Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

paniColombova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

BRAVO BRAVO BRAVO. Natočeno v roce 2003 a výborné. Dobrá myšlenka rozřešit vraždu po tolika letech. Jen trochu pozdě. Smutný nespravedlivý osud jedné dobré ženy a jejího manžela. Jako vždy - vraha jsem netušila do konce filmu. Toto je jedna z mých srdcovek asi právě proto, že tento příběh je aspon pro mě nejsmutnější, co jsem kdy od Agathy viděla. Křehce natočený film a jeden z mála, který se Agatině stylu moc nepodobá, ale možná právě to je na tom to orginální, jiné. PS: Za pozornost stojí i dojemná hudba na klavír doprovázející film. ()

gizi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot na případu tentokrát pracuje sám, chybí tedy oživení prostřednictvím jeho spolupracovníků. To ale není na škodu, i když humor prakticky chybí. Případ začíná náznakem čehosi, co je naštěstí záhy vysvětleno, takže divák netápá až do konce. Následuje pohled na dobu zločinu z perspektivy pěti svědků, což je zajímavé (ale mohlo být podáno i zajímavěji) a přes své částečné opakování ani není nudné. 75%, 21.6.2014. ()

Reklama

vanadium 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po asi již pátém zhlédnutí zvyšuju hodnocení ze čtyř na pět hvězdiček, bude to ostatně ladit s názvem i počtem zhlédnutí;) Tento díl je zároveň s dílem Vražda Rogera Ackroyda poněkud odlišný od ostatních poirotovských filmů. Oba se totiž věnují zločinům, které se odehrály již v minulosti. Zatímco Vražda Rogera Ackroyda je pojata jako retrospektivní vyprávění, Pět malých prasátek je založeno na flashbackových výpovědích svědků, kdy každý z nich popisuje (sebe)vraždu Amylase Cralea ze svého pohledu. V tomto ohledu režisér odvedl bravurní práci - příběh se krásně rozvíjí a díky tomu, že každý viděl události osudného dne svým pohledem, dostáváme velmi plastický obraz celé události jako celku. Pět malých prasátek má značný emocionální náboj, je to příběh silně nostalgicky a melancholicky podbarvený, což je umocněno vynikající hudbou. Herecké výkony jsou klasicky excelentní a nanejvýš citlivé. Brilantní kameru a působivý, dozlatova sluncem zalitý a vytónovaný obraz snad ani nemusím zmiňovat. Nevím, jestli to bylo mou momentální náladou, ale včera při tom asi již pátém zhlédnutí na mě tento film velmi dojemně zapůsobil, tak jako nikdy předtím. Navíc jsem si z něj odnesl opět mnoho nového. Netřeba dále rozepisovat, prostě volím nejvyšší hodnocení! ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E01. I kdyz to neni vylozene podstatne, je skoda, ze autori do filmu nejak nevmestnali alespon kratke vysvetleni nazvu tohoto pribehu. V Zajimavostech je, ze v predloze Poirot pripodobnuje chovani peti zucastnenych osob pri vrazde k nejake angl. rikance. Je mozne, ze by se to do stylu pribehu moc nehodilo, tak je dobre, ze to je aspon tady na CSFD, protoze obcas jsou nazvy priznejme si malou zahadou. // Poirot zde vysetruje vrazdu malire, 14 let starou, na popud mlade damy - jeho dcery, ktera v te dobe byla dite a jejiz matku pak za tento cin obesili. Poirot tedy sbira fakta tehdy pritomnych osob. Jsou to 2 bratri, kamaradi mrtveho malire - modelka, kterou malir maloval - sestra obvinene a jeji vychovatelka. Tedy 5 lidi. Tady me dost zarazilo, ze se tu na nekolika mistech objevuje i sluzebna, cili 6. osoba, ktera ale jakoby tvurce vubec nezajimala. Prislo mi to dost podivne a zajimalo by me, zda byla i v predloze, nebo ji filmari pridali a zpusobili tak trochu non-sense nazvu. Kazdopadne i tak je podezrelych pomerne dost. Navic je tu jeste moznost, ze Craleova manzelka opravdu sama malire zabila anebo ze spachal sebevrazdu, jak tvrdila. Pribeh je retrospektivne vykladan hezky a skladacka se dobre doplnuje. Snad jen ten styl kamery muze vadit, kdy danou vzpominku vzdy vidime jakoby z pohledu osoby, ktera ji vypravi. Je to trochu zvlastni, misty trhane (jako pohyby hlavou), ale da se to. Nejvic ale na me pusobila cela atmosfera a hudba. Je to dil, ktery pusobi dost smutne. Mlada zena vlastne ztratila v detstvi oba rodice, matka navic mozna odsouzena nepravem... K tomu ten unaveny venkovsky feeling konciciho leta, s hadkami a milostnym trojuhelnikem - a tragicky pribeh mame jako vysity. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Znala jsem mou sestru dobre. Ta by proste nikoho nedokazala zabit. Lidska podstata ma nekonecnou moznost prekvapit". Klasicka Poirotovska detektivka, kde najsilnejsou strankou Sucheta ako Poirota je psychologia. Tentokrat sa mu prislubili aj vyborni herci ako dve krasne samice, teda vlastne 3 krasne samice konkretne Rachael Stirling a Aimee Mullins + Sophie Winkleman. Toby Stephens /Bondovka Dnes Neumirej/ sa tu tiez zjavil, a mal dost priestoru - teda mne Stephens nikdy nevadil, a celkom ho zacinam mat aj rad. Detektivka se vsim vsudy a k tomu nadherne prostredie : 95 % ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)
  • V celém filmu není zmíněno, proč titulu dala Agatha Christie jméno Pět malých prasátek. V knize Poirot připodobňuje pět hlavních postav k jedné dětské říkance a dle jeho názoru povahy zúčastněných přesně vystihují popis jednotlivých prasátek. (Robbi)
  • Meredith Blake je také jméno postavy ve filmu Past na rodiče (1998). (ČSFD)

Reklama

Reklama