Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na první pohled velice zvláštní „mayovka“, od ostatních se liší nejen odsunutím náčelníka Apačů na vedlejší kolej, ale i celkovým pojetím hlavního hrdiny. Steward Granger vystupuje jako sebevědomý frajírek, který umí všechno, sám ví všechno nejlíp a nikdo na něj nemá. V tomhle se oproti ostatním „Oldům“ značně liší, nicméně jisté charisma mu upřít nelze. Vinnetou se objeví prakticky jen na chvíli, překvapivě mě jeho role vůbec nebavila a kdyby ve filmu vůbec nebyl, asi bych to ani nepostřehl a nevadilo by mi to. Příběh je jednoduchý, ne moc dobře zpracovaný, navíc je plný nelogičností, záporáci mě vůbec nezaujali, mnohem více mě bavil třeba mladý Terence Hill. Akce je zoufale málo, úvodní přepadení z toho vychází asi nejlépe. Z celé série je Old Surehand podprůměrným počinem, rozhodně ale není tím nejhorším. 3/10. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dám tři, i když mě Surehandův úsměv lěze poměrně dost na nervy. Ale - Surehand je větší frajer než Firehand, příběh slušně jede kupředu a Vinnetou je prostě Vinnetou (i když je na plátně trestuhodně krátkou dobu). Hlavně ale film pořád patří mezi skupinu filmů, které drží u života Mayův prototyp Divokého Západu (což není u všech něměckých pokusů samozřejmost), včetně barvotiskových výjevů Skalistých hor (já vím, já vím..) a silného etosů přátelství a spravedlnosti namíchaných mimo jiné s protikladnou samozřejmostí, s jakou se v tomto světě umírá (Surehand po zabití protivníka nehne brvou, stejně tak jako přihlížející okolí) Ano, tak si Maye pamatuji, tak se už určitě nikdy točit nebude. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Na film je asi třeba pohlížet jako na komedii, možná i jako na parodii filmů o Vinnetouovi. Old Surehand neohroženě machruje, s respektovanými náčelníky se žoviálně poplácává, občas i slušně hláškuje za asistence dalších komických postav. Změna nastává i na straně zla, kde má šéf banditů k takovému nelítostnému Herbertu Lomovi také setsakra daleko, dokonce si z něho jeho vlastní banda dělá srandu. Jediným stínem na superschopnostech Old Surehanda je fakt, že ho za 2 roky pátrání po vrahovi svého bratra vůbec nenapadlo, že by to mohlo mít něco společného s lumpy, které má hned na ráně. Intriky, překážky a pasti jsou ve filmu průhledné jak sklo, zřejmě proto, aby žádné napětí nerušilo diváka od toho, aby se prostě jen bavil. Pokud tomu tak není, pak se něco nepovedlo. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další Mayovka a další špatná Mayovka.Jak mohl vzít někdo tak skvělou knihu a udělat z ní tohle?Děj je naprosto a zbytečně smyšlený a navíc nepovedeně smyšlený.Důležité postavy(Old Shatterhand,Old Death ad.)tu chybí a spousta postav je spíše k smíchu(nejen Old Wable).Pro neznalce knihy je to vcelku průměrně slušné dobrodružství s příjemnou krajinou(kamera se tu rozhlíží opravdu hezky) i hudbou.Za tyhle dvě věci a Pierra k tomu dávám 40%,protože ve srovnání se zlatou čtyřkou ani jinak nemohu. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Náhodou..skvělá acke, dobrá hudba a dobže zvládnutý knižní příběh. Stewart Granger jenom solí hlášky,střílí a mlátí padouchy....hrát navíc umí líp než Brice a role mu sedla přesně na tělo....nevím co máte dle mě je to jedna z opravdu nejlepších Mayovej hned po Pokladu na Stříbrném jezeru a úplně prvním Vinnetou... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • Natáčení začalo 23.8.1965 ve westernovém městečku v Ljubljaně, kde se také natáčel Vinnetou - Poslední výstřel (1965). Poslední klapka zazněla o 66 dní později - 27. října 1965. (hippyman)
  • Pierre Brice se musel při promítání ve Stuttgartu převléct do policejní uniformy a takto utéct před davem fanoušků do bezpečí. (hippyman)
  • Pro vedoucího výroby Erwina Gitta byl Old Surehand v pořadí padesátým poválečným filmem. (hippyman)

Reklama

Reklama