Reklama

Reklama

Tuvalu

Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní režijní debut Veita Helmera se naprosto odlišuje od německé produkce posledních let. Obešel se nejenom bez zvučných hereckých jmen, ale až na pár mezinárodně srozumitelných výrazů i bez dialogu. Příběh sám se odehrává kdesi daleko od našeho světa, v neurčeném čase. Titul je názvem tichomořského souostroví, jež se ve filmu objeví pouze na mapě a jež pro hrdiny představuje zaslíbenou zemi. Ocitneme se ve zchátralých lázních na okraji liduprázdného města nedaleko mořského břehu. Ve sklepení pod bazénem se ukrývá prastarý stroj. Zde žije Anton se svým slepým otcem. Ještě nikdy toto místo neopustil a sní o tom, jak jednou vypluje jako lodní kapitán na moře. Zatím ale vytváří iluze starých dobrých časů pro svého otce. Hluk zaplněného bazénu je nahrán na kazetu a donekonečna přehráván. Jednoho dne navštíví bazén dcera skutečného kapitána a Antonův život dostává nový smysl...

Zrod snímku Tuvalu začal již v roce 1987, kdy Helmer navštívil starý Bismarckův bazén v Hamburku. Posléze se k této myšlence vrátil se spoluscenáristkou Michaelou Beckovou. Příběh postavil pouze na lehce kolorovaném černobílém obraze a zcela pominul běžný dialog. Ke svému filmu režisér dodává: "Film Tuvalu je mé dítě a mám pocit, že velmi choulostivé. Mám vážné obavy, že bude spolužáky napadán, protože je jiný než ostatní." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Krásné je to, co se líbí v prostém posouzení a z toho plyne, že se musí líbit bez jakéhokoli zájmu ...... A také je vznešené to, co se bezprostředně líbí proto, že klade odpor proti zájmu smyslů. Též zde platí, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí ...... SPOILER: a tak se také stalo ...... žili šťastně až do smrti. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Slaboučké 3*. Tenhle lyrický film si mě moc nezískal. Čekal jsem surrealismus, ale na ten došlo opravdu málokdy. Ano, nějaké části jsou fakt zajímavé, ale jiné zase jsou jen nudné. Prostě to nedokáže být zajímavé pohromadě, aspoň u mě to nefungovalo. Ještě bych si tu mohl stěžovat, že příběh je banální a jednoduchý, ale je to lyrický film, tak jako promyšlenou zápletku fakt nedostanu. Další problém je v tom, že poetiky tam taky není moc. A na tom ten film měl uspět. Jinak je mi sympatické, že někdo natočil film téměř beze slov, ačkoli tady to místo umění připomínalo chvílemi grotesku a při střídání barev jsem se mi vybavil Limonádový Joe, ale tyhle zajímavé věci moc film nezachrání. Jen tak tak tři hvězdy, na vyšší hodnocení bych se u toho musel bavit víc. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nebudem predstierať, že už po pol storočí záujmu o filmy mám taký vycibrený vkus, že bez problémov pochopím a prijmem experimentálny debut nejakého, z anonymity von sa derúceho, režiséra. Nie, priznávam, nerozumel som, nechápem, nenašiel som tam nič, čo by ma zaujalo a za to, že som film dopozeral až do konca vďačím iba vynálezu rýchloposunu. ()

Pedro 

všechny recenze uživatele

Bizarní, pitoreskní, panoptikální... Možná, že kdybych chvíli listoval Slovníkem cizích slov, tak bych narazil na nějaký další výraz, který by padnul na tohle dílko jako ulitý. Co tomuhle filmu jinak rozhodně nelze upřít, je velmi silná atmosféra, která se ostatně u podobně lyrického snímku předpokládá. Ta je ale současně také příčinou toho, proč mu dávám jen tři hvězdičky - mně tohle ladění prostě není nijak zvlášť příjemné. Tím ale nechci říct, že mně tahle záležitost nezaujala. Naopak si myslím, že ta musí zaujmout každého. Pouze líbit se bude jen někomu... ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Možno to nie je až tak intelektuálne neprístupný film. Je to len film prístupný vďaka absencii (minimalizácii) reči divákom celého sveta. Príbeh sa dá ľahko dovtípiť. Je to dospievaní, prvej láske, vyrovnávaní sa so sexualitou, naberaní zodpovednosti a klasickom boji dobra so zlom, dobrosrdečnosti a chamtivosti. Wes Anderson ho musí mať veľmi rád, postavy filmu totiž svojimi pohybmi pripomínajú tie jeho, no vo farebných filtroch, ktoré mi uňho nie sú známe. Vo výsledku tak divák dostáva srdečný film s humornými momentmi, ktorý ľahko pochopí empatiou. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra filmu proběhla v říjnu 1999 na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu. (ČSFD)
  • Film se připravoval 10 let. (ČSFD)

Reklama

Reklama