Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Už jsou to tři roky, co u reichenbašského vodopádu proběhl souboj mezi profesorem Moriartym a Sherlockem Holmesem, po němž oba skončili na dně rokle. Watson se vrátil do Londýna a mezitím se stal policejním patologem, který se přes ztrátu drahého přátele doteď nepřenesl. Jednoho dne je povolán k vraždě Ronalda Adaira a po jednání u soudu narazí na mrzáka, kterým se ve skutečnosti ukáže být samotný Holmes v přestrojení. Ten Watsonovi osvětlí, co se tenkrát u vodopádu opravdu stalo a proč se následně musel skrývat. Nyní však nastává vhodná doba k jeho návratu, protože jeho nepřítel udělal zásadní chybu. Po znovushledání se může dvojice dvou největších vyšetřovatelů na světě opět vrhnout na řešení zdánlivě nerozluštitelných záhad… Další osudy detektiva Sherlocka Holmese a doktora Johna Watsona podle předlohy Arthura Conana Doylea se dočkaly v sérii s názvem Návrat Sherlocka Holmese natočené mezi léty 1984 až 1986 výrazné obměny v obsazení. David Burke, který ztvárnil Johna Watsona, dostal pozvání do Královské shakespearovské společnosti a vzhledem k tomu, že by se nemohl nadále plně věnovat své roli, byl nahrazen Edwardem Hardwickem, neméně úspěšným hercem, co v roli Watsona zůstal až do konce seriálu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (12)

Návrat Sherlocka Holmese (1986) 

Watson Edwarda Hardwrickea je lepší než ten Burkeův. I díly mají lepší atmosféru, než jak tomu bylo v minulé sérii. A samozřejmě je tady famozní Brett jako Holmes. Jinak celá série se strašně moc zlepšila, krásnější a příjemnější prostředí, lepší atmosféra, lepší příběhy. Všechno je lepší. ()

Prázdný dům (1986) (S01E01) 

Sherlock Holmes se vrací v nové sérii detektivního cyklu. A jak jinak než na výbornou, tahle epizoda mě totiž bavila víc než povídka. Brett je opět geniální a jako Watson se poprvé představí Edward Hardwricke, který mi oproti Burkeovi připadá o dost lepší. Přesto se mi zdá, že v té scéně, kdy popisuje Sherlock svůj příběh stojí na tom šutru ještě Burke. Nebo ne? Příběh sice nic moc, ale v tomto případě to vůbec nevadí. Pro mě to je jedna z nejlepších sherlokovských epizod. Jeden z nejlepších filmových návratů. Jak já jsem se tlemil, když tam byl za toho knihkupce! ()

Opatské sídlo (1986) (S01E02) 

Další výborná epizoda, kterou mám za sebou. Sice chybí atmosféra a napětí, ale zato tento díl asi nejvíc ukazuje Sherlockovy schopnosti. Povídka nebyla zrovna nějak extra dobrá ( spíš divná ), stejné je to i s její věrnou adaptací, která mi ale přijde o něco málo lepší, proto ****. ()

Musgraveský rituál (1986) (S01E03) 

Další výborná epizoda, tentokrát adaptace povídky, kterou jsem bohužel nečetl. Děj se opět odehrává na krásném a ponurém sídle a ta mlha na začátku dodala filmu ještě temnější atmosféru. Tento díl má sice jednodušší děj a celý je vlastně o tom rituálu a hledání něčeho, co nikdy nebylo nalezeno. Ale je to napínavé a zábavné, stejně jako ostatní díly tohoto úžasného cyklu.Tento patří k těm nejvíce povedeným. ()

Druhá skvrna (1986) (S01E04) 

Vcelku zajímavá a vtipná epizoda. Předlohu jsem nečetl, takže jsem rád za seznámení s další Sherlokovskou hádankou. Pro Sherlokovu kariéru jistě důležitý případ, zápletka mezinárodního významu se skvrnou na koberci je celkem v pohodě, takže další zajímavá příspěvek do skvělé série. A ten konec... sakra, Holmes skáče jak vyšinutej, a to jsem si myslel, že radost prostě vyjádřit nedokáže... ()

Ohyzdný žebrák (1986) (S01E05) 

Opět další věrná adaptace a skvělé herecké výkony. ()

Škola v Priory (1986) (S01E06) 

Vynikající adaptace a krásná anglická atmosféra. ()

Šest Napoleonů (1986) (S01E07) 

Velmi překvapivě výborná epizoda, která v mnohém překonává povídku. Nápad s těmi soškami je vážně dost originální - vůbec, Doyle je mnohem originálnější než třeba Agatha, ale vraťme se k epizodě, u které jsem se velmi příjemně smál. Lestrade se diví a Sherlock se mu směje. Holmes a Watson před Lestradem hrají svůj příchod do bytu. A nakonec ta Sherlokova radost ! Brett je prostě borec, a tady exceloval víc než kdy dřív. takže opět krásný výsledek. ()

Ďáblovo kopyto (1988) (S02E01) 

Další geniální díl, tentokrát adaptace nejpodivnějšího Sherlockova případu. Odehrává se ve velmi krásné a divoké krajině. To malé Stonehenge bylo velice pěkné. Jeremy Brett exceluje jako nikdy dřív, ty Holmesovy záchvaty šílenství jsou zahrané naprosto precizně a profesionálně. Podle mého velmi úchvatná adaptace se spoustou záhadných vražd. A musím se ptát taky: Co to měl ksakru na hlavě? ()

Stříbrný lysáček (1988) (S02E02) 

Než jsem si tuto epizodu pustil, položil jsem si otázku: Co to je za případ? Když epizoda skončila, dostal jsem odpověď: Je to velmi příjemný, oddechový a zábavný kousek. Sice neukazuje nijak zvlášť Sherlockovy schopnosti, ale i když je to trochu slabší případ, stejně je to zamotané. Velmi neočekávaný vrah, je tam dost momentů kdy jsem se musel smát, a celé je to na venkově. Prostě zase spokojenost. ()

Vila Vistárie (1988) (S02E03) 

Přiznám se, že předloha této epizody je sice jedna z lepších, ale k mým nejoblíbenějším se rozhodně neřadí. Ale jakákoliv Brettovská adaptace mě bez výjimky prostě zaujme. Ten anglický venkov asi nikdy nepřestane být zákeřný, ale zase vytváří působivou atmosféru, které velmi napomáhá ta mlha. Já to anglické počasí v tomhle Sherlockovi prostě zbožňuju. Skvěle zahraný ïnspektor Baynes celou atmosféru odehčuje, a ačkoliv je zápletka mírně pozměněna, opět to ničemu neuškodilo. A Bretta už ani vychvalovat nebudu, psal jsem to několikrát, prostě podává geniální výkon... ()

Bruce-Partingtonovy dokumenty (1988) (S02E04) 

Poslední díl ze série The Return of SH mi případá nejslabší. Ona povídka je na tom o něco hůř, protože ta nudila. Tenhle díl aspoň nenudí. Opět je tu Sherlockův bratr Mycroft. Charles Gray je skvělý herec a bratři jsou skvělé detektivní duo. Zápletka s papíry na ponorku je dost slabá, takové věci mě moc nebaví, ale tady to přikrývají skvělé herecké výkony. Zbavení mrtvoly bylo ale použito skvěle. celkově je Return of SH mnohem lepší než Dobrodružství. ()

Reklama

Reklama