Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Bol raz jeden čudný pán, čo holdoval len detským hrám. V tmavo čiernom obleku, nosil radosť vo vleku. Deti naňho kývali a pesničky mu spievali. Pomáhal im každý deň, verte že to nebol sen! Volali ho pán Tau, klobúčik na hlave mal. Nehral sa na hrdinu a v saku nosil kvetinu. Keď bol v núdzi nejakej, zmenšil sa a bol O.K. Nehovoril zbytočne a správal sa statočne. S dáždnikom si pomáhal, keď sa veľmi namáhal. Volali ho pán Tau, klobúčik na hlave mal. Išiel raz po ulici. Proti nemu chlapíci. Klobúčiky ako on však boli v bielom nie v čiernom. (Clockwork Orange!!! :-D) Veselo ich pozdravil. Hneď prvý ho palicou dorazil (Alex de Large ;-)). Tentokrát náš všadebol, zmenšiť sa už nestihol!" Toto je jedna z piesní, dnes už neexistujúcej, bratislavskej Oi! punkovej kapely Brickfield. Absolutne sa stotožňujem s autorom tohoto textu. Pan Tau by si veru zaslúžil poriadne preplesknúť tú jeho nemú hubu. Nikdy sa mi táto podivná, rozprávková postavička nepáčila. http://www.youtube.com/watch?v=mxW7-aSiOPQ * ()

milicjant 

všechny recenze uživatele

...byl jsem celý víkend sám doma (vymluvil jsem se na spoustu učení a konzultace s chytrými spolužáky, abych nemusel česat několik tun jablek na jevanských latifundiích), byla sobota podvečer, ležel jsem před televizí, kouřil matčiny odporné cigarety Drina, kterým mimochodem propadlo tenkrát více lidí a z televize mne drtil Pan Tau. Bylo mi ho vždycky hrozně líto, že je němý a pak mi bylo taky dost líto sebe, že ho nemám. Kradl by místo mne v samoobsluze čokolády Kofila, já bych nemusel riskovat dvojku z chování a mohl se více soustředit na jiné věci...[Tak to bylo, tak to je] Hehe, taky chci pana Tau domů! :) ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý měl v dětství nějaký svůj idol. Většinou šlo o zpěváky, herce, sportovce atd. Pamatuju si, že mým idolem byl jeden pán, který mlčí a na hlavě nosí buřinku. Dokáže se zmenšovat. Byl to prostě pan Tau. Vždycky jsem chtěl jeho buřinku, abych uměl kouzlit. Jednou jsem jednu takovou našel na půdě a zkoušel přesně jak pan Tau (otočí rukou kolem klobouku) kouzlit. Nedařilo se mi a byl jsem z toho hodně smutný. Do té doby, než mi dospělí vysvětlili, že je to pohádka. Nejvíce se mi líbil díl, jak se stal pan Tau Robinsonem a žil na pustém ostrově. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pan Tau j epro mě nedělní ranní klasika. Nejradši jsem měla ty epizody s klukem Emilem a pak díly s Claudií (holka ze zámku - tak trochu princezna - a přwepracovaného otce jí hraje úasný Jan Werich). Vlastně právě za Wericha a za to, jak převyprávěl příběhy pana Tau na audiokazeu, musím dá pět hvězdiček :) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Klasika z období socialismu pro děti. Osobně si z tohoto seriálu nepamatuji dějově již vůbec nic. Co mně v hlavě utkvělo, byla jenom samotná hlavní postava a to, že mě to jako dítě nebavilo a po pár dílech jsem se na seriál přestal dívat. Propojení současnosti a pohádky mě zkrátka neuchvátilo a Pan Tau mně přišel spíše tiše strašidelný než laskavý. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (42)

  • Když se na konci rekapitulace minulého dílu Alfons Urban (Otto Šimánek) vznáší v balónu, v pravém horním rohu je zřetelně vidět lano, které balón drží. (Thanoris)
  • Filmári previezli nákladiak hračiek z Japonska, pretože v tej dobe neboli u nás k dostaniu. (Raccoon.city)
  • Seriál byl natáčen v koprodukci se Zápaním Německem. Přestože není úplně jasné, do jaké země je děj zasazen, v prvním díle je možné povšimnout si kuriozních policejních vozidel. Jsou to Škody 1203 v černo-bílém "americkém" zbarvení s českými nápisy "Policie", nikoliv tedy s německými „Polizei“. U nás v té době ale měla policejní auta nápisy Veřejná bezpečnost nebo VB. (Stejšn)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama