Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vinnetou, náčelník Apačů, je postřelen bělochy při pokusu o záchranu indiánského chlapce. Raněného jej nachází fotograf Napoleon Charbonneau a spolu s lidem Pajutů a Old Shatterhandem Vinnetua zachraňují. Později Vinnetua přepadne Tashunko Sapa, mladý Komanč, který se mu snaží ukrást koně. Vinnetou se stane jeho učitelem - takovým, jakým pro něho byl Starý Medvěd, jeho více než otec, kterého mu zabili před očima. (mibara)

(více)

Recenze (98)

žlutaopoce 

všechny recenze uživatele

Nespravedlivě opomíjený a zatracovaný seriál, který ukazuje víc drsné indiánské reality než všechny ty pohádkové velkofilmy, na kterých jsme mnozí vyrůstali a které milujeme. Jistě, není dokonalý a je zcela jiný – komornější a schopnostmi hlavních hrdinů víc při zemi. Jeho děj je místy naivní a snad nic nevychází z knižní předlohy (snad kromě vousů Old Shatterhanda, který byl i v knihách často vousatý). Je však daleko „indiánštější“, naturálnější a emocionálnější. Pušky jsou skutečnými puškami, tomahawky skutečnými tomahawkami. Indiánské kostýmy jsou přímo skvělé. Jsou tam vidět i momenty z běžného táborového života. Zde zobrazení indiáni mají každý svůj individuální charakter i kostým, na rozdíl od jednolité masy „uniformovaných“, nahnědo natřených jugoslávských komparsistů s křivě nasazenými parukami a prkennými hereckými výkony. A v tom je právě kouzlo tohoto seriálu. Seriál byl údajně natočen v Mexiku a exteriéry i skuteční indiánští (nebo alespoň poloindiánští-mexičtí) herci tomu odpovídají. Známé německé filmy nastavily jakýsi „etalon kvality Vinnetoua“, se kterým všichni porovnávají cokoliv dalšího, co vznikne na toto téma a tak cokoliv jiné je automaticky horší nebo přímo špatné (pro toho, kdo zná jenom filmy jsou snad zklamáním i knihy Karla Maye). Seriál jsem viděl v 80. letech ještě jako kluk a tehdy se ani mě příliš nelíbil. Koukal jsem se na to spíš ze setrvačnosti a prostě proto, že to byl můj hrdina Vinetů. Abych trochu vyrovnal to nespravedlivě nízké hodnocení, dávám 5 hvězdiček! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Filmy "Vinnetou" jsem jako dítě doslova zbožňovala, a když nám soudruzi předhodili v osmdesátých letech i seriál... jéééžiš, to byla nuda: Vinnetou nad hrobem, Old Shatterhand seriálem jednou projel kanoí (víckrát by toho pupkatého trapáka nikdo vidět ani nechtěl), do toho se motalo jakési mladé indiánské ucho s pitomým jménem, nezáživný děj... Ubohost. Kde asi soudruzi z Francie a Švýcarska udělali chybu??? 20% ()

Reklama

wayne99 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsme s kamarádem celý natěšení sledovali první díl seriálu. Což o to, Vinnetou byl pořád +/- stejný, takže OK, ale s napětím jseme tak čekali, až se na plátně (vlastně TV obrazovce) objeví "nový" Old Shatterhand. Až asi v polovině prvního dílu konečně přicválal zarostlý týpek s pivním mozolem, potom otevřel klapačku a znuděně prohlásil: "co to tedy vyvádíte?" Vlastně ni nevím, jestli jsme potom ještě sledovali další díly, seriál sice (i kdby byl sbelepší) nemohl dosáhnout na popularitu filmových zpracování, ale tohle byl vážně tragádie, přes výběr herců, kteří se nažili Bricemu sekundovat, až po většinou nezáživný děj. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Že takřka vše s Pierrem Bricem v roli Vinnetoua je natočené jen na motivy románů K. Maye, je jasné každému čtenáři aspoň trochu zběhlému v díle tohoto autora. Ale natočit seriál, kde má Vinnetou zcela poraženeckou náladu a nechá si od darebáků vše líbit, to opravdu ne. Nebýt této velké závady, dal bych seriálu hvězdy dvě. Některé díly mají totiž atmosféru a jsou poměrně napínavé. Jiné jsou však na pokraji hvězdičky a odpadu. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Na imdb hodnocení 6,1 (61 hodnocení), tady 24 % a 254. nejhorší seriál. Pro fanoušky K. Maye se o moc horší počin než filmy nejedná, naopak většinu (tj. více než polovinu) filmů strká s přehledem do kapsy. Jinakost a odlišnost je výhodou, kdo by pořád čuměl na stejné ksichty ve stejném prostředí? Velmi slušný seriál. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • Hned na začátku bylo plánované, že jedna z hlavních postav bude i Vinnetouova sestra Nšo-či a bude ji hrát herečka Dunja Rajter, která už ztvárnila jinou roli v „mayovkách“ Vinnetou (1963) a Mezi supy (1964). Postava a ani herečka se však nakonec v tomto snímku neobjevila. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Seriál není natočen podle žádné knihy Karla Maye. S námětem přišel sám Pierre Brice, aby poukázal na skutečné problémy Indiánů na konci 19. století. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Natáčelo se tři měsíce v severomexickém Durangu, kde svoje filmy natáčel i např. John Wayne. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama