Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nenáročný film pro děti a samozřejmě nejen pro ně, protože i já se na tenhle film ráda podívám. S takovou vášní pro fyziku jsem se ještě nesetkala, ale co každého z nás baví něco jiného. Já jsem vždycky fyziku a matematiku brala jako nutné zlo. Herecké obsazení nemělo chybu. Nejvíce se těším na Václava Babku a samozřejmě Zdenu Hadrbolcovou. Takové filmy jako je tento se dnes bohužel netočí. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Pro děti paráda, pro dospělé už trochu naivní a roztahaná záležitost, ale film dokážet svými vtípky zabavit i je (Pád melounu na školníka). Oceňuji právě to, že tyhle fóry jsou určeny jak pro děti a dospělé a že se jim smějí všechny generace, to je umění vytvořit takový film (uměl to skvěle Macourek - Dívka na koštěti a spol.). Ludvík Čtrnáctý je takovým předchůdcem Sheldona Coopera. A toto je asi jediný film, ve kterém si můžete opravdu užít Mahulenu. ()

Reklama

Drky 

všechny recenze uživatele

Zábavná komedie plná fyziky, a různých dětských rošťáren na jednom venkovském městečku. Malého Enšteina Ludvíka nezajímá nic jiného než jen jeho milovaná fyzika a svým střeštěným výzkumům podřizuje všechno. Při každém jeho novém nápadu jsem vždy očekával co zase nového natropí a jak se z toho později vyseká. Hodnocení 3* a 70procent%. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jednou velkou záhadou v příběhu pro mě byl fakt,že nikdo kdo kdy slyšel tak nechutně hrát někoho na housle ho nemlaštil tím smyčcem po hlavě..Nezlobte se na mě ale to bylo pro mě opravdu utrpení přežít ten neskutečný rachot - a každý hned věděl,že Ludvík Čtrnáctý provedl nějákou lumpárnu. Líbí se mi pojetí,které hned naznačuje,že i inteligentní fyzik je jenom člověk jako tomu bylo například u toho Einsteina(špatné známky ve škole atd..).Film s prazvláštní atmosférou se zachycením času tehdejší doby na člověka působí uklidňujícím dojmem a občas i trochu úsměvným. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Některé české filmy pro děti jsou koukatelné i pro dospělé, jiné bohužel ne. Výbuch bude v pět je jednoznačně ten druhý případ - žák páté třídy, který má být podle scénáře zřejmě geniální, se tu celou dobu chová na hranici debility a navíc i většina herců je zde víc než pochybná. Rozhodně nebrat, ani při hnusném počasí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)
  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)
  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)

Reklama

Reklama