Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 8 (2001) (série)


Vražda v Mezopotámii (S08E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder in Mesopotamia (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 2001, 1 h 40 min

Obsahy(1)

Přijel sem objevovat dávno mrtvé světy. A čekalo jej tu setkání se současným zločinem. Je jen málo míst na světě, kde by se Hercule Poirot cítil hůř. Neuvěřitelné nepohodlí, domy bez elektřiny, ubíjející horko, obtížný hmyz, a hlavně všudypřítomný písek, který se člověku dostane i pod nátělník – ne, to opravdu není nic pro toho úzkostlivě pečlivého, čistotného a puntičkářského mužíčka. Ještě štěstí, že – když už jej náhoda zavála až do daleké Mezopotámie – tu potkal alespoň svého dávného přítele Hastingse, a že spolu s ním má možnost objevovat pro sebe dosud zcela neznámý svět. Svět vykopávek. Ostatně něco mají archeologové s Poirotem společného: i oni stejně jako on oživují minulost, hledají mezi smetím stopy dávných skutků a lidí. Lidí, kteří jsou už v tuto chvíli mrtvi. Ani Poirot ovšem při své první návštěvě archeologického naleziště netuší, jak brzy a jak tragicky se oba tyto jejich světy propojí. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

canucks333 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Diel zasadený do iného prostredia nám predvádza výborne a zručne natočeného Poirota s miestami až mrazivou atmosférou a s veľmi vkusne využitým potencionálom archeologického prostredia. Tom Clegg tu zvládol réžiu s veľkým gráciou a Clive Exton už klasicky dokázal, že scenár mu vôbec nie ej cudzí. Suchet a Fraser excelujú! Bravo! 90% ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další případ našeho starého dobrého detektiva se odehrává na archeologických vykopávkách na místech dávné Mezopotámie. A máme tu dvě vraždy, sebevraždu, Poirotův kouzelný odchyt komára a samozřejmě geniální vyvrcholení s patřičným komentářem. Jde o epizodu, kde sice chybí trochu toho vzrušení, ale zase je to poutavý díl od začátku do konce, žádné půlhodinové budování příběhu plné nudy. Díl má vše, co k Poirotovi patří až na dabing, který je opět původní z TV Prima s Petrem Kostkou a Miroslavem Středou, což mé velké nadšení nesklidilo. Prostě Kostkův Poirot je pro mně zcela nevýrazný. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až moc mi to připomínalo předchozí díl "Zlo pod sluncem", a to hlavně ve smyslu skladby děje, kdy tu bylo ještě navíc, co mělo diváka zmást, možná až trochu zbytečně. Přesto je ale vytvořen příběh, který je komplexní. A tady i trochu natahovaný. Oblast Iráku je však dostatečně zajímavá, respektive uvedené lokace jsou natolik zajímavé, že vás alespoň tohle dostane. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak prekomplikovaná a neuveriteľná vražda z vášne sa môže nachádzať iba v diele Agathy Christie a to jediné je ospravedlnením. Nakoniec je každý podozrivý a nebude to prvý ani druhý v poradí, ktorý by sa divákovi mohol zdať ako možný vrah. Púštne a archeologické prostredie sa v niektorých dieloch objavuje a je to vítaná zmena oproti nudnému Londýnu a bežným interiérom. –––– Fakta, Hastingsi, fakta jsou těmi kameny, po kterých vede naše cesta. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám ráda, když Hercule Poirot změní prostředí a zločiny se neodehrávají jen v Anglii. Exotické prostředí archeologického naleziště kdesi v Mezopotámii bylo pro mě velmi přitažlivé. Jinak jde o klasický kriminální příběh s geniálním detektivem, který geniálním a logickým způsobem vysvětlí zločin a zločince dostane. Tentokrát jsem vraha tipovala správně a pak jsem si se slovutným detektivem celou skládačku poskládala. Opět to všechno do sebe krásně zapadlo, ostatně jako vždycky. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Pro Davida Sucheta bylo natáčení filmu dosud nejtěžším filmováním Poirota, jakého kdy zažil. Díky tehdejší politické situaci se namísto v Iráku, dřívější Mezopotámii, natáčelo ve vnitrozemí Tuniska. Exteriéry byly filmovány v římských historických sídlech, kde panovala nesnesitelná vedra a bez přestání zuřila písečná bouře. Zatímco ostatní postupně chytali hnědošedou barvu, on musel vypadat stále svěží, elegantní a bez jediné kapky potu. Asistenti se starali mimo jiné i o to, aby například jeho kalhoty nebyly zaprášené a jeho lakýrky se stále leskly. Pro toto natáčení měl vytvořený speciální oblek, který byl vybaven v zadní části kapsami vyplněnými umělým ledem. Jeho obvyklé vycpávky, jež navozovaly dojem korpulentnějšího vzhledu a jakéhosi hrbu a které sahaly od zadní části krku až k nohám, se staly v tomto případě snesitelnějšími. (avonetka)

Reklama

Reklama