Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Temný cypřiš (S09E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Sad Cypress (více)

Obsahy(1)

Elinor Carlisleová by si nikdy nepomyslela, že si na vlastní kůži ověří pravdivost rčení o staré lásce, která nerezaví. Jenomže pouto, pojící jejího snoubence Rodyho s jeho přítelkyní z dětství, která se po letech strávených v Evropě vrátila do Anglie, by neviděl leda slepý. Může se někdo Elinor divit, že k Mary Gerrardové nezahořela zrovna velkou láskou? Ale může se pak někdo divit policii, že po tragické Maryině smrti je Elinor hlavní a de facto jedinou podezřelou? Je ale opravdu pachatelkou obou těch zločinů, z nichž je obviněna? Předivo lží, které bude muset tentokrát na žádost svého přítele Hercule Poirot rozplést, je mimořádně složité a spletité. (Česká televize)

(více)

Recenze (74)

Colour 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Môj najobľúbenejší Poirot - krásne ponurý, dokonale zapletený, nepríjemne príjemný, s vynikajúcou atmosférou starého britského vidieka. Poirot s eleganciou a umom rieši prípad, ktorého rozlúsknutie mu určite spravilo šedinu. Nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá a naoko nesympatickú Elinor určite začneme časom ľutovať. Scenár znova raz výborný. Tomuto filmu nechýba nič, čo potrebuje kvalitný tv film. 4,5* ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E02. Pomerne standardni, nijak vycnivajici dil se zapletkou sahajici opet do minulosti a spletitych pribuzenskych vztahu. Vse je trochu jine tim, ze jista slecna Carlisleova je hned na zacatku obvinena z vrazdy, jejiz okolnosti jsou pak divakovi postupne predkladany. Mystifikace divaka je tedy trochu usnadnena tim, ze mu pribeh totoznost vraha "nuti", i kdyz ne vse je takove, jak se muze zdat. Na venkovskem rodinnem sidle je opet nekolik podezrelych a Poirot, ktery tu je pobliz, protoze svedci u jineho pripadu, se rozhodne najit skutecnou pravdu. Zapletka je logicka, ale priznam se, ze jsem si to vysvetleni musel pustit znovu, protoze jsou tu shody jmen, utajovana pribuzenstvi...a muze to trochu zmast. Opet mi trochu vadi vagnost nazvu (podobne jako u predchoziho dilu "Pet malych prasatek"), ktery je z nejakeho verse Shakespearovy hry "Vecer trikralovy" (viz Zajimavosti) a pronese ho jedna z obeti. No budiz. Horsi je zalezitost s anonymnim dopisem, kterym vse zacina. Na konci Poirot rika, ze ho napsala vrazedkyne, a v dalsi minute tvrdi, ze ho napsal onen doktor. To jsem nejak nepochopil. V ruce navic nejaky dopis na konci drzel, tak nevim, jestli to melo byt to zprosteni viny, nebo dalsi dopis, prave od doktora... Skoda takovych malych failu, to mi vzdycky kazi celkovy dojem. ()

Reklama

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další příběh s poirotovsky půvabným humorem a jemu vlastní "skromností". Věty typu "jednou jste mně dal málem šach" jsou stejně rozkošné jako jeho gurmánské zhnusení nad standardní paštikou. Fantastickou atmosféru má rodové sídlo, kde se převážná část děje odehrává. Je typické pro poirotovské příběhy a nádherně dokresluje atmosféru staré dobré Anglie 30 tých let v okruhu lepší společnosti. Myslím, že naprostá většina diváků si u tohoto prostředí jen povzdechne a zatouží po něčem podobném - bez závisti, ale s notnou dávkou obdivu. Film rozhodně patří k tomu nejlepšímu z natočených příběhů, a jeho sledování zcela určitě není ztrátou času. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mistrovské dílo, jehož závěr si musíte pustit ještě jednou, protože na vysvětlování a klasické poirotovské kolečko nějak není čas. I za to je třeba zatleskat, past je tentokrát připravena dobře a uvěřitelně. Někteří se o Poirota mohou dokonce bát! Vlastně to mohlo být i delší, takhle se dávkovala odhalení příliš rychle. Mistrovské utajení pachatele si tentokrát nezadá s knihou, a motiv je uvěřitelný, byť je opět ve hře i autorčina záliba v upírání mateřské lásky malým dětem. Á propós, k hereckému obsazení: Kelly Reilly mi hrozně připomíná Haley Bennett. ?? Ále... to nic. ***** ()

LucyW. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teda! Já nejsem jediný fanoušek Paula McGanna? (miluju kompletní sestavu z Hornblowera). Ale k věci. I když není zrzavý a pihovatý, jako v knize, zosobňuje přesně tu stejnou "zatracenou anglickou spolehlivost". Mezi Poirotovskými knihami je tahle dost výjimečná ("Jedna z mých nejlepších knih, kdyby v ní nebyl Poirot":-)). Je hodně postavená na atmosféře, kterou film vystihl, jen jsem trochu nechápala, co je za problém s tou pomazánkou. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Paul McGann si zahrál v tomto snímku doktora. Zajímavostí je, že již v minulosti hrál doktora, konkrétně doktora Who ve filmu Doctor Who (1996). (P. J. D.)
  • Poirot (David Suchet) se v tomto příběhu v novinách dočte o smrti slavného amerického skladatele George Gershwina. Zde se tvůrci televizní adaptace dopustili nepřesnosti, neboť podle Poirotových Timesů Gershwin zemřel v září 1937, leč ve skutečnosti se to stalo už 11. června téhož roku. Agatha Christie sama ve své knize Gershwina nezmiňuje. (PhillM.)
  • Film vyšel v roce 1940 a byl prvním příběhem Hercula Poirota, který se dá označit jako "courtroom drama", tedy drama ze soudní síně. (PhillM.)

Reklama

Reklama