Reklama

Reklama

Dobrodružství Sherlocka Holmese

(seriál)
  • Československo Z archivu Sherlocka Holmese (více)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Postava soukromého detektiva Sherlocka Holmese ožila v mnoha podobách na filmovém pláně i v televizi. Mezi nejúspěšnější adaptace ale patří britský televizní seriál, který byl vysílán mezi lety 1984 a 1994. Ve své nejslavnější roli se zde představil britský herec Jeremy Brett (1933–1995). Skládá se ze čtyř rozdílně pojmenovaných sérií a pěti delších televizních filmů. První na řadě jsou Dobrodružství Sherlocka Holmese, která byla natočena ve dvou řadách v letech 1984 a 1985. Celkem čítají 13 dílů a každý představí ucelený příběh s vyřešenou detektivní zápletkou. Jedná se o poměrně věrné adaptace knižních předloh Arthura Conana Doyla, které bývají řazeny ke klasikám detektivní literatury. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (14)

Dobrodružství Sherlocka Holmese (1984) 

Brilantní Sherlock, brilantní je i Jeremy Brett, ale pozdější serie jsou ještě lepší. Ale i tak musím dát pět hvězd. Za případy a za herecké výkony. ()

Skandál v Čechách (1984) (S01E01) 

Začátek série se tedy moc nepovedl. Průměrný díl, rozhodně o něco slabší než povídka. Ale Brett je jako vždy famozní, hlavně ve své úplně první scéně se mi líbil... ()

Tančící figurky (1984) (S01E02) 

S tímto Sherlokovým případem jsem se seznámil, až když jsem sledoval tenhle díl. A je to hodně napínavé. Opravdu skvělý případ a jeden z lepších dílů, možná nejlepší z této serie seriálu. ()

Námořní smlouva (1984) (S01E03) 

Další výborný díl, i když o něco slabší. Znovu ale jde o příjemně strávený čas se slavným detektivem s excelujícím Jeremym Brettem v hlavní roli. Opět se jedná o velmi věrnou adaptaci předlohy, která je s kvalitou na stejné úrovni. Sice mi tady trochu schází ta správná atmosféra, ale vtipy jsou výborné a venkov je opět idylický. ,, Podezříváte někoho?" ,, Podezřívám sebe". Naprosto parádní je rozuzlení, to je fakt výborně ztvárněné. V češtině jsem moc dílů neviděl, ale tento je jeden z nich. Dabing Martina Stropnického je celkem v pohodě, ale vůbec mi nesedl český hlas Davida Burkea. Námořní smlova je jinak opět kvalitní epizodou. 90%. ()

Osamělá cyklistka (1984) (S01E04) 

I s tímto případem jsem se seznámil poprvé a vůbec jsem nebyl zklamán. Hlavně první polovina je fantastická. Tvůrci se prostě opět snažili. ()

Mrzák (1984) (S01E05) 

Dokonalá a věrná adaptace. Čtyři hvězdičky dávám jen a pouze pro to, že se mi předloha líbila o něco méně než jiné. V jedné z rolí jistě potěší i Fiona Shaw. ()

Strakatý pás (1984) (S01E06) 

Výborná adaptace výborné povídky. Má to atmosféru, celé je to tak správně strašidelné a Jeremy Kemp který hral Roylotta podává také strhující výkon. ()

Modrá karbunkule (1984) (S01E07) 

Suprový díl podle stejně super povídky. Jediný vánoční případ Sherlocka Holmese, trochu odlehčený a hlavně vtipný. Epizoda má navíc i úžasnou atmosféru Londýna ve Vánočním čase. Za zmínku určitě stojí i super začátek s probuzeným Sherlockem... Příběh vtipný a dost zajímavý. Opět povedená adaptace, která má něco do sebe a stojí za to. Jen si nikdy nezvyknu na ten teploušskej českej dabing pana Hanuše jako doktora Watsona. Jinak epizoda super, 100%. ()

Dům u měděných buků (1985) (S02E01) 

Případ se zápletkou trochu přitaženou za vlasy, ale atmosféru to má, napínavé je to místy také a pro mě je to jeden z lepších dílů. ()

Řecký tlumočník (1985) (S02E02) 

Pro mně trochu slabší epizoda. Mycroft je velmi dobře zahraný, takhle jsem si ho sice nepředstavoval, ale i tak je to super bručoun a pro Sherlocka rovnocenný partner. Tato epizoda má dost temnou atmosféru a příběh je opět zajímavý, bohužel se mi zdál dost průměrný. Ale rozhodně je to jeden z lepších dílů. ()

Stavitel z Norwoodu (1985) (S02E03) 

Napínavý díl, hlavně ten začátek mne úplně nadchnul... ()

Domácí pacient (1985) (S02E04) 

Výborná epizoda. A závěrečná scéna s Watsonem je skvělá. ()

Spolek ryšavců (1985) (S02E05) 

Tento díl mně bavil od začátku do konce, skutečně je to jedna z nejlepších adaptací s Brettem. A jedno velké plus také za to, že tvůrci přidali postavu profesora Moriartyho, která se v předloze nevyskytuje. Plný počet bodů jistě zaslouženě. ()

Poslední případ (1985) (S02E06) 

Brilantní, napínavá a dojemná adaptace povídky, která snad už asi nejde natočit lépe odehrávající se v čarokrásné švýcarské přírodě s dvěma geniálními herci - Brettem jako Holmesem a Porterem jako Moriartym. Vynikající epizoda. ()

Reklama

Reklama