Reklama

Reklama

Šerpa

Trailer 1

Obsahy(1)

Dokument Šerpa nabízí smutný příběh komunity Šerpů z Mount Everestu, které sjednotil žal a hněv po smrtící lavině, jež udeřila 18. dubna 2014 a zabila 16 jejich druhů. Uslyšíte slova samotných průvodců, jejich rodin i horolezců, kteří se právě připravovali na výstup. Šerpa zachycuje historický moment tragédie i vzdoru, který následoval, během nějž Šerpové i jejich rodiny zvažovali budoucnost horolezectví na Everestu a polemizovali nad tím, zda něco převáží nebezpečí, jemuž musí při výstupech čelit. Neštěstí mělo za následek přehodnocení celého průmyslu a znamenalo zvrat v životech Šerpů i jejich rodin, kteří se rozhodovali, zda ve své práci i nadále pokračovat. (Discovery Channel)

(více)

Recenze (10)

Tosi 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem dokumentu sedl na lep, protože jsem si nečetl o čem bude a čekal dle názvu hlavně záběry z lezení na Everest. Hora je sice v téměř každém záběru, ale nejde tady o dobrodružné expedice, ale o práci a peníze pro šerpy, kteří tam choděj hákovat jako do fabriky. Ovšem tématicky skvěle zpracováno, tvůrci byli v pravý čas na pravém místě. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mára Holeček má svatou pravdu - tohle nemá s horolezectvím společnou jedinou karabinu, tohle je jen prasení dalšího krásnýho místa pseudoturistama, kteří mají v bundách místo peří dolary. Však ono je to tady taky moc krásně ukázáno - nýmandi, co se teprve v base campu učej navazovat na lano, jsou tam za klienty. Ty vole, klient můžeš bejt třeba u Komerčky, ale jestli tě klientem někdo označkuje v Himalájích, měl bys odtamtud rychle vypadnout, protože tam nemáš co dělat. My zápaďáci se vždycky nasereme do krásnýho místa, začneme se tam chovat jak nenažraný hovada a jediný, co tamním domorodcům dokážeme na oplátku dát je poznání, že štěstí si za naše prachy nekoupěj. To jsem na nás teda hrdej... Kdo má hory v srdci chodí tam, kde je ticho. Snad tenhle dokument aspoň pár turistů donutí přebrat si to z prdele do hlavy. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Sherpa power. Opravdovi hrdinove Himalajskeho horolezetctvi. A pokud behem jednoho vystupu na Khumbu Icefall umre hned 16 sherpu, taky bych se na to vysral. Understandable. 7/10 ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Jak naznačuje název, je to taková pocta, či ukázka práce jakou šerpové dělají. A taky jejich snaha zlepšit si podmínky. Samotná událost není pochopitelně akčně zdokumentovaná a spíše se zaměřuje na to dění "dole". Více akčnější je pak rozhodně filmový Everest, který se zaměřuje na neštěstí 18 let před tímto. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že Discovery dávali upoutávky na Šerpu téměř v každé myslitelné reklamě, jsem čekal víc. Nakonec jsem dostal jen dojemný příběh lidí, kteří se živý ne zrovna bezpečnou prací. Je mi líto těch lidí, o tom žádná, ale to by nemělo být směrodatné při hodnocení dokumentárního filmu. ()

carnacv 

všechny recenze uživatele

Tehdá jsem se zaujetím sledoval situaci kolem šerpů na Everestu. Článků a názorů napadalo více, než dost, ale vždy to byly jen tvzení té či oné osoby. O to více mě potěšil dokument zaměřený na tuto událost; ostatně dnes je kamera běznou součástí téměř každého vysokohorského horolezeckého výstupu, a tak byla zjevně jen otázka času, než se obdobný snímek objeví. Byť meritem dokumentu je ukázka práce šerpů a strastí jejich životů, je třeba sledovati i druhou linii snímku, a to míra komercionalizace osmitisícových výstupů. Tady totiž návštěvník není rád za trochu ohřáté vody rozpuštěné ze sněhu, tady má totiž i ve výškových táborech takový komfort služeb, že si může diktovat, zda raní čaj bude s cukrem, nebo nebude. No možná za pár let budou i raní masáže. Oproti tomu chudák šerpa, zatímco si klient v klidu spí, táhne temnou nocí těžká břemena nebezpečným ledopádem, pěkně nahoru, dolů a zas nahoru, dolů. Namísto ocenění se však od některých dočká spíše nadávek. Tento letitý kontrast je ve vnímku hezky vyobrazen. Neméně je zajímavé sledovat sled následujících událostí. V zásadě z hlediska lezů jedna lavina s několika mrtvými rozpoutá doslova vzpouru šerpů, jež vyústí ve stávku. Jednání, názory a bezrpostřední pocity, to je vše, co dokument nabízí a je velmi zajímavé vzniklou situaci sledovat. Jsem zvědav, zda obdobný dokument postihne i situaci následujícího roku, kdy zemi zasáhlo obrovské zemětřesení. Dokument lze v současné době (2016) sledovat na stanici Discovery. ()

koragg 

všechny recenze uživatele

Místy zajímavý pohled do života Šerpů a něco málo o tom, jak se zdolává Everest. Bohužel z větší části se však jedná o přehlídku rasismu klientů a podvodníků jako Russell Brice. Zaujme například klient Russelovy cestovky Jeff Brown jenž mluví o majitelech expedicí jako o majitelech šerpů (v EN doslova: ‘Can’t you ask the Sherpas owners?’), dožaduje se, aby Šerpy z jejich hor vyhodili a srovnává jejich vzpouru s terorismem, na který je expert, neboť je američan a zažil 9/11. Nechápu, jak tito lidé mohli uvažovat. To nevěděli, že je někdo natáčí, když mluvili do kamery? Každý z účastníků expedice si vyschlechne, z jakých důvodů expedice končí, aby si pak doma pustili film a zjistili, jak jim vedoucí Russel Brice lhal a jak manipuloval a ponižoval Šerpy? Přínos tohoto filmu je především vyzobrazení těchto klaunů ale zároveň i vzdělání okolo událostí na Everestu v roce 2014, které doplní zaujaté západní horolezce, kteří šíří akorát ubohé pohledy bílého muže. Zvláštní je, že ač se ve filmu Bruce a jeho účastnící několikrát sami vykreslí jako rasisti, manipulátoři a zosobnění západního přístupu k jiným kulturám a etnikům (Bruce o Šerpách hovoří jako normálně happy a smiling people tak proč si kazí reputaci zájmem o svoje lidská práva) film na konci ukáže epilogové titulky, které Brice kreslí v dobrém světle. Možná je to jen trik od režísérky, aby tihle hovada neměli problém se scénama, ve kterých se usvědčují z toho, o čem píšu výše. Proto je to velmi těžké hodnotit a dávám 4/5 a doufám, že tímto nevyjadřuju podporu lidem jako Brice. ()

doMchek 

všechny recenze uživatele

Skorumpovaná a parazitujúca na vlastných ľuďoch nepálska vláda (ako u je i u nás a vôbec akoby navodzovaným štandardom) berie ťažké milióny ak nie miliardy za to, že "it´s there" a ľudia, ktorí sú v tých horách doma, žijú tam, a ktorí prakticky celý ten climingový cirkus držia nad vodou z toho dostanú smeť, či už samotní šerpovia, lebo ich komunity. Uzurpátor číslo jedna. Potom tam vyplakáva nejaký komerčný turistický sprievodca, ktorí si z everestu robí osobný biznis, že šerpovia strácajú imidž poslušných usmievavých debilkov a vyhráža sa im, že pomrú od hladu, ak nebudú chcieť nosiť bágle zaprdených zbohatlíkov. Uzurpátor číslo dva. A napokon nejaký ten komentár amerického vyfučanca a lúzera, čo sa rozhorčuje, že mu šerpovia, ktorých podľa neho niekto vlastní a ktorí sú okrem iného aj teroristi, prekazili tú imiďžovku byť na vrchole pupku sveta, lebo samozrejme sám s batohom a vlastnou silou a zámerom (ako trebárs mesner) by tam nevyliezol. Uzurpátor číslo tri. A šerpovia buď pokojne vravia, ako to je, alebo (väčšina) taktne mlčí. Je to celkom dobrá kovbojka "útek z káthmandú", obnažovanie charakterov, chladnokrvnosť na spúšti. Tú majú mŕtvy, úradujú, pod krídlami majestátneho ducha hory, najmä za a v prospech tej smútiacej ženy a dieťaťa, ktorým sa títo banditi a úbohé ľudské trosky vo svojej tuposti, spupnosti, nenažranosti a praobyčajnom ne seba vedomý smejú do ksichtu. Už sa dosmiali. ()

Reklama

Reklama