Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (331)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Obušku, z pytle ven! nepatří k těm pohádkám, na něž bych se každoročně těšil a které bych vyloženě vyhledával, ovšem stejně se na ni většinou podívám a pokaždé mě překvapí tím, jak je skrznaskrz milá... a laskavá... a vůbec. Takové Hrátky s čertem jsou sice ještě lepší, ale v nich zase není ten perfektní ponocný v podání Josefa Hlinomaze. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Stále výborná pohádka s geniálním hereckým triem Ladislav Pešek - Josef Beyvl - František Smolík. Kouzelného dědečka nemohl zahrát nikdo lépe než František Smolík. Celá pasáž s animovaným obuškem patří k vrcholu celé pohádky. Interakce obušku s hostinským nijak nezestárla, a pokud by celá pohádka byla náležitě zrestaurovaná (např. vyjasnění barev), byla by to velká paráda. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kouzelná pohádka natočená v dobách největšího >kulturního temna< dodnes kdykoli mile potěší, mimo jiné dnes už lehce ujetou >hlubotiskovou< barevností. To si člověk hned tak pípne jak ten ptáček... :-D . . . Čím to, že právě tenkrát, v padesátých a šedesátých létech vznikly ty nejlepší české filmové pohádky...(?) Možná i proto, že to jejich poselství se neslo v PŘÍBĚHU a tehdejší skuteční umělci nepotřebovali pouhým šaškováním a pitvořením zakrývat povrchnost, hloupost a neumětelství, jako ty dnešní celebřitní hvězdičky... ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„S písničkou jedu jako ptáček, hyjé, hyjé oslíčku. Už mě domů veze můj ušáček, pospěšme si trošičku.“ Starodávna rozprávka so skvelým hercom v hlavnej úlohe – pánom Ladislavom Peškom. Škoda, ale nikdy som si k nej nenašla vzťah. Pesničky boli pre mňa nepríjemne jednoduché a atmosféra okolo tancujúcich dedinčanov prehnane budovateľská. Ak si uvedomíme, kedy film vznikol, klobúk dole za dnes už úsmevné filmové triky (obušok, či lietajúci dáždnik). ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Aneb jak dobré srdce a především naivita a šíleně hloupá důvěřivost nakonec vyhrály nad nenažraným, ziskuchtivým a podlým kapitalismem. Ale ta propaganda je jinak ještě poměrně snesitelná a legendární obušek spolu s kultovními písničkami přežije asi všechny generace, dokud bude přežívat i samotný film. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen. (ČSFD)
  • Nejdříve měl být obušek malý a chytrý trpaslík. Nakonec se od toho ustoupilo, Karel Mann, fázař a animátor od Jiřího Trnky vytvořil obušek, jak ho známe, kde je zřetelnější mimika a grimasy, které jsou vidět hlavně ve scéně, kdy trestá zloděje krčmáře. (Sinecod)
  • Chleba „u jitrnice, jakou svět neviděl“, v jednotlivých záběrech mění svojí velikost a tvar. (Beo.wulf)

Reklama

Reklama