Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co dělá člověka… člověkem? Pixar Animation Studios uvádí celovečerní film Duše, ve kterém se představí středoškolský učitel hudební výchovy Joe Gardner (v původním znění Jamie Foxx), který dostane životní šanci hrát v proslulém jazzovém klubu. Jeden chybný krok ho však přenese z ulic New Yorku do Neznáma před, což je fantastické místo, kde čerstvě narozené duše získávají před vstupem na Zemi vlastnosti, návyky i zlozvyky. Joe však na svém životě lpí a tak spojí síly s duší číslo 22 (v původním znění Tina Fey), která však vůbec nechápe, čím je zrovna lidský život tak výjimečný. A jak se Joe zoufale snaží duši číslo 22 vysvětlit, co je na životě tak skvělé, sám získává odpovědi na otázky, které si sám nesčetněkrát kladl. (Falcon)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (421)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Trailer ma nezaujal, ale predošlé Docterove animáky ma nadchli, tak som dúfal, že to dobre dopadlo. Ale vôbec ma nebavila zápletka. Pripadalo mi to neskutočne nezáživné. Humoru alebo nejakej originálnej hravosti tu je minimum. Zdá sa mi, že sa Pixar už len opakuje. Už len čakám kedy urobia animák aj o tom, že aj spermie majú dušu. Chcelo by to už konečne nejaký nový koncept. 5/10. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Soul" bude asi jedno z najdospelejších animovaných filmových diel od Pixaru, ktoré som videl. Mám pocit, že vidieť meno režiséra Peta Doctera je pre mňa absolútnou zárukou, že tu budeme mať fantastický film. A tu som sa nemýlil. Film síce má svoje dávky komédie, aby sa na to dokázali pozerať aj deti a nenudili sa pri tom. Možno by som sa nebránil osobne, aby bol film trošku vážnejší, no je mi jasné, že to Pixar nemohli spraviť absolútne pre dospelých. Napriek tomu, že by to možno bolo o to hodnotnejšie. Ale okey, keď teda vezmeme fakt, že je to rodinná komédia v kombinácii s drámou, je plná niekoľkých veľmi kvalitných elementov, ktoré si z toho môžeme ako diváci odniesť. Či už ako to je reálne s našou osobnosťou , alebo tým silným finále, ktoré skutočne stojí za to. A viem, že niektorí budú hovoriť, že sme tu už od Disney podobne spracované finále mali, ale v tomto prípade to stojí na veľmi dobrých základoch. A spôsob, akým sa veci dajú dohromady je podľa mňa fantastický. Rovnako musím pochváliť na filme animácie. Fantastické a podľa mňa aj veľmi originálne počítačové animácie, ktoré som asi ešte nevidel. Takže klobúk dole. Hudba vo filme fantastická, no možno jej mohlo byť trošku viac. A osobne by mi ani nevadilo, keby bol film možno o pár minút dlhší a mohol niektoré príbehové línie, ešte trošku doťuknúť. Možno nie je dôležité ako to dopadlo, no bol by som úprimne zvedavý. Pretože to malo potenciál. Keď som ale tento film sledoval, tak som si vnútorne uvedomoval, že skrz všetok jeho humor, skrz všetky momentky, ktoré môžete ohodnotiť ako detinské hovorí veľmi dospelý príbeh a rozpráva ho veľmi inteligentne. Či už by som povedal scénku u holiča, u Joeovej mamy alebo aj vynikajúca momentka, kde budeme mať príbeh o rybe čo hľadá oceán. Je tu toho skutočne veľmi veľa a stojí to za to vidieť. Ak máte radi Pixar, tak tento film bude presne pre vás. A som vďačný, že mi to Disney priniesli ako vianočný darček s Disney+ Hodnotenie: A ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne ambiciozne, ale bohuzial aj trochu rozbite. To rozkrocenie medzi dospelym a detskym filmom tomu ubera na posobivosti prveho a zabavnosti druheho. Ale inak aj tak spicka. Silne temy, originalne vytvarne riesenia aj rychle tempo (ked to skoncilo, tak som myslel, ze som v 40. minute) z toho robia vyborny film. Ale naviazanost na postavy nefungovala stopercentne a vlastne ide o jednu z troch pixaroviek, ktora ma nedokazala rozplakat. Je to omnoho silnejsie v myslienkovej, nez emocnej rovine. 8/10 ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování mě napadlo, že ty spirituálněji laděné pixarovky typu V hlavě tolik nemusím a třeba konkrétně tu jsem od návštěvy v kině už neměl touhu vidět. A ačkoliv mě Duše vyloženě neohromila, má v sobě tu duši (🙂), jakou třeba mnohé animáky čistě pro děti postrádají a konec mě vyloženě semlel. Něco mi řiká, že s dalším zhlédnutím už půjdu na plný počet a jen doufám, že Pixaru vzhledem k letošním ne úplně přesvědčivým finančním výsledkům právě Soul (jsem zvědav, jaké Disney+ vykáže výsledky) a Frčíme nebude nakázáno více sequelů a budou moct nadále vznikat originály...80% ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Studio Pixar již několikrát dokázalo, že na poli animované tvorby nemá konkurenci, což potvrzuje i svou Duší. Duše přenádherným způsobem přenese diváka do míst, kde se lidská duše nachází předtím než vstoupí do člověka, a poté co jej opustí. Pixarovky obecně umí velice dobře pracovat s lidskými pocity a vzpomínkami. Pamatuji si, jak jsem se při sledování Ratatouille přistihnul nad vzpomínkami na své první kulinářské pokusy, u Vzhůru do oblak jsem během několika málo desítek vteřin emotivně prožil prakticky celý život ústředního páru a snímek mi otevřel oči v tom smyslu, jak umí být život krutý, a jak je nutné si vážit času s těmi nejbližšími. Coco mi zas vyvolalo krásné vzpomínky na chvíle s rodinou a přáteli, kteří již nejsou mezi námi. Po stránce emocionální jde o naprostou špičku, která boří veškeré hranice. Od Duše jsem příliš neočekával a dostal jsem tu největší a nejdokonalejší reminiscenční nálož v historii filmu. Režisér Pete Docter dokáže svým způsobem vyprávění a postupným gradováním příběhu docílit toho, že Vaši mysl v závěru filmu zahltí halda těch nejkrásnějších vzpomínek na pro Vás aktuálně všední aktivity, které jste v životě prožívaly vůbec poprvé. Jedna z věcí, kterou ve mně Duše vyvolala byl den, kdy jsem se naučil jezdit na kole, a těch věcí přišlo v krátkém sledu za sebou opravdu hodně. Divák v tu chvíli pocítí jak krásný život je, a že stojí žít naplno každou jednou vteřinou. Duše se tak stala velmi neočekávaně moji nejoblíbenější pixarovkou a jedním z nejlepších filmů, které jsem měl kdy možnost vidět. 💯 (10.04.2021) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (35)

  • Obchod s krajčírstvom, ktorý vlastní Joeova rodina, je založený na skutočnom obchode s pokrokovými európskymi krajčírmi v Berkeley v Kalifornii. Animátori spoločnosti Pixar tam strávili veľa hodín robením poznámok a ilustrácií, aby zachytili všetko od vzhľadu obchodu po pohyby pracovníkov. Porozprávali sa tiež s majiteľmi obchodu Zoltanom Hajnalom a jeho manželkou Puje Dorjsure, aby sa dozvedeli viac o tom, čo ich inšpiruje pri vykonávaní ich práce. Hajnal uviedol, že on a jeho manželka neboli za svoje príspevky platení, ale boli hrdí na to, že sa stali súčasťou filmu. (Weezy22)
  • Curley nosí tričko s textom „classic & free & fusion & modal &“, čo sú všetky formy jazzu. (Weezy22)
  • Ve filmu, přesně v čase 29:14, jsou na zdi jména mentorů a jedním je Jiří Svoboda. Druhým pak Marie Černá. (betinka18)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

93. Ceny akademie - výsledky

93. Ceny akademie - výsledky

26.04.2021

Dnes v noci proběhl 93. ročník předávání Oscarů, cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Ceremoniál se odehrál kvůli stále trvajícím protiepidemickým opatřením zcela netradičně ve velmi… (více)

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

Ceny BAFTA ovládla Země nomádů

11.04.2021

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních filmových cen Britské akademie (BAFTA) za uplynulý rok. V počtu nejvíce nominací (7) vedly shodně snímky Země nomádů a britské… (více)

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno