Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Už jsou to tři roky, co u reichenbašského vodopádu proběhl souboj mezi profesorem Moriartym a Sherlockem Holmesem, po němž oba skončili na dně rokle. Watson se vrátil do Londýna a mezitím se stal policejním patologem, který se přes ztrátu drahého přátele doteď nepřenesl. Jednoho dne je povolán k vraždě Ronalda Adaira a po jednání u soudu narazí na mrzáka, kterým se ve skutečnosti ukáže být samotný Holmes v přestrojení. Ten Watsonovi osvětlí, co se tenkrát u vodopádu opravdu stalo a proč se následně musel skrývat. Nyní však nastává vhodná doba k jeho návratu, protože jeho nepřítel udělal zásadní chybu. Po znovushledání se může dvojice dvou největších vyšetřovatelů na světě opět vrhnout na řešení zdánlivě nerozluštitelných záhad… Další osudy detektiva Sherlocka Holmese a doktora Johna Watsona podle předlohy Arthura Conana Doylea se dočkaly v sérii s názvem Návrat Sherlocka Holmese natočené mezi léty 1984 až 1986 výrazné obměny v obsazení. David Burke, který ztvárnil Johna Watsona, dostal pozvání do Královské shakespearovské společnosti a vzhledem k tomu, že by se nemohl nadále plně věnovat své roli, byl nahrazen Edwardem Hardwickem, neméně úspěšným hercem, co v roli Watsona zůstal až do konce seriálu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele liquido26 k tomuto seriálu (12)

Návrat Sherlocka Holmese (1986) 

Sherlock Holmes also known as Jeremy Brett se vrací opět ve skvělé formě. Tentokrát má po svém boku nového Doktora Watsona. Role se zhostil Edward Hardwicke, který vydržel až do konce seriálu. Nahradil Davida Burkea, jenž z natáčení z rodinných důvodů odstoupil. Seriál se nese zhruba ve stejném duchu jako předchozí dvě série, ale mám takový pocit, že tvůrci dostaly větší rozpočet, protože se mi tyto epizody oproti předchozím zdály o něco výpravnější a lépe zpracované. Jeremy Brett je opět nepřekonatelný. ()

Prázdný dům (1986) (S01E01) 

Další ze skvělých povídek převedená na plátno. I když jsem věděl, že se Holmes objeví stejně jsem měl ohromnou radost, když se poprvé setkal s Watsonem. Brett je prostě nepřekonatelný. ()

Opatské sídlo (1986) (S01E02) 

Již několik dní jsem neviděl žádnýho Sherlocka s Brettem a pomalu ale jistě jsem začal dostávat absťák, a proto jsem se dnes rozhodl pro Opatské sídlo. Vím, že se budu opakovat, ale zkrátka, jedná se o skvěle udělanou, věrnou adaptaci Doylova příběhu, která mě nemůže zase tak moc překvapit vzhledem k tomu, že jsem povídku četl. Brett je v nejlepší formě. Je to skvěle natočené. Třeba úchvatná je ta scéna, kde Brett konfrontuje vraha a než se setkají my vidíme pouze Brettovu siluetu z profilu s dýmkou (tvůrci vytvořili téměř ikonický obrázek Sherlocka Holmese, který by měl zavřít pusu všem, co u jiných televizních zpracováních Holmesů s Brettem psali, že se Brett na Holmese svým vzhledem nehodí. Omyl pánové hodí a zde máte důkaz). ()

Musgraveský rituál (1986) (S01E03) 

Zdařilá adaptace stejnojmenné vynikající povídky. Oproti předloze je zde velká změna a totiž postava doktora Watsona, který v původní povídce figuruje pouze jako posluchač Holmesova vyprávění, zatímco zde se spolu s ním účastní vyšetřování. Jak jsem již psal, adaptace je to velice zdařilá. Jeremy Brett opět exceluje a navíc je to taky docela vtipné, protože si Sherlock na začátku šlehne, takže se můžete těšit na Holmese na koksu :-) ()

Druhá skvrna (1986) (S01E04) 

Docela vtipný díl. Dostala mě hlavně scéna, kdy si Holmes zapaluje dýmku, ledabyle odhodí sirku v dál a zasněne vykládá Watsonovi, že kdyby objevil ten ztracený dokument, byl by to pravděpodobně vrchol jeho kariéry, načež v zápětí zjistí, že zapálil stoh novin ležících vedle něj na stole :-)) Pobaví také dvojnásobné Brettovo radostné zavísknutí - pro Holmese poměrně netypické projevovat takto radost :-) No a jinak, co k tomu dodat víc? Brett je zkrátka v nejlepší formě. ()

Ohyzdný žebrák (1986) (S01E05) 

Tuto povídku jsem četl poměrně nedávno, takže se v Ohyzdném žebrákovi žádná velká překvapení nekonala. Jinak je to však standartně skvělý díl s hodně dobře udělanými maskami. Jedinou změnou, i když pro samotný příběh nedůležitou, je absence Watsonovy manželky, která se objeví na začátku povídky. ()

Škola v Priory (1986) (S01E06) 

Další zdařilá adaptace s vynikajícím Jeremy Brettem. Konec je možná trochu pozměněný, ale to vůbec nijak nevadí, protože se nejedná o nic zásadního. ()

Šest Napoleonů (1986) (S01E07) 

Zatím jedna z nejlepších epizod, co jsem viděl (ono totiž u tohodle seriálu hodně záleží na předloze) Jeremy Brett exceluje jako vždy a já jsem si náramně užíval to, jak si Sherlock Holmes užívá tupost inspektora Lestrada, kterýmu prostě nedocvaklo, že na těch rozbitejch Napoleonech něco prostě je. Nádherný taky bylo na konci to Holmesovo dojetí. ()

Ďáblovo kopyto (1988) (S02E01) 

Ten Sherlock měl v tomhle díle nějakej divnej sestřih :-)) ()

Stříbrný lysáček (1988) (S02E02) 

Přestože jsem povídku asi před půl rokem četl, tak jsem v průběhu tohoto dílu zjistil, že si vlastně vůbec nepamatuju, kdo byl vrah a z nějakýho neznámýho důvodu (asi jsem si to spletl s jinou povídkou) jsem se upnul na někoho úplně jinýho a na úplně jiný motiv a pak jsem byl stejně překvapenej jako všichni ostatní, že to bylo tak elementary. :-D No a jak už tu bylo řečeno, taky mi to přišlo trochu bez šťávy. ()

Vila Vistárie (1988) (S02E03) 

Dvoudílná povídka Vila Vistárie byla velice zajímavá, a tak když jsem jí dneska dočetl, rozhodl jsem se pustit si i adaptaci s Jeremy Brettem. A je to přesně tak, jak napsal už uživatel Cimr - několik větších či menších změn, které jsou ale spíše ku prospěchu věci (viz ten působivý konec) a jinak velmi dobře zachovaná atmosféra původního Doylova příběhu. No a Jeremy Brett je samozřejmě ve formě a velice zajímavě je ztvárněna i postava inspektora Baynese. ()

Bruce-Partingtonovy dokumenty (1988) (S02E04) 

Poprvé jsem v tomto seriálu viděl Mycrofta a musím podotknout, že jsem si ho představoval úplně jinak, ale i tak se jedná o velice zajímavou postavu :-) Největší změnou oproti povídce je to, že inspektora Lestrada nahradil inspektor Bradstreet. Jinak se jedná o hodně věrnou adaptaci. __ A není mi jasná jedna věc. Na konci, když dopadnou pachatele, tak se Holmes přizná, že čekal někoho úplně jinýho. V povídce ani tady není vysvětleno koho, ale docela by mě to zajímalo :-)) ()

Reklama

Reklama