Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název by napovídal, že se jedná o pokračování sci-fi Vnitřní vesmír, ve kterém se cestuje nedostatečně vysušeným salámem z koncernu, který už Andrej vůbec nevlastní, ale nenechte se zmást. Peckinpahův s exteriéry se mazlící western ukáže k nelibosti Johna Waynea odvrácenou stranu Divokého západu a dvě staré páky v doprovodu hejska, kterému se kvůli maskulinní farmářce přesune mozek pod úroveň opasku, dovede k finále, které se snaží nebýt úplně tuctové. Chyběl při něm jen Anton Chigurh, aby hříchu se vyhýbajícímu Steveu Juddovi položil svou lehce filozofickou otázku: „Jesi tě pravidla, kterých ses držel, dovedly sem, k čemu ti takový pravidla byly..?“ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý western. Sam Peckinpah svým druhým snímkem plně vystihl svůj pohled na western, zatím sice bez brutality, ale jeho úcta ke starým tradicím a pohrdání koncem Divokého Západu je tu jasně patrná. Soustředí se také více na mužské protagonisty, ženy jsou pouze na okraj. Slabou stránkou filmu je bohužel jeho krátká stopáž. V tomto případě 90 minut nestačí. Kdyby se film natáhl o dvacet minut, bylo by to jistě lepší. Ale i tak od ranných děl velkých géniů nelze čekat zázraky. Sam Peckinpah si zde teprve budoval formu na "Majora Dundeeho", "Divokou bandu" nebo "Pata Garetta a Billyho Kida". Zůstává nám atraktivní western o dvou vysloužilcích ve výtečném podání taktéž dvou westernových vysloužilců, Randolpha Scotta a Joela McCreay. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah ma ešte nesklamal,nesklamali ani páni v staršom veku,ktorí strčia do vrecka hocijakého mladého borca,ktorý sa tak tvári... Skúsenosti im napomáhajú,aby sa popasovali s neľahkou úlohou,ktorou je jeden z nich poverený,a tak zavolá na pomoc toho druhého,k nim sa pridáva jedna mladá pekná babenka a drzý mladík,ktorý je do nej blázon... A v nehynúcich horách sa predvedú ako sa majú zachovať pri prekážkach,ktoré zdolajú ľavou-zadnou alebo do cesty sa klasicky zapletie banda vývrhelov,ktorí sú dychtiví po tej babenke Else,ktorá sa má stať zákonitou ženou jedného z nich... Vychutnával som si zábery peknej krajiny v kamere Luciena Ballarda a akcie,ktorá ešte nieje taká prudká ako býva u Sama zvykom,ale toto dielo je 100% zárukou kvality nablýskanej v 90 minútach. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že film dobře i poutavě udělaný, tu nemáme žádné "indiány", ale poměrně dost "náboženství", které do westernů samozřejmě také patří. V co věřil Judd (Joel McCrea) je to nejspíš spravedlnost a přátelství. Zřejmé je to i u Gilla (Randolph Scott). Heck (Ron Starr) věří v lásku, i když dost zmateně; ještě zmateněji Elsa (Mariette Hartleyová), u které by se dalo očekávat, že jako jediná ženská charakterní role bude mít i nějakou víru (to je ale u Peckinpaha běžné, a navíc to byl její první filmová role). Při jízdě vysočinou si to každý průběžně ujasňuje - až je to všem, a jednomu o druhém, naprosto jasné. V co však věřilo těch pět hamounů (pardon: Hammondů), že se všichni nechali postřílet? Pozn."Otce" a "soudce" tu přehlížím, protože oba nevěřili asi ničemu a v nic. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nikdy sa nedostal medzi legendy, napriek tomu celkom dobrý western, pekne farebný a pritom už taký starý. Zo začiatku nie príliš veľa akcie, ale očakávané prestrelky nakoniec prídu. Nič, čo by človek chcel vidieť dvakrát. Chýba tomu výnimočnosť, nejaké odlíšenie sa od zaužívaného formátu. Celé sa to totiž točí okolo zlata a chránenia cti mladej ženy. Niečo, čo už bolo k videniu inde. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Jako bonus se na soundtracku objevují i skladby z Bassmanova projektu z roku 1964, komediálního westernu Mail Order Bride. (Terva)
  • Film byl natočen za 26 dní. (Marek06)
  • Joel McCrea byl původně obsazen jako Westrum a Randolph Scott jako Judd. Na začátku natáčení však každý z herců sám zašel za producentem, byl nespokojený a připravený odejít, a tak se role prohodily. (Marek06)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno