Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po návrate z emigrácie (od r.1974) v novembri 1989 sa Němec vrátil k námetu z konca 60.rokov- ku Klímovej novele Utrpení knížete Sternenhocha, avšak s odstupom od predlohy a až paradizujúcim nadhľadom. Mladé knieža sa ožení s dcérou vojenského vyslúžilca, tá však prejavuje odpor a končí v hladomorni. Knieža, zmietané láskou a výčitkami, zošalie, odmieta jej smrť a miluje sa s rozkladajúcou mętvolou. Dieťa - plod ich jedinej noci lásky - záhadne zmizne, aby sa objavilo na pohrebe rodičov ako položena-polomuž s dvoma hlavami, ponášajúcimi sa na hašterivých rodičov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

V rámci českého filmu tahle magořina asi opravdu nemá obdoby. Popsal bych to jako takovou obhroublější a neumětelštější jodorowštinu. Němec se po revoluci očividně naprosto utrhl z řetězu a narval do filmu všechno, co ho právě napadlo. Na natáčení musela být asi pořádná sranda. Čok byl však úžasný a za dlooouhé nohy Ivany Chýlkové musím alespoň půl hvězdičky přidat :). ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Natočiť film podľa Šternenhocha, a ešte k tomu takýto. To je proste Němec. Predloha sama bola dosť uletená a nechutná, a Honza ju uchopil presne tak, ako to malo byť – bizarne a odporne. Istým spôsobom sa mi to páčilo, ale len do miery, do akej som stotožnený s predlohou (spracovanie samotné na 5*). ()

Reklama

klima777 

všechny recenze uživatele

Na počátku devadesátých let mě film jakožto orthodoxního "klímofila" dosti zklamal. Dnes si nemyslím, že by Ladislav K. v hrobě nějak zvláště rotoval, neb měl smysl pro humor a groteskno je součástí mnoha jeho děl (najmě těch, která jsou vedlejším produktem jeho uvažování o Bytí, bytí a bití). Kniha je mnohem zběsilejší, filosofické texty Klímovy pak mnohem hodnotnější. Slaboučké 3 hvězdičky (hlavně za všestranný ikonoklasmus a výsměch – mnohdy i literární předloze – V žáru královské lásky je totiž hrou bez pravidel a pro některé diváky i spolehlivým emetikem). ()

Parlay odpad!

všechny recenze uživatele

Klímova filozofie je zvrhlá a zvrácená a jeho novela "Utrpení knížete Sternenhocha" ji dokonale reprezentuje. Dlouhovlasý, odpudivý, zvrácený, 150 cm vysoký, šišlající a kulhající hrdina - to jest Klímův übermensch. Snímek jsem byl povinen zhlédnout v rámci literárního semináře a musel jsem jej přetrpět až do závěrečných titulků. Občas zalituji, že některé snímky není možné důkladně zamknout do cenzurního trezoru :-) ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplné dílo. Na jednu stranu musí člověk ocenit výborné nápady (zasazení do moderní doby, žižkovský vysílač) a perfektní typologický výběr herců (Vilém Čok jakoby mé představě Sternenhocha z oka vypadl), ale bohužel se nepodařilo přenést na plátno myšlenkovou podstatu Klímova textu a zůstala poměrně prázdná úchylnost, která ale rozhodně není nezábavná. Ale rozhodně to nevidím jako zneuctění odkazu Ladislava Klímy, spíše velmi svéhlavou a groteskní poctu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Film navštívilo v kinech 320 511 diváků a vydělal 3 454 837 Kč. (Pumiiix)

Související novinky

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Reklama

Reklama