Reklama

Reklama

Dívka s perlou

  • Velká Británie Girl with a Pearl Earring (více)
Trailer

Obsahy(1)

Delft, Holandsko, 1665. Po oslepnutí otce nastupuje sedmnáctiletá protestantka Griet do služby v početné katolické rodině malíře Vermeera. Jednou z jejích povinností je i úklid mistrova ateliéru. Griet sice neumí psát, ale brzy se ukáže, že jí svět barev a obrazů říká víc než malířově žárlivé manželce. Mistrova plátna ji hluboce oslovují, a tak není divu, že se plaše a zpovzdálí obdivuje i jejich tvůrci. Ani ona však nezůstane nepovšimnuta. Mezi pánem a služkou vznikne křehké pouto a malíř dívčinu tvář zvěční na slavném obraze "Dívka s perlou" (u nás známém spíše pod názvem "Dívka v turbanu" a dnes vystaveném v Královské obrazárně Mauritshuis v Haagu)... Obrazy holandského malíře Johannese Vermeera (1632–1675) jsou světově proslulé, o mistrově životě se toho však ví jen žalostně málo. Zachytit a pochopit vzácný okamžik tvorby a krátký úsek umělcova života se pokusil v adaptaci stejnojmenného bestselleru Tracy Chevalierové debutující britský režisér Peter Webber. Hlavní postavou je ovšem titulní hrdinka, mladičká služka Griet. Výsledkem je citlivý, kultivovaný snímek, plný obdivu k Vermeerovu dílu a pokory k výtvarnému umění. Scarlett Johanssonová jako Griet nepotřebuje komunikovat slovy a přesto je výmluvná, stejně jako Colin Firth v roli umělce, jehož perfekcionismus hraničí s posedlostí. Vyzdvihnout zaslouží i výtvarně pojatá kamera Eduarda Serry, která snímku dodává kouzlo a patinu obrazů starých holandských mistrů. Film posbíral řadu mezinárodních filmových cen a dočkal se i trojnásobné nominace na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (335)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dívka s perlou je originální, krásné, mlčenlivé, a přitom velmi výmluvné dílo. Fenomenálně ztvárněná duševní a intelektuální romance mezi Colinem Firthem a Scarlett Johansson. Bez polibků či vášnivých utajených scén. Jejich příběh ukazuje vše jakoby v náznacích. Letmé doteky, plaché, žádostivé a bojácné pohledy. Vše je jakoby skryto ve vzduchu malířova ateliéru. Jež je prosycen barvami, prachem, a jež odráží jeho trpící uměleckou duši. Vztah mezi nimi se vyvíjí jen s minimem slov. Vše ostatní jsou sílející city a slova, jež jsou nevyřčena. Scarlett dokáže se svou porcelánovou, dětsky nevinnou tváří zahrát dokonale zcela vše. Pouze pohledem, skloněním hlavy či pootevřenými ústy. Není třeba ani nic říkat. Dokáže vyjádřit vše beze slov. Colin Firth mě nikdy příliš nezaujal, ale zde se mi s dlouhými vlasy hodně líbil:) Stejně jako jeho postava. Arogantní, možná sebestředný umělec, trpící, nepochopen a osamocen, který vytváří krásná díla. Essie Davis zase dokonale ztvárnila snobskou, povrchní zbohatlickou "madam." Její, až albínsky bílá tvář a zrzavé vlasy dokázaly její charakter "vznešené" paničky ještě více upevnit a vynést do výšin. Nebyla mi vůbec sympatická, stejně jako jsem z ní nemohla spustit oči. A v roli té malé zmetkovské dcerky, která mi byla velmi povědomá, jsem později poznala dívku z Ti druzí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Čistý film. Dej plynie cez striedajúce sa ročné obdobia v holandskom meste Delft. Zobrazenie drsného života a reálií 17. storočia pripomenulo Süskündov román Parfum (i keď ten sa odohrával zhruba o sto rokov neskôr). Zábery oživili obrazy geniálneho maliara. Napomohli vcíteniu sa do života obyvateľstva doby. Kamera, pracujúca so svetlom a tieňom vykúzlila ešte viac diel ako sa ich od majstra Vermeera dochovalo. Plasticky dokonalé zobrazenie doby prostredníctvom niekoľkomesačného výseku zo života slúžky. Pocity po zhliadnutí filmu odoznievali dlho, pri pripomenutí obrazov, scén, ženských hereckých výkonov, charakterovej nejednoznačnosti postáv a hudby. ()

Reklama

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle fiktivního historického románu z roku 1999. Překvapivě se nejedná o umělecký portrét, ale pozornost je směřována k modelce slavného obrazu. Ostatně o malíři samotném se dochovalo méně známých faktů než o jeho rodině či mecenáších. Ví se např. že Vermeer často používal pro své kompozice kameru obskuru, (dírkovou komoru), což byl předchůdce fotoaparátu a oblíbená pomůcka barokních malířů. Tvůrci do filmu zakomponovali tyto známá fakta stejně jako fantazii romanopisce a vznikl přesvědčivý mix. Story ale není nosnou sílou, tím je vizuální stránka filmu. Detailní mizanscéna a kamera filmující fotografické obrazy spoluvytváří výbornou atmosféru. Výpravný film s decentním příběhem a do hl. rolí opticky padnoucí Scarlett Johansson a Colin Firth. Postava Scarlett v turbanu a s perlou jako kdyby ožila a vystoupila z Vermeerova obrazu, magické...baroko. Produkce: UK Film Council ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho obrazu. Loudavý, skromný, leč nesmírně působivý. Talentovaný pan Vermeer měl doma asi slušnej Saigon. Hysterická manželka, železná tchýně, rozmazlení fakani a slizký mecenáš. A mezi těmito mlýnskými kameny mistr a jeho bledá múza. […] Webber si skvostně pohrál s vizuálem a díky jeho citlivé režii s důrazem na detail, dokonalé kameře a vnímavým hercům vypadá výsledek, jakoby do něj kus sebe otiskli sami barokní velikáni. Už jen ta úvodní scéna krájení zeleniny. A navrch cizelovaný, tak trochu po „elfmanovsku“ poskládaný Desplatův soundtrack. Krása. Jako bych stál v galerii a zároveň vnímal pach delftského tržiště i každý sluneční paprsek dopadající skrze umyté okno na plátna v Janově ateliéru. Tam jistě vznikly hezčí kousky, žádný ale nemá tak zajímavě pohnutou historii jako „Operlená děvčica“. 80% ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Možná v tom někdo vidí to umění, tu krásu, pěkný příběh, ale já prostě ne. Pro mě to byla nuda, kde se nic podstatnýho nestalo, kde mě nic nazaujalo, nedonutilo sledovat obrazovku. Někdo, kdo miluje toho malíře, někdo, kdo miluje umění, si zřejmě tenhle film oblíbí, ale v tomto oboru jsem totální barbar a nevadí mi, když to tak zůstane. Pro mě nepotřebný film, na který rychle a brzy zapomenu. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Mezi nejvýznamnější úspěchy snímku patří nominace na Oscara v kategoriích Nejlepší výprava, kamera a kostýmy. Podobně naprázdno vyšel i na britských cenách BAFTA, kde byl nominován dokonce desetkrát. Štěstí se ale usmálo na režiséra Petra Webbera, který získal například cenu publika a Zlatého Hitchcocka na britském filmovém festivalu Dinard. (imro)
  • Právě po účinkování v tomto filmu se irský herec Cillian Murphy přiklonil k vegetariánství. Ve filmu ztvárnil řeznického pomocníka Pietera. (Morien)
  • Během úvodního víkendu (12.-14.12. 2003) si film v sedmi kinech na severoamerickém kontinentu vydělal 89 472 dolarů, celkem potom 11,6 milionu. (imro)

Související novinky

Klasiky v novém šatu

Klasiky v novém šatu

19.05.2009

Edgar Allan Poe (na obr.): „Zánik domů Usherů“; Emily Brontë: „Bouřlivé výšiny“; Miguel de Cervantes: „Don Quixote“. A k tomu švýcarská legenda o kušostřelci Vilému Tellovi. Ano, nové adaptace… (více)

Barbarella na bondovský způsob

Barbarella na bondovský způsob

15.04.2007

Producentský veterán Dino De Laurentiis to s novou verzí Barbarelly myslí opravdu vážně. Už podepsal smlouvu s Julienem Forestem, synem a dědicem Jeana-Clauda Foresta, legendárního komiksového tvůrce… (více)

Reklama

Reklama