Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dlho som netušil, ako sa to vyvinie, ale vysvitlo, že prevážať sa môžu aj dôležitejšie veci ako zlato. Napríklad ženská poctivosť alebo nakoniec aj holý život. Western ukazuje poctivú filmarčinu s poctivým starosvetským záverom, ale ani obrázky krajiny ani príbeh ma veľmi nezasiahol, takže u mňa iba priemer. –––– Zůstane tady! Nepřevážíme sukně, ale zlato. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Typická peckinpahovské ´dance macabre´se tu ještě nekoná, ale jeho deziluze z doby Divokého západu a poněkud svojský přístup k ženským postavám je zde už patrný. Film má nečekaně pomalý rozjezd, ale od příjezdu do zlatokopecké kolonie chytne a už nepustí. Menší pihou na kráse byla těžko uvěřitelná náhlá změna chrakteru Gila Westruma v čestného muže v samém závěru, jinak bez výhrad. ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výborný western odehrávající se v krásných horských scenériích. Příběh dvou přestárlých kamarádů, které k sobě svede ještě jeden úkol. Trocha zábavy a spoustu nostalgie. Sam tu nezachází příliš do hloubky, a nechává film spíše v poklidu plynout. I atmosféra není až tak hutně nastavená a prapracovaná jako v pozdějších filmech tohoto režiséra. Charaktery jsou velmi dobré a skvěle zahrané. Každá postava, i ta sebevedlejší má v příběhu své místo. Je to krátké, s akční pasáží na závěr, která neopomíná typický westernovský duel. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jazda vysočinou je síce klasický western, avšak je v ňom badať zárodky toho, vďaka čomu sa stal režisér nesmrteľným. Určite si všimnete paralely so Strašiakmi, ako aj nie príliš rukavičkové zachádzanie so ženami. Myšlienky sú ale najmä klasické, sila priateľstva, obetavosť, zmysel pre povinnosť atď. Po trochu rozpačitejšej prvej polovici sa príbeh slušne rozbehne, zbaví sa miernej naivity a dá sa povedať, že ide až do konca naplno. Nie je asi nutné podotýkať, že westernová krajina je naplno doceniteľná iba na veľkom plátne v kine a som rád, že som túto možnosť mal. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Úprimne povedané, takýto oldschool( ktorý vlastne vznikol v čase oldschoolu), som už pekne dlho nevidel. Pre toto mám asi rád staré filmy a tie westernové a easternové obzvlášť. Peckinpah dokázal vždy vytvoriť silné mužské charaktery. Bratský kódex u zloduchov a dobrákov a hlavne to bol skvelý filmár. Ride of High Country je naozaj tradičnou žánrovkou, bez zbytočného násilia, alebo neskorších strihových zaujímavostí. Od prvej minúty do poslednej ale vťahuje do deja. Máme tu dvoch starochov, jedno mladé ucho a pekné dievča, aké nájdete len v starých amerických filmoch. Je síce pravda, že mi prišla tá dramatická hudba v dramatických scénach trochu smiešna, ale tak ako som napísal, je to oldschool. No a do toho si prirátajte ešte peknú americkú prírodu a dostanete veľmi podarený kúsok približujúci sa poetikou k True Grit - tej od Hathawaya aj tej od Coenovcov. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Film byl natočen za 26 dní. (Marek06)
  • Joel McCrea byl původně obsazen jako Westrum a Randolph Scott jako Judd. Na začátku natáčení však každý z herců sám zašel za producentem, byl nespokojený a připravený odejít, a tak se role prohodily. (Marek06)
  • Jako bonus se na soundtracku objevují i skladby z Bassmanova projektu z roku 1964, komediálního westernu Mail Order Bride. (Terva)

Reklama

Reklama