Reklama

Reklama

Mission: Impossible Odplata - První část

  • USA Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (více)
Trailer 10

Obsahy(1)

Ethan Hunt (Tom Cruise) se s týmem Impossible Mission Force tentokrát vydává po stopách děsivé zbraně, jež má potenciál zničit celé lidstvo, aby ji zajistil dřív, než se dostane do rukou nějakého šílence. Při svém zběsilém a nebezpečném pátrání se však musí neustále ohlížet přes rameno, protože z jeho dávné minulosti se vynořil až příliš živý přízrak. Gabriel (Esai Morales) znal Ethana v dobách, kdy ještě nebyl elitním agentem, a ví o každé jeho slabině. Ethan, pro kterého bylo vždy zdraví a bezpečí jeho blízkých a členů týmu víc než úspěšně splněná mise, možná bude tentokrát muset své priority přehodnotit. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 10

Recenze (603)

tron 

všechny recenze uživatele

Mínusy: nesympatická Hayley Atwell, nad scenárom je lepšie nepremýšľať (nebudem spoilerovať, asi naozaj nemá zmysel pitvať sa v tom, tak len zovšeobecním: všetci sa hrajú na megarafinovanú zápletku a pritom sú tu momenty, ktoré ako keby písal puberťák), nudný ponorkový úvod a je to zbytočne dlhé. No a tým by sme s mínusmi končili. Nechcem tvrdiť, že je to film roka. To naozaj nie. Ale je nadupaný aj mimo akčných scén, výprava je skvelá, má to plno zábavných nápadov (putá), kamera je božská (tisíce žltých sviec, oranžová púštna búrka, zelený plyn), medzi postavami je dobrá a zábavná interakcia (fakt si myslím, že by nebolo od veci minimálne v jednej z budúcich častí spraviť ústrednou postavou Benjiho), Shea Whigham si užíval každú svoju scénu (vďaka čomu mi vôbec nevadilo, že pravdepodobne patrí k najnerozhodnejším agentom kinematografie) a páči sa mi, že tvorcovia brali do úvahy minulosť série (podstatnú rolu tu nehrá nikto menší, než Henry Czerny alias Kittridge z jednotky!). Jasné, všetky tie reči naokolo o tom, že teraz hrdinovia ale že skutočne stoja proti nebezpečenstvu, aké ich môže nadobro zničiť a ideálne aj celý svet a prípadne priľahlý vesmír, sú istým spôsobom smiešne, ale takéto hlášky k podobným filmom skrátka patria, málokto si ich vie odpustiť a vlastne aj divák ich, azda, očakáva (a bol by sklamaný, ak by sa nedočkal). Akčným sekvenciám dominuje autonaháňačka (kruháč) a samozrejme šialený zoskok a nekonečné finále vo vlaku, ale mne sa páčila aj intímna akcia v sakra úzkej uličke. Esai Morales mi ako hlavný záporák pripadal v rámci možností charizmatický a jokerovská Pom Klementieffová bola taká beštiálna, že som si okamžite pomyslel: toto ak uvidia vo Warner Bros. a naďalej nás budú v úlohe Harley Quinn otravovať s príšerne nevhodnou Margot Robbie a okamžite ju nepreobsadia Pom Klementieffovou, sami pod sebou si pília konár). A ešte by som Tomovi rád poradil (lebo tieto riadky určite číta), že ak sa chce niekam posunúť, mal by siahnuť po režisérovi Garthovi Evansovi. Cinemax TN 2023 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Série, která si napoprvé v roce 1996 udělala i významný výlet do Prahy, prošla za ty roky pozoruhodným vývojem. Poslední tři díly (a i ten následující) režijně i scenáristicky uzmul Christopher McQuarrie, který franšíze dodal osobitý styl a hlavně si s Cruisem (evidentně) dokonale sednul. Pořád je to solidní akční thriller, který však nenabízí TO navíc, kvůli kterému chce divák snímek na potkání doporučovat, nebo si pak pouštět některé scény pořád dokola. Třeba o některých kouscích z 90. let to platí měrou vrchovatou. Každopádně tentokrát je tu za hlavního padoucha umělá inteligence, divák by si řekl, že je to progresivní, ale docela často tu tvůrcům kouká klišovitá sláma z bot. Hraje se tu o dvoudílný klíč, o který usiluje několik skupinek, včetně jalového záporáka Moralese, který je absolutní všudybyl a který snad vyskočil z nějaké telenovely. Sexy démonická Pom Klementieff naopak potěší. Stejně jako herecky Vanessa Kirby. Bohužel přibylo i vatových dialogů. A neříkám, že tradičně, ale humor nefunguje (snad až na pozdní příchody Shey Whighama). Pravidelně ale navěšujeme poctivé a řemeslně precizní akční korálky, takže potěší temperamentní žlutá honička v Římě, letištní naháněná či památné (mistrovsky vymyšlené) vlakové finále s postupným pádem vagónů. To zase klobouk dolů. Smeknout musíme samozřejmě i před Cruisem, jeho pečlivostí, zápalem a smělými kaskadérskými úchylkami. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že letošní filmové léto má vzestupnou tendenci. O sedmé MI jsem četl ledacos, ale po tom, jak nadšený jsem byl z dílu předchozího, jsem čekal bombu. A nezklamal jsem se. Upřímně, Tomíka moc nežeru, mimo tuto sérii občas jen nějaký ten sólový projekt (z poslední doby ale jen Na hraně zítřka, max. Nevědomí), ale pro ty nemožný mise začínám mít fakt těžkou slabost. Chvílemi malinko patetické, ze začátku jsem lehce nestíhal technické věci a párkrát musel trošku přimhouřit oko nad přemrštěnou akcí, ale to jsou jen promile záporů. Skutečně jsem si v kině hodně lebedil. Pevně doufám, že Oppenheimer bude ještě lepší a to už by měl být opravdu orgáč. 90%. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Jestli je nějaký film, který mě za poslední dobu mrzí, že jsem vynechal v kině, nevyšlo mě to, tak je to právě MI. Od třetího dílu jsem každou Nulovou šanci viděl na velkém plátně a byl to pokaždé nářez. Další našlapaná oktanová pecka, nejlepší je asi ten vlak ale posrali si to u mě s tím co udělali jedné mé oblíbené postavě :( Je málo filmových sérii, které si dokázali udržet laťku tak dlouho a MI je jedna z nich. Víceméně Cruise je poslední titán Hollywoodu. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Na první pohled podvyživený díl série, který paradoxně v nejdelší stopáži nabízí polovinu atrakcí těch nejlepších z předešlých dílů. Auto honička v Římě nepřichází s ničím světoborným a vlaková scéna je opakovačkou z první Mission: Impossible plus vytuněnou verzí nejnapínavější scény ze Ztraceného světa. ALE! Dead Reckoning Part One mě při druhém zhlédnutí nejvíce ze všech dílů bavil dějově. Perfektním timingem námětu s hrozbou umělé inteligence; konstelací postav z předešlých dílů včetně Kittridge z jedničky; novým ultimátním záporákem Gabrielem, kterého má Ethan Hunt hned dvojí důvod nenávidět ze všeho nejvíc na světě; upřímným dojetím ze scény na benátském můstku Conzafelzi; novou kráskou Hayley Atwell, perfektně chemicky sladěnou s Tomem Cruisem; a spoustou vtipných a nápaditých detailů, kterými jsou vyšperkované právě ty na první pohled ne tolik inovativní scény - letiště, honička v Římě, zakomponování známého moto-skoku do vlakové scény či až cinefilsky orgastické finále, které zmíněnou scénu ze Ztraceného světa zněkolikanásobuje absolutním blockbusterovským vzrušením. A to jsme teprve v polovině filmu. Pokud Part Two vygraduje tak, jak Cruise s McQuarriem ví že musí vygradovat, stane se Dead Reckoning alfa dílem série a možná určí nový směr vícedílného dávkování dalších impossible misí Ethana Hunta. Zpráva, že je Tom plánuje točit do osmdesátky, mi udělala den. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (34)

  • Ve filmu zazní „Ghost in the machine“ (Duch ve stroji). Jedná se o termín původně používaný k popisu a kritice konceptu mysli existující vedle těla a odděleně od těla. V novější době má tento termín několik použití, včetně konceptu, že intelektuální část lidské mysli je ovlivněna emocemi a v rámci fikce pro vznikající vědomí sídlící v počítači. Tento termín pochází z popisu dualismu mysli a těla Reného Descarta od britského filozofa Gilberta Rylea. Ryle zavedl tuto frázi v knize „The Concept of Mind“ (1949), aby zdůraznil názor Descarta a dalších, že duševní a fyzická aktivita probíhají současně, ale odděleně. (sator)
  • Orient Express používá elektrické a dieselové lokomotivy poskytované místní železnicí a nepoužívá uhlí. (sator)
  • Motocykl použitý na skok z útesu je Honda CRF 450. (m.a.t.o.)

Související novinky

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama