Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Llano Estacado jako by bylo nejméně pohostinným místem na slunci. Přes tuto vyprahlou poušť musí projet kryté vozy přistěhovalců směřujících na Západ. Čeká je tu nejedna útrapa – nejen žhavá výheň, ale i Supové. Tak si říkají bandité, kteří přepadávají vysílené osadníky, aby se zákeřnou lstí zmocnili jejich majetku. Vinu pak svalují na hrdý indiánský kmen Šošonů. Mladý syn lovce medvědů Baumanna, Martin, společně s Vinnetouem a Old Surehandem chtějí toto místo zbavit jeho věčného prokletí. Je to však úkol nad jiné obtížný... Film Mezi supy vznikal jen několik týdnů po dokončení předchozí mayovky v produkci společnosti Rialto Film, druhého dílu centrální trilogie Vinnetou – Rudý gentleman. Původně měl ve vyprávění po boku indiánského náčelníka figurovat jeho chrabrý přítel Old Shatterhand v podání Lexe Barkera, ale pak se producentovi Horstovi Wendlandtovi podařilo angažovat Stewarta Grangera, hollywoodskou hvězdu předchozího desetiletí proslavenou snímky jako Doly krále Šalamouna a Scaramouche. Již hotový scénář byl následně přepracován, aby se druhou hlavní postavou vedle Vinnetoua stal doposud opomíjený hrdina z Mayových knih Old Surehand. Také štáb doznal změn, když se Wendlandtovi naskytla možnost spolupracovat s Alfredem Vohrerem, jenž byl do té doby smluvně vázaný s firmou Constantin, pro kterou točil veleúspěšnou sérii adaptací kriminálek Edgara Wallace. Postavu ústřední krásky tentokrát ztvárnila mezinárodně známá hvězda Elke Sommerová a part rozhodného a odvážného mladého muže si zopakoval Götz George. Vedlejší part náčelníka Šošonů Vokadeha zase představuje první větší indiánskou roli Gojka Mitiće, jenž v předchozích vinnetouovkách figuroval povětšinou jako kaskadér a o dva roky později si získal popularitu ústřední rolí v indiánce Synové Velké medvědice. Mezi supy se stejně jako předchozí mayovky stalo hitem, navzdory faktu, že skalní fandové série na film již v době jeho premiéry koukali skrze prsty. Vedle absence Lexe Barkera, je také popouzel fakt, že Stewart Granger k mayovskému mýtu přistupoval s legrací a nadhledem, neboť coby herec, jenž prošel řadou béčkových hollywoodských produkcí, neměl vůči německo-jugoslávským produkcím iluze. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (148)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc snesitelná Mayovka z Grangerem. Old Surehand se tentokrát nechová jako největší namachrovanej kokot. Nevím do jaký míry to je tím, že film je v původním dabingu. Každopádně Munzar k němu sedí jak prdel na hrnec a je 100x lepší než Štěpnička. Jinak slušnej film akce je dost. Na začátku tvůrci neváhají nechat bandity zavraždit ženu z dítětem. akorát ta trapná střílecí paráda na konci aby ukázali, že Surehand je prostě největší borec tam nemusela bejt. Jinak celkem solidní záležitost.60% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mě by se to i líbilo. Mělo to krásnou výpravu, koukat na "vinnetouvský" exteriéry mě snad nikdy neomrzí. Naivní dobro se střetlo se stejně tak naivním zlem. Nechyběl ani Simanski a Terence bez nich už by mayovky snad nešly ani natočit, že? Jen je škoda, že Stewart Granger nemá charisma Lex Barkera a jako by toho nebylo málo, tak tvůrci dělaj z Old Surehanda parodickou postavu a ne drsnýho zálesaka, který by se dokázal vymlátit z kdejakýho průseru. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Old Surehand je hroznej suchar a nemám ho rád, protože mi přijde jak nějakej úchyl, ale to je možná taky tim, že ho daboval Munzar. A tak nám zbyl z dobrejch postav jenom ten Vinnetou (kterej je navíc odstrčenej na druhou kolej), chybí muj oblibenej Sam Hawkens a jedinej rádobyvtipnej nemotornej pakoš není vubec vtipnej. A že tam hraje zase komisař Schimanski, i když už hrál v Pokladu na Stříbrném jezeře, nebo Terence Hill, kterej hrál ve Vinnetouovi - Rudým gentlemanovi, tak to je trochu debilní, ne? Bitky zas jenom takovy to naznačování ran se zvukem, což je hrozně vidět, no strašny. Hodně slabá májovka... ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ty dvě hvězdičky nejsou zasloužené. Jedna je pro Pierra Brice, protože ho mám ráda, druhá za to, že jsem se u téhle pseudomayovky docela upřímně zasmála. Tajemný míšenec Old Surehand je v knižní verzi moje oblíbená postava, jeho filmové alter-ego Čůrhend s ním ale nemá společnou ani třásničku na svém nažehleném oblečku. Olda Shatterhand se sice také zpravidla toulal po prérii pěkně učesán a hladce oholen, měl ale tak drtící charisma a sexappeal, že lehké nelogično divák rád přehlédl. Old Zářivý chrup je jen nechutně žoviální, nepříjemně kontaktní a navíc úchylný fetišista (líbá šípy a haní Stříbrnou pušku!). Vinnetoua očividně sere. Postava Old Wabblea má se starým podlým kovbojem z knihy společného asi tolik jako já s Čingischánem, Miss Annie nosí nemravné výstřihy (kam se na tuto ctnostnou pannu hrabou všechny lehké děvy z jiných dílů) a aby peklo bylo kompletní, straší tu Götz George s obvyklým přiblblým úsměvem v tradičně přiblblé roli. Jen za to ubohé medvídě, které toto panoptikum hrdinně oddělá hned na začátku, by všichni zasloužili prostoj u mučednického kůlu. Tvůrci pak, aby je duch Llana Estacada chodil strašit po nocích. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná mayovka, síce dosť naivná a hlavná postava má veľké sebavedomie, náčelník Apačov je zas nepochopiteľne ďaleko preč od svojho kmeňa, ale scénky ujdú, takisto príbeh. Scenár je však deravý a popravde mňa najviac upútala blondínka Elke Sommer a po nej mimoriadne dobrý herecký výkon Gojka Mitića, takisto mal postavu, ktorú by mu možno aj veľa indiánov mohlo závidieť. V porovnaní s inými mayovkami vtipne povedané lepšia nuda. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (29)

  • Místem natáčení se přehnala bóra o síle orkánu, zvedla tunu vážící povoz do výšky jen chvilku poté, co ho opustila Elke Sommer. Vichr odhodil vůz 50 metrů daleko. (hippyman)
  • Medvěd, kterého na začátku filmu Vinnetou (Pierre Brice) a oba Baumanové (Götz George a Walter Barnes) loví, pocházel z nedaleké vesnice, kde byl držen od narození. Psi, kteří ve filmu doprovázeli lovce, se ho však báli. Jejich rozmrzelý majitel hodil po medvědovi kámen, ten se ovšem proti němu rozběhl a na poslední chvíli byl zastřelen. Filmaři se tak museli spokojit s neúplnými záběry. [Zdroj: karel-may.majerco.net] (mar48)
  • Snímek získal ocenění Zlaté plátno za více než 3 miliony návštěvníků v průběhu dvanácti měsíců. Uděleno bylo 16. prosince 1965 v Düsseldorfu při příležitosti premiéry filmu Old Surehand. (hippyman)

Reklama

Reklama