Reklama

Reklama

Výbuch bude v pět

  • angličtina Explosion at Five (více)

Obsahy(1)

Podle knížky Aleny Vostré vznikla v roce 1984 dětská komedie o žákovi páté třídy Ludvíkovi Čtrnáctém, jehož koníčkem je fyzika a chemie. Jeho experimenty, ač správně spočítané, většinou ale končí pěkným malérem. Nyní se Ludvík s kamarády chystá ne velkolepý pokus – pečlivě plánovaný výbuch by měl ověřit šíření zvuku ve vodě... (Magic Box)

(více)

Recenze (87)

Havala 

všechny recenze uživatele

S odstupem času se mi ten film zdá dost trapný, nějaký klučina si ověřuje to co už někdo jiný stokrát ověřil. Stupidita trapnost a nuda. Mahulenka by si taky mohla vzít podprdu. Nevypadalo to pod tím trikem moc hezky. A na závěr tomu dal scénárista korunu - tělocvikář zbalí Bočanku a fyzikář studenta, na posrání. 37% ()

Zagger 

všechny recenze uživatele

jako diteti se mi to hodne libilo a patrilo to mezi oblibene filmy, ale kdyz jsem to pak videl jako dospely, uz me to moc nebralo a ted uz to vetsinou po ctvrthodince vypinam :) Nostalgicke hodnoceni.... Na treti skobu pro kocoura a podobne pociny to nema, to si nekdy dohledam online a pustim i bez tv, protoze mam na to chut. ()

Reklama

Lish84 

všechny recenze uživatele

Veselý příběh o klukovi, který si rád ověřuje fyzikální zákony v praxi a naráží přitom na nepochopení svého okolí. Ovšem to je mu úplně jedno :) Film jsem viděl už několikrát v dětství a nezklamal mě ani dnes, kdy jsem ho znovu zhlédl po dlouhé době. Postavy, které je velmi snadné si rychle oblíbit, spousta hlášek a scének, jež vyloudí lehký úsměv na tváři a hlavně dobrá nálada, která z filmu sálá. V hodnocení možná trochu nadržuji, ale vůbec se za to nestydím :) ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"To je všechno tím, Olinko, že jsi nevoják." Nezletilý nerd sa aj s rodinou presťahuje do malého mestečka, kde sa v škole pokúša zapadnúť do nového kolektívu. Komplikuje mu to jeho záľuba vo fyzikálnych pokusoch, pri ktorých zhusta dochádza k ohrozeniu zdravia, života aj národohospodárskym škodám. Príjemný detský film, slušne obsadený, akurát tie učiteľské brebty prestanú byť po nejakej dobe zábavné. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Tento film donedávna unikal mé pozornosti, nebo si alespoň nepamatuji, že bych ho v dětství viděl. Každopádně je to velmi řízná sranda, chlámal jsem se od začátku až do konce. Hned úvodní dialog školníka s chovatelem králíků slibuje dobrou podívanou. "Co je to zač?" "Plemeno kastorex, ti se rychle množej." "To jsou cizinci?" "Já mluvím o králíkách.":) Film je doslova prošpikovám vtipnými situacemi a hláškami, ať už vyplývající z příjmení hlavního hrdiny nebo přeřeků jeho matky či učitelky: "Když každá slepice sezobne vajíčko..." "Házet ze střechy školníky... tedy melouny." A především trefnými poznámkami a svéráznými výklady učiva v podání fyzikáře Hálka: "Slepičková, kvokej si až o přestávce." Pobaví i scény s horlivými zapisovateli pozdních příchozích nebo výměna tašek Ludvíkovy sestry s tělocvikářem. Podle mě je zde tento film neprávem podhodnocen, rozhodně by si zasloužil dostat se do červených barev. Jedná se o jeden z nejpovedenějších českých filmů pro děti a mládež, jaké bylo možné natočit pouze za normalizace. Polistopadoví amerikanizací a komercializací zdegenerovaní filmaři typu Hřebejk, Mádl a jim podobný kavárenský póvl takovéto skvělé komedie nikdy nesvedou. 4 * a 85% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Zámek, který školní třída navštívila při exkurzi, jsou Milotice. (rakovnik)
  • Jedná se o poslední roli Zdeňka Blažka, představitele králíkáře Bedřicha Buchtele, který zemřel ještě před dokončením filmu. Při postsynchronech ho proto nadaboval Mirko Musil, který mu propůjčil svůj hlas už dříve ve filmu Zralé víno (1981) . (funhouse)
  • Natáčení probíhalo ve Fryštáku, konkrétně například v nákupním středisku, a Bystřici pod Hostýnem, kde se filmovala železniční stanice. (dydy79)

Reklama

Reklama