Reklama

Reklama

Jáma

  • Česko Nemám strach (více)
Trailer

Obsahy(1)

Italsko-španělsko-britský film se odehrává v parném létě roku 1978 v idylickém městečku na Sicílii. Vypráví o devítiletém Michelovi, který náhodou zjistí, že v podzemní sousedního domu je držen v zajetí unesený chlapec Filippo. Neví, komu se má se svým objevem svěřit a postupně zjišťuje, že dospělí, včetně jeho vlastních rodičů, se nehodlají do ničeho plést a dokonce ho varují, aby na všechno, co viděl, zapomněl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Člověk se vždycky bojí, když jde o adaptaci jeho oblíbené knížky. Ale v případě tohoto filmu to nemohlo dopadnout lépe. Jako by se vaše představy zrealizovaly a vy tak měli pocit, že se můžete stát taky filmařem, protože to je přesně tak, jak jste si přáli. Ammaniti je mistr příběhů. Film, mě stejně jako kniha, vtáhl do studny slov dětského hrdiny, jehož příběh vzbuzuje strah i smích. Syrový a něžný příběh o krutosti světa. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Příběh je rozhodně zajímavý, navíc kolem poloviny obohacen zvratem, skýtajícím potenciál pro napínavou psychologickou hru. Tvůrci ale jako by nevěděli, co s danou látkou dělat - dál nezaujatě zabírají zlaté lány polí, budují hezkou letní atmosféru a zpříjemňují den kvalitním hudebním doprovodem. No a drama zůstává sedět doma. Jáma nevyvolá žádné výrazné pohnutky, pouze nasadí do mysli léto, příběh nechává mimochodem plynout, nevzruší, nenutí diváka nervózně čekat, co se odehraje v příští chvíli; nenutí ho s někým cítit, někomu fandit, nevykresluje zajímavé psychologické profily. Prostě pomalu plyne a ukazuje příjemné obrázky. Ještě že je děj zajímavý sám o sobě a pozornost jakž takž udrží až do velmi povedeného konce. Potom titulky a nic. Pokud film takového žánru a tématu nevyvolá žádné emoce, dojmy, pocity, asi je někde něco špatně. Hezky vypadat a vlastnit hezký příběh vždycky nestačí. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Škoda jen, že to nemá vyvinutější charaktery postav a lepší vedení děje, protože pak by to bylo naprosto dokonalé. Zápletku to totiž má hodně zajímavou a líbilo se mi i její neutrální ladění - na těch dospělých je jasně vidět, že tohle nedělají rádi, ale zjevně jsou jejich rodiny chudé a tohle je nejrychlejší a nejzoufalejší cesta, jak přijít k penězům, takže člověk aspoň trochu chápe i je. Ale i dětské postavy tu jsou uvěřitelně a hlavně tak skvěle zahrané, že jim člověk věří skutečně všechno. Atmosféru to navíc má hodně slušnou a ani se nedá moc odhadnout, jak to celé dopadne, jen teda nevěřím tomu, že by Michelovi nedošlo dřív, co se děje a vůbec by ho nenapadlo toho vězněného kluka osvobodit, to mi přišlo celkem pitomé, ale jinak je to skutečně dost napínavé a až na určité mínusy to funguje skvěle. Mile mě to překvapilo, protože jsem se obával něčeho těžce průměrného, ale naštěstí se mi obavy nenaplnily. 4* ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jen tak přemýšlím, proč jsem to koupil jako horor. Další věc je, že mi celkový požitek z filmu možná trošku znepříjemnil fakt, že jsem vinou tísnivé časové situace byl nucen film zkouknout natřikrát. Ale jinak přesně typ filmu o dětském pohledu na svět dospělých, jaký mám hrozně rád. Dva kluci, opravdu nádherný venkov (jeden dva baráky utopené v nekonečném moři pšenice), prach, vzdor, tajemství, resistence, obětování, podmanivá hudba.... Po prvotním zklamání, že to není horor, se dostavil uspokojivý pocit z dobře natočeného filmu. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film který mě naprosto pohltil. Příběh chlapce a jeho kamarádů odehrávající se na Sicilském venkově 80- tých let minulého století. Střet dětského světa se světem dospělých a jeho problémy. Na krásném jihu Evropy se odehraje příběh plný emocí, vášní, ale také poetiky. Skvělá režie, kamera i herci, hlavně v dětských rolích. A také ta nádherná a podmanivá hudba, až cítím ten žár sálajícího slunce. Pro mě nejlepší italský film posledních let. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (2)

  • Film je volně inspirován skutečným únosem dítěte z Milána a novelou napsanou o něm (CliffLee)
  • Režisér Gabriele Salvatores oslovil téměř 600 dětí pro roli Filippeho, nakonec se rozhodl pro nováčka Giuseppeho Cristiano, syna pracovníka firmy Fiat. (CliffLee)

Reklama

Reklama