zaslouží. Patří to k seriálům na kterých jsem vyrůstal a na to se prostě jenom tak nezapomíná. Pravda je tam někde venku.80% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Seriál, který v době mého dospívání sledovali VŠICHNI, a který více než bohatě saturoval klasické potřeby mé tehdejší pubertální duše po tajemnu. Seriál, který měl zřejmě největší vliv na to, že dodnes řada pošuků věří těm povídačkám o Oblasti 51 :) Seriál, ve kterém šlo postupně méně a méně o to, jak je to s tím sloganem "The Truth Is Out There", a naopak se to zvrhávalo ve spiklenecké teorie diváků o tom, zda se spolu Mulder a Scullyová někdy vyspí, a pokud ano, tak ve kterém dílu :) Celovečerní biják z roku 1998 "Akta X" si toho byl dobře vědom, a pouze tyto spekulace přiživil, aniž by je vyvrátil nebo popřel :) Klasika, která je neoddělitelně spjata s 90. lety, a která je stejná jako celá tato dekáda - tak trochu trapná, a pro současníky nepochopitelná. Těžko už dnes někomu vysvětlíte, jak je možné, že v podstatě nijak dvakrát atraktivní Gillian Andersonová byla tehdy díky Aktům X srovnatelným sexuálním symbolem, jako další ikona 90. let - Pamela Andersonová. Matně si dokonce vzpomínám, že v jakési anketě Bravíčka - "Zlatý Otto" se to myslím jmenovalo - vyhrála jeden ročník v kategorii nejlepší herečka právě Gillian Andersonová, a porazila tak Pamelu Andersonovou, která Zlatému Ottovi po léta vévodila. Jó, to byly časy, kdo mi to dnes uvěří... :) ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Stará láska nerezaví. Z dětství mi zůstalo jen pár vzpomínek, ale i tak jsem si Akta X dovolil hodnotit už dávno. Na poli mezilidských vztahů, kriminality i nemocí se toho za těch pár let událo opravdu mnoho a ten vývoj je na seriálech dost znát. A právě v tom jsou Akta X unikátní. Konspirační teorie se sice stále kupí, ale odpovědi nepřichází. Pokud vám někdo bude tvrdit, že první série je nejlepší, a pak už to jde jen z kopce, nevěřte mu. Buď nic dalšího neviděl, nebo neví, která bije. Již od samého začátku sice funguje chemie mezi ústřední dvojicí, ale kvůli špatné technické stránce je zde více směšných než dechberoucích momentů. Především první série na to trpí hodně a až závěr odpálí velkolepou mytologickou linku, která každou další sérií graduje. Jestli někde pozbývá smyslu hodnocení seriálu jako celku, tak je to tady. Kvalita jednotlivých dílů je dosti divoká a je jedno, v jaké v fázi se právě nacházíte. Nejvíce mě baví mytologické díly, ty se záhadami občas překvapí, ale hlavně u nich se někdy zabředne do průměru, zábavné epizody nejsou mým šálkem kávy, jako zpřestření mi však nevadí. 1. série: 75%, 2. série: 80%, 3. série: 85%, 4. série: 85%, 5. série: 90%, 6. série: 90%, 7. série: 75%, 8. série: 80%, 9. série: 70%, 10. - 11. série: 80%. ()

johnys 

všechny recenze uživatele

První dvě resp. tři série přelomová kultovní záležitost, seriál válcující ve sledovanosti vše kolem. Pomník Chrise Cartera. Antireklama na kuřáky :-) Postupně šla kvalita příběhů mírně dolů. Z odvahy a nápadů autorů čerpali tvůrci mnoha dalších filmů. Životní role Davida Duchovnyho, kterou zajímavě sebeparodoval v Evoluci a i díky níž vyzrál do role v seriálu Californication. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Ako veľký hit pre seriálový svet, aj v mojom živote to bolo niečo nové. Môj prvý kontakt s sci-fi. Dodnes si pamätám, ako som bol u babičky, a ako správne dobrodružné decko som si nechal zapnutý televízor aj po konci večerného filmu. Mimozemšťania. A tá muzika: Tííí dí dí dí díí dííí. Wau, dodnes to vidím pred sebou :) ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Premiéra seriálu v Česku proběhla 26. 5. 1995. Do roku 2002 bylo odvysíláno pouze prvních šest sezón. 7. a 8. série byly premiérově vysílány až v roce 2008. 9. série měla premiéru až v roce 2013. (k212)
  • Lisa Ann Beley, která si v této epizodě zahrála postavu studentky, si již dříve zahrála roli Beatrice Salinger v epizodě Čaroděj (1994). (Kubaaa97)
  • V několika dílech seriálu jsou narážky na Mulderův (David Duchovny) nečekaný koníček, když agentka Scullyová (Gillian Anderson) objevuje ve video přehrávači v jejich společné kanceláři porno kazety. David Duchovny je ve skutečnosti mezi fanoušky známý svou závislostí na sexu (dokonce se kvůli ní i léčil a na čas rozešel s Téou Leoni) a jeho druhá nejznámější role je postava notorického sukničkáře v seriálu Californication (od r. 2007). (Davies182)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama