Reklama

Reklama

Království

(seriál)
  • Dánsko Riget (více)
Trailer 2
Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, (1994–2022), 14 h 20 min (Minutáž: 60–79 min)

Hrají:

Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Søren Pilmark, Ghita Nørby, Jens Okking, Baard Owe, Peter Mygind, Udo Kier, Holger Perfort, Laura Christensen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(13)

V době, kdy Netflix ještě neexistoval ani jako půjčovna DVD, natočil režisér Lars von Trier televizní sérii Království, odehrávající se v útrobách kodaňského špitálu postaveného na místě, kde kdysi byly jen mokřiny a stará bělidla. Lékaři zde dennodenně zápolí s limity medicíny i vlastními kolegy, Švédové tu proklínají Dány a záhady a hrůzy se zde mísí s nadsázkou a humorem. Televizní série, proslavená svými sépiové tóny a chóry umývačů nádobí, se postupem času stala kultovní a zařadila se mezi nejvýznamnější díla quality TV. (KVIFF.TV)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (243)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Seriál nesúci cejch kultový. Pokiaľ kultový znamená pocitovo neskutočne dlhý (a to má séria len 4 diely), viac než nudný a len sem tam zaujímavý (vtipný), tak potom áno. Skutočne "kultový" počin. Do druhej série by som sa dokopal jedine tak za finančnú odmenu. Išiel som do toho s tým, že dostanem hororový, bizarný seriál. Na miesto toho som dostal divnú Nemocnici na kraji města. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Může být něco divnějšího než divné Earlovy, trpajzlíkovy a Cooperovy tanečky kolem různobarevných vigvamů v Twin Peaks? NO ANO! Smrtící humor ošklivého švédského lékaře Stiga, který přežívá v divném prostředí dánské nemocnice, ve které regulérně straší! Je to vážně hororový seriál. Nejhororovější, co znám. A taky nejdivnější. Lars von a jeho temné vtípky v tom nejlepším... PS: Zamilovala jsem si ten drnčivý přízvuk a začala se učit dánsky. ()

Reklama

lola3121 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu seriál o nemocnici jak se patří. Nádherná kombinace hororu, duchařiny a humoru prostě nemá chybu. Obzvlášť jsem si oblíbila primáře Helmera, samolibého a nesnášenlivého Švéda, který nenávidí Dány a vše Dánské, nejvíc ho zajímá, aby mu nikdo neobsadil jeho parkovací místo a důsledně každý den sundává poklice z kol, aby mu je dánští spratci, číhající opodál, neukradli. O pacienty tady jde sice tak trochu až v druhé řadě, ovšem třeba akce "Čerstvý vzduch" by se mohla klidně aplikovat i v našem zdravotnictví. Lars von Trier prostě zabodoval, takových seriálů vic. ()

*CARNIFEX*

všechny recenze uživatele

V špecializovanej, súkromnej nemocnici zvanej "Kráľovstvo" dochádza k zmene primára. Na uvedený post je dosadený svojský, arogantný muž s dlhoročnými skúsenosťami, Stig Helmer. Ten nepozná zľutovanie nie len s personálom, ale ani pacientmi. Jednou z pravidelne hospitalizovaných je pani Singrid Drusse, ktorá neustále simuluje bolesť pravej ruky. Jej dôvody sú však omnoho bizarnejšie. Verziám o hlasoch či plače malých detí, ktoré pri prevoze výťahom neustále počuje, nikto neverí. Čo je vlastne nemocnica, zvaná "Kráľovstvo" za miestom? Tento seriál mi bol odporúčaný zo všetkých strán. S Triérom mám dve veľmi slušné, a jednu slabú skúsenosť. Dnes mám za sebou prvú časť prvej série. Keď dopozerám, zhodnotím a ohodnotím. Ale úprimne. Som skeptický a moje prvotné nadšenie skombinované s veľkým očakávaním utrpelo úder lakťom do tváre. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je tím nejlepším, co kdy Trier zplodil, i když to nemá ujasněné, čím to chce vlastně být víc. Ta druhá to sice ujasněné má, ale kromě jedné epizody je to jen vaření z vody, která se ničemu jinému, než zvyšovaní bizarního chování postav nevěnuje. Stranou pak jde jak příběh (ten teda hodně), tak i humor, kterého tam není málo nikdy, ale v posledních dvou dílech značně ochabne. Ale co se postav týče, na paní Drusse a jejího přihlouplého syna nikdy nezapomenu, stejně jako na Bratříčka, to je totiž fakt něco nevídaného. Vůbec si z toho panoptika budu dost postav pamatovat, ale ne všechny v dobrém slova smyslu - třeba na to rádobyfilozofické duo postižených jsem si vůbec nezvykl a jejich účel zde jsem sice pobral, ale rád bych je viděl mluvit i s nějakými dalšími postavami... A jelikož je to od Triera, tak si tu samozřejmě neodpustil svůj narcismus a na konci každé epizody vždycky vyleze před oponu s nějakým tím svým obrovským moudrem... Podrobněji u komentářů k jednotlivým epizodám. Silné 3* ()

Galerie (53)

Zajímavosti (12)

  • Třetí série byla v ČR poprvé uvedena v září 2022 na Mezinárodním festivale seriálů Serial Killer v Brně. (Filip_SK)
  • Herci, kteří se v seriálu objevili jako umývači nádobí, nedokázali své dialogy řádně vyslovovat, a tak museli být předabováni. (HellFire)
  • Pro německy mluvící trh byl Riget přeložen jako Hospital der Geister - The Kingdom, doslovný překlad by totiž byl Das Reich (Říše). Z celkem logického důvodu nemohl být tento název použit. (TomikZlesa)

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

Režisér Lars von Trier bojuje s Parkinsonem

09.08.2022

Ačkoli bývá někdy označován za provokatéra a kontroverzní osobnost, šestašedesátiletý dánský režisér Lars von Trier (Melancholie, Antikrist) dodnes patří mezi jedny z nejunikátnějších hlasů moderního… (více)

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

Kultovní seriál Království se dočká 3. řady

21.12.2020

Mysteriózní seriál Království od Larse von Triera (Antikrist) se v roce 2022 dočká třetí řady. Kultovní hit z let 1994 a 1997 vyprávěl znepokojivý příběh dvou neurochirurgů z Kodaně a už původně byl… (více)

Reklama

Reklama