Reklama

Reklama

Otevři oči a naskoč! Čeká tě jízda tvého života. Je Štědrý večer, pravý čas na dobrodružství. A tebe čeká v podobě cesty, která se kroutí nahoru a dolů horami, klouže po ledových pláních a šplhá přes závratně vysoké mosty. Vítej na palubě polárního expresu, kde je během cesty podávána horká čokoláda rozvernými číšníky a dobrodružství čeká v každém vagónu. Režisér Robert Zemeckis vytvořil s pomocí hlasu Toma Hankse opravdovou vánoční klasiku. Společně vás zavedou do světa kouzelné animace. "Vidět, znamená uvěřit", tvrdí záhadný tulák, který tě doprovází na této fantastické cestě. Uvidíš skutečné zázraky" Vlak je připraven, tak neváhej a nastup! (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (610)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Technicky po všech stránkách dokonalý film ať už jde o samotnou animaci, herecké výkony či virtuální kameru. Tvůrci si práci rozhodně neulehčovali, naopak je tu celá řada věcí, které by byly v podstatě zbytečné, kdyby tak skvěle nevypadaly. Bohužel, příběh samotný je daleko slabší stránkou. Dokud vlak jede, je všechno v nejlepším pořádku a elfí továrna na severním pólu je také přinejmenším zajímavá. V závěrečné zhruba desetiminutovce jsem ovšem byl málem utlučen sérií pozitivních ponaučení nejtěžšího kalibru balených do cukrkandlu. Závěrečné titulky jsem vnímal jako vysvobození. V tu chvíli sotva za dvě hvězdičky, čtyři za IMAX, jinak by to bylo za tři. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boli doby, kedy väčšina mojich kamarátov cinkanie rolničky počula. Ale ako utekali roky, zvuk utíchol pre väčšinu z nich.“ Som rád, že presladené vianočné filmy sa ešte stále nakrúcajú. Zemeckis, Hanks & William Broyles Junior ani tentokrát nezlyhali a zasa nám položili pod stromček niečo iné. Ľudia vyzerajú ako z hračkárstva, dokonca aj budovy, scenár je len sledom akčných scén a logika (prechádzka po streche vagónov, zamrznuté jazero) si dala fajront na margo vizuálnych skvostov. Ale čo ak je to tu len aby filmári rozdelili tábor divákov na neveriacich Tomášov a na tých, ktorí ešte veria kúzlam? ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Zemeckisov filmový pohľad je sám o sebe niekedy dosť rodinne zameraný a spojením s kreslenou stránkou to mohlo mať dva možné výsledky. Ja som sa toho, ktorý nastal, obával a teraz vidím, že oprávnene. Film je určený do kina a pre deti. Ak má byť toto film, ktorý by ma mal aspoň trošku priviesť k tomu, aby som uveril v Santu, tak by som musel mať aspoň o desať rokov menej a nezaspávať pri tom. 55%. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Kýč, pozlátko a rádoby efektní záběry - jestli to mělo být pro děti, tak ty technické hračičky nemůžou ocenit. Dospělí, kteří by možná nad efekty zaplesali, ale těžko najdou na příběhu nebo přezlacených záběrech něco zajímavého. Zemeckisova snaha jít s technikou pořád dopředu se cení, ale je třeba jí aplikovat s nějakým vkusem. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Asi mám v rodokmenu Grinche, protože já prostě nesnáším vánoční tématiku - ať už v knihách nebo ve filmech - a zvláště alergická jsem na americké pojetí: vatou obalený houkající pupkáč v rudé uniformě, s frňákem alkoholika, sáně tažené severským turem, skřítci ve vesničce na Severním pólu... brrr, vyrazily se mi osypky. Moc nadějí jsem tedy v "Polární expres" nevkládala. Už líbivá, kýčovitá animace mi lehounce hnula žlučí, postupující děj přivodil kožní alergickou reakci a závěr v Santově továrně, městě či co to bylo, mi způsobil anafylaktický šok. Odešla jsem si dát pár elektrošoků, přímou masáž srdce a ke sledování posledních minut jsem se už nikdy nevrátila. Jsem silně na rozpacích, za co vlastně dávám ty dvě hvězdičky... asi kouzlo Vánoc, jinak si to nedokážu vysvětlit. DaViD´82 to shrnul dobře: Je to jak ta vánoční reklama na Coca-Colu... jenže ta trvá snesitelnou půlminutku. 35% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Vzhledem k možnostem, které filmařům otevírala "motion capture" technologie, se Robert Zemeckis a Tom Hanks před natáčením sešli i s Marlonem Brandem, aby si s ním popovídali o tom, zda by se mu nechtělo zahrát si jejich filmu tuláka. Hanks: "Ale ona to byla spíš záminka, abych si mohl popovídat s Brandem. Bavili jsme se asi pět hodin... teda, půl hodiny o filmu a pak o všem možném. Takový byl Brando." (NIRO)
  • Skutečné jméno hlavního postavy malého chlapce není ve filmu zmíněno, nicméně v knižní předloze se jmenuje Chris podle jejího autora Chrise Van Allsburga. (freelex)
  • Režisér Robert Zemeckis chtěl původně natočit Polární expres jako hraný film. Bránil mu v tom však vysoký rozpočet a také herecké obsazení hlavní postavy malého chlapce. Podle jeho slov by musel najít dětského herce, nějakého nového Haleyho Joela Osmenta, který by celý ten obrovský snímek utáhl. (Karlos80)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Batman a Superman digitálně animovaní

Batman a Superman digitálně animovaní

04.09.2007

Chvíli v tom byl docela slušný chaos. Když studio Warner Bros. oznámilo, že hodlá už příští rok odstartovat natáčení Justice League of America, komiksoví fanoušci začali střihat ušima. Co to, co to?… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Já se vrátim! Nebo ne?

Já se vrátim! Nebo ne?

14.11.2006

Když se Arnold Schwarzenegger, někdejší nejlépe placený herec Hollywoodu, opětovně stal guvernérem státu Kalifornie, početné zástupy fanoušků opustil i ten poslední zbytek naděje na jeho comeback.… (více)

Reklama

Reklama