Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Smrt v oblacích (S04E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Death in the Clouds (více)

Obsahy(1)

Hercule Poirot si vyjel do Paříže. Příjemné dny odpočinku tráví na výstavách, prohlíží si památky, navštíví i tenisový turnaj. Všechno hezké ale jednou skončí a velký detektiv se vrací do Londýna. Meteorologická předpověď zaručuje klidný let, Poirotovi je však stejně nevolno - nemůže se totiž zbavit strachu z cestování letadlem. Jedna dáma na palubě je na tom ovšem ještě mnohem hůř než on: stevard krátce před přistáním zjistí, že je mrtvá, a malá bodná ranka na krku svědčí o tom, že nešlo o přirozenou smrt. Podezřelí jsou všichni pasažéři i členové posádky. Geniální Belgičan postupně objevuje překvapivé vztahy mezi některými zúčastněnými a obětí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smrt v oblacích je jedním z mých oblíbenějších Agátiných výtvorů, nicméně s televizním zpracováním nejsem tolik spokojená. Skutečný pachatel je pro mě příliš málo ďábelský a okouzlující. Nemusel by hned vypadat jako bulgakovský ďábel, ale tohle je přece jenom moc suchar. Celkově jsou všichni představitelé takoví moc zatuchlí a zastření pavučinami. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající knižní předloha a velmi zdařilé filmové zpracování, které je jedním z nejpovedenějších s Davidem Suchetem. Atmosféra filmu je dokonalá a herci výborní. Přínosem je určitě i postava inspektora Jappa. Kdo ví jestli se inspektora Jappa, kpt. Hastingse nebo sl. Lemonové ještě někdy dočkáme v novým dílech? Obzvláště dobře zpracovaná se mi zdála být samotná scéna v letadle, napětí by se dalo krájet. Dvakrát se v celém filmu objevila i česká rodačka Hana Bělská (Pravdová) a sice v malé roličce domovnice (v titulkách je uvedena jako Hana Maria Pravda). Opravdu moc povedené. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V galérii surrealizmu je Poirot ako doma, horšie je to už v lietadle. Strach z lietania je na ňom vidieť a jeho grimasy pri štartovacích manévroch nepotrebujú žiadne slová. Vyšetrovanie prebieha pekne plynulo, malé šedé bunky dostanú zabrať až k absolútne klasickému záverečnému odhaleniu v uzavretej spoločnosti. Hastingsa spoľahlivo nahradí a možno aj predčí dôvtipná stevardka a pripomeniem tiež dôležitosť prázdnej zápalkovej škatuľky. –––– Ale, ale, to už nemůžete nastoupit do letadla, aby se na palubě nestala vražda. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S Herculem Poirotem jsem se seznámila právě prostřednictvím tohoto filmu. Bylo mi deset a bylo to ve viktoriánské vile kdesi na anglickém venkově. Pamatuju si, že v krbu hořel oheň a já do té doby ještě nikdy neviděla filmovou mrtvolu (Vinnetou se nepočítá!). A trauma bylo na světě. Od té doby jsem se naučila lépe anglicky (a v Česku se rozmohl dabing), takže dnes už vím, že všechno dobře dopadlo, ale odpor k anglické venkovské architektuře mám stejně silný, jako jistý Belgičan k létání. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavé je, že při druhém a třetím shlédnutí jsem byl kritičtější. Popření zamilovaného happyendu sice stále oceňuji, jenže režisérské a scenáristické lapsy mne štvaly o poznání více (k čemu např. v příběhu figurovala ona vosa se vám nikdo neobtěžuje osvětlit). Vrcholem byl podraz v podobě komorné, jejíž tvář jsme ovšem nesměli ani koutkem oka zahlédnout. Ubližuje i klasické přiznání bez jediného důkazu, alespoň oddacím listem se tu mohlo zamávat. Ve čtvrté sérii se detektivní zápletka konečně dostala do centra pozornosti, a přestalo se kalkulovat s divákem vyžadujícím zábavu a oddych; jenže tento díl stále jakoby počítal s absencí malých šedých buněk u televizního publika. Škoda. *** ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • V čase přibližně 13:30 vidíme na tabuli v Roland Garros „finále muži F. J. Perry a G. von Cramm“. Jedná se tedy o ročník 1935. Ale v tomto roce se letadla Douglas DC-3 ještě nevyráběla. Výroba započala až v roce 1936. Vražda se proto nemohla stát v letadle DC-3. (pjotri)
  • Letadlo zobrazené ve filmu je Douglas C-47B Dakota 4. V románu je ovšem typ letadla Handley Page HP42. (Jan.Kanak)
  • Když Poirot prohlíží mrtvolu a na krku objeví stopu po otrávené šipce, je vidět, jak pod vpichem tepe tepna. Oběť tedy nemohla být mrtvá. (pjotri)

Reklama

Reklama