Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Historik 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem byl zpočátku trochu rozpačitý. Film se rozjíždí pomalu a v pomalém tempu vlastně vydrží po dvě třetiny. Žádné vzrušení, žádná akce. Poslední třetina je ale tak výborná, že výsledný dojem je velmi dobrý. Nechal jsem si odstup, protože bezprostředně po skončení filmu jsem byl rozhodnut pro pět hvězdiček. A rozhodl jsem se , že u toho zůstanu. Skvělý kousek. ()

ABCD Marta 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale obrovskou nadšenost mnoha uživatelů ani náhodou nesdílím, protože tento western je po většinu stopáže nemasný neslaný. První pořádná akce se odehraje 20 minut před koncem, což ne jednoho fanouška westernů zklame. Konec je navíc předvídatelný, a tak se žádné překvapení nekoná. Jediné, co mě na filmu zaujalo, byly dialogy hlavních postav a jakéž takéž výkony hlavních představitelů, avšak jen ty na průměrné hodnocení nestačí. A mrzí mě to o to víc, že jsem o S. Peckinpahovi slyšel jen samá pozitiva... ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výborný western odehrávající se v krásných horských scenériích. Příběh dvou přestárlých kamarádů, které k sobě svede ještě jeden úkol. Trocha zábavy a spoustu nostalgie. Sam tu nezachází příliš do hloubky, a nechává film spíše v poklidu plynout. I atmosféra není až tak hutně nastavená a prapracovaná jako v pozdějších filmech tohoto režiséra. Charaktery jsou velmi dobré a skvěle zahrané. Každá postava, i ta sebevedlejší má v příběhu své místo. Je to krátké, s akční pasáží na závěr, která neopomíná typický westernovský duel. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Western ... takže přestřelky by patrně měly být tím nejlepším ... nebo - když trošku slevím, alespoň by neměly být tím nejhorším, co lze v průběhu stopáže potkat. Pro tentokrát je to ale naopak - akční scénky obstarožních pistolníků poněkud shazují vcelku vydařenou dramatickou linii. A jen tak mezi námi: Pokud budete prakticky při každé příležitosti roztrubovat do široširého světa, že hodláte přes hory a doly převážet ZLATO vykoupené přímo od zlatokopů, nevsadím si na váš život ani zlámanou grešli. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Nadprůměrný western tehdy začínajícího režiséra Sama Peckinpaha. Postarší bývalý šerif je najat bankéři jako ochranka pro transport zlata ze zlatokopecké osady v horách nebezpečnou stezkou. Jako parťáka si vezme bývalého přítele, který však má ještě s mladým pomocníkem vlastní zištné zájmy. Cestou se k nim přidá naivní mladá dívka, která se jede provdat za horníka v osadě. Horník a jeho drsní bratři zvyklí na lehké ženy a holdující alkoholu však mají o manželství zcela jiné představy než ona. Závěr filmu prověří charaktery jednotlivých hrdinů a jejich přátelství. Při druhém shlédnutí se mi tento film líbil ještě více než poprvé. Trailer: http://www.csfd.cz/film/7179-jizda-vysocinou-ride-the-high-country/videa/ ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Joel McCrea byl původně obsazen jako Westrum a Randolph Scott jako Judd. Na začátku natáčení však každý z herců sám zašel za producentem, byl nespokojený a připravený odejít, a tak se role prohodily. (Marek06)
  • Jako bonus se na soundtracku objevují i skladby z Bassmanova projektu z roku 1964, komediálního westernu Mail Order Bride. (Terva)
  • Film byl natočen za 26 dní. (Marek06)

Reklama

Reklama