Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poklidný díl z anglického venkova s odsouzenou k smrti, kterou musí Poirot vyrvat oprátce - samozřejmě že se mu to podaří. Tahle série je pro mě osobně tou relativně nejslabší - tady tu čtvrou hvězdu zachraňuje pouze má oblíbenkyně Kelly Reillyová, které to tady neskutečně sekne a taky jedna hororová scéna jak z Indiana Jonese... ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teda! Já nejsem jediný fanoušek Paula McGanna? (miluju kompletní sestavu z Hornblowera). Ale k věci. I když není zrzavý a pihovatý, jako v knize, zosobňuje přesně tu stejnou "zatracenou anglickou spolehlivost". Mezi Poirotovskými knihami je tahle dost výjimečná ("Jedna z mých nejlepších knih, kdyby v ní nebyl Poirot":-)). Je hodně postavená na atmosféře, kterou film vystihl, jen jsem trochu nechápala, co je za problém s tou pomazánkou. ()

Reklama

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný cypřiš má opravdu velmi temnou atmosféru a velmi kvalitní zápletku. Nebojím se ho tedy označit jako jednoho z nejlepších Poirotů. Minimálně do 3/4 filmu jsem si poprvé myslel, že tento případ nestihne vyřešit a nebo, že opravdu nenajde jiné řešení. Nejsem si jistý, jestli to takhle dokázala schovat samotná Agáta, nebo vzniklo dokonalé dílo vymykající se těm předešlým z rukou pana režiséra. ... Nemocná teta, morfium, poprava za 5 dnů, krásná Mary, lososový sendvič. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jen pojď, Smrti má, a ustel mi navždy v temném cypřiši !!" Špetka Shakespeara, rozkošná Kelly Reilly a tradičně skvostný David Suchet ve výborně vystavěné epizodce s trpělivě budovaným napětím, jejíž rozuzlení, s Poirotovou ostro(vtipno)u gastroshow a rozsudkem britské kuchyně na čele, se skrývá v tom stejně neprostupném agáthí královny detektivních křížovek jako téměř vždy.. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů, alespoň mně velmi sedl. Stará dobrá dedukce opět slaví úspěch. Mrazivá scéna otrávení Mary je geniální. Herecky zvládnuté na 1*. EDIT: Po dalším shlédnutí musím z nadšení ubrat. Díl je to fajn a postavy i případ zajímavý, ale od této série probíhá změna v detektivním pojetí, která každému nemusí vonět. Dřívější díly byly koncipovány tak, že divák téměř vždy věděl všechny indície, co Poirot, a mohl tedy případ řešit s ním. V novějších dílech jsou některé důkazy skryty a ví je pouze detektiv. Ohromení na závěr tedy bývá silnější, ale dospělo se k němu ne úplně čistou metodou. V Temném cypřiši to bylo naprosto okaté. V usvědčovacích scénách Poirot odhalí hned několik informací, o kterých divák nemá ponětí. To se mu to potom pátrá... Na druhou stranu atmosféra dílu je slušně mrazivá a i pachatele lze odhalit dopředu, jen prostě není jasné, jak a proč čin spáchal. :) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • V knižní předloze se příběh odehrává v roce 1939, kdežto v televizní adaptaci o dva roky dříve. (PhillM.)
  • Natáčelo se ve vesnici Hambleden, která se nachází v anglickém hrabství Buckinghamshire, a také v hospici Sue Ryder, který se nachází ve vesnici Nettlebed, kde se nacházelo i sídlo Laury Welman (Diana Quick). (Trajektt)

Reklama

Reklama