Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (609)

tron 

všechny recenze uživatele

Polański sa po 31 rokoch (po Rosemary má dieťatko, mimochodom tiež podľa knihy) vracia k satanskému hororu, ale hoc už Rosemary má dieťatko nebola žiadna explicitná žánrovka, v Deviatej bráne slávny režisér našľapuje okolo hororu ešte opatrnejšie, než koncom 60. rokov. A to až do takej miery, že by som o adaptácii románu španielskeho autora Artura Pérez-Revertea (vyšiel aj v slovenčine pod názvom Dumasov klub) dokonca nehovorila ako o horore, ale ako o mysterióznom detektívnom trileri. Tempo je pomalé, film trvá dve a štvrť hodiny a skutočne sa nikam neponáhľa. Nedá sa povedať, že by to vadilo, dokonca čím je človek starší, tým si príjemne pomaly budovanú zákernú, tiesnivú a zlovestnú atmosféru labužníckejšie vychutná viac. Faktom ale je, že je to miestami proste predsa len nuda. 36-ročný Depp je skvelý, do úlohy Deana Corsa (v knihe Lucasa Corsa, čo som nepochopil, ale dobre) sa hodí perfektne. Parádna je tiež sexy Emmanuelle Seigner (od r. 1989 režisérova manželka), ktorá to tu miestami dáva až na Lindu Veszprémiovú z osemdesiatkového maďarského seriálu. Mimochodom, v dobe premiéry mala Kristove roky a ja sa pýtam: je to pri satanskom filme náhoda? Frank Langella je patrične démonický a vlastne sa mi páčili všetci herci. Čo mi okrem predsa len miestami naťahovaného tempa vadilo, bolo občasné (zrejme schválne, ako poznám Polańského) ladenie do pomaly až frašky, čo pravdupovediac mierne narúša celistvú, ponurú atmosféru (obskúrna bitka na schodoch, posexová bitka). Po komerčnej stránke žiadny zázrak, film stál temer 40 miliónov a nezarobil ich ani 60. Inak ale fajn film a ak by som si mal vybrať, či si ešte raz prečítam knihu alebo pozriem film, vyberiem si druhú možnosť. Ale na 4* to nemá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Štýlom a atmosférou mi film pripomínal Constantina, to bol však špičkový a oveľa lepší film. Tento sa chytil látky oveľa menej pútavo, dej je nudnejší a ten záverečný obrat "anjel alebo diabol?" sa dal predpokladať. Myslím si tiež, že film nemusí každý pochopiť, nie je to tu všetko vykladané priamočiaro, jednoduchšie. Zbytočný zmätok v inak dobre ladenom filme, ktorému prospela veľmi dobrá hudba. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje SPOILERY, ničím nepodložený osobní názor a nevážně myšlený výklad, pročež by ho nikdo neměl číst... Jestli špatné hodnocení tohoto filmu o něčem svědčí, tak o tom, jak explicitnost filmů poslední doby okrádá současného diváka o vnímavost. Tam kde bychom u jiného režiséra viděli tmu a detail na hlasitě skřehotajícího havrana, tam u Polanského se za slunečného dne jen kdesi v pozadí ozve havran nesměle. Ale ozve se. Tam kde by jinde byla místnost ozdobená pentagramy, čísly 666 a obrácenými kříži, tam Balkan, ani ne v detailu, bez jakýchkoliv keců, třikrát zmáčkne jedno tlačítko a jen z pozice poznáme, že jde o šestku. Tam, kde by za zjevení se zlověstných znaků a atmosférické hudby za strašlivého trubkobití zřítilo se prastaré lešení, tam spadne za nezájmu orchestru lešení docela obyčejné. Koho nevtahuje atmosféra tak zdařile balancující mezi přirozenem a nadpřirozenem, ten k ní sám dost možná nepokusil se přijít ani o píď. Nevstoupil. Asi by si měl vzpomenout na citát, jenž uvádí jako Satanův největší úspěch, že přesdvědčil lidi o své neexistenci. +++++ A teď ten nevážný výklad: Každý výtisk knihy představuje část návodu, jak vyvolat ďábla. Je to vlastně část moci. Moc se obvykle dělí na zákonodárnou, výkonnou a soudní. Dejte všechny tyto tři moci dohromady a ďábel se opravdu zjeví, v podobě všemocného diktátora. Jeho moc však musí být absolutní, jinak skončí špatně. Hlavně armáda je důležitá, ta ho může ochránit (hrad na posledním dřevorytu symbolizuje armádu i obranu), ale i smést. Silné ****. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma - pátrání po okultních spisech - postrádá mrazivější atmosféru a napětí, o strachu nemluvě. Je zde pár solidních scén, zejména oběti - nejlepší je scénka s hraběnkou na kolečkovém křesle, pronásledování, kdy Deppovi pomáhá tajemná dívka, a příchod do nočního zámku, v němž se má odehrát satanský rituál. Speciálních efektů je pomálu, což by nevadilo tak, jako absence děsu. Největší problém představuje Depp - jeho Dean Corso balancuje mezi ňoumou a rádoby hrdinou, ani jedno se mu však nedaří. Člověk se pak nediví, že fandí spíše Balkanovi. V době vzniku se mi film líbil více, nyní s odstupem let mu jednu hvězdu odebírám. Není to úplně špatné, nenudil jsem se, ale Polanski má spoustu lepších filmů (skoro bych řekl, že většinu). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rezie Polanski, v hlavni roli Johnny Depp, takze jsem cekal nejakou skutecnou lahudku, Depp nezklamal, ale Polanski bohuzel ano. Film, ktery neprinasi do zanru nic noveho, chvily pusobi jako komedie, chvily jako horor, nejak zvlast napinave to neni, a cele to zachranuje jen par scen a vyborny Depp. Atmosfera taky nijak hutna neni. Porad jsem cekal, na nejakej hustej zaver, protoze mi bylo jasny, ze nakonec dojde na vyvolavani Satana, jenze to vyvolavani pusobilo spis smesne nez nejak hrozive. I kdyz jsem se u filmu nejak zvlast nenudil, na vic nez na 3* to nebude. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • V 15. minúte filmu, keď si Dean Corso (Johnny Depp) prezerá knižnicu Borisa Balkana (Frank Langella), môžeme za ním v zrkadle vidieť kameramana. (tXtX)
  • Taška, ktorú Dean Corso (Johnny Depp) používa v celom filme, sa v skutočnosti používala medzi francúzskymi vojakmi okolo roku 1935 na prepravu munície a ďalších drobných predmetov. Pôvodný názov tašky je Musette samec 35. (misterz)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama