Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 7 (2000) (série)


Smrt lorda Edgwara (S07E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Lord Edgware Dies (více)

Obsahy(1)

Nikdo ho neměl rád. Byl samolibý, hrubý a bezohledný. Jenomže i takoví lidé mají právo na život a vražda je vražda, ať se její obětí stane kdokoliv. Ostatně lord Edgware jistě nezemřel proto, že by nějaký filantrop chtěl zbavit lidstvo jednoho hulváta. Motivem jeho vraždy je nepochybně něco daleko prostšího, přízemnějšího. Jenže Poirot se marně snaží přijít na to, co by to mohlo být. Touha jeho ženy po svobodě? Snaha chudého synovce a dědice titulu urychlit trochu přirozený běh věcí? Nenávist dcery z prvního manželství, která nedokázala otci odpustit, že nechal její matku zemřít v ponížení a bídě? Těch podezřelých je i na Poirotův vkus příliš mnoho a hlavně – většinou mají skálopevné, neotřesitelné alibi. Jeden z nich ovšem vrahem je, to je nade vší pochybnost. A je jen otázkou času, kdy se ty malé šedé buňky geniálního detektiva vydají správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový krásně zamotaný díl, který se rozvíjí pomalu, ale díky návratu Hastingse a opětovnému setkání všech postav (Poirot, Hastings, Japp a slečně Lemon) se to dá snadno skousnout, protože následuje zamotaná honba za vrahem, která je skutečně krásně propletená. Dá se odtušit, kdo je vrahem, ale když to pak Poirot objasňuje, je to paráda. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejlepších poirotovek, kde je na začátku hlavní podezřelá osoba, která je záhy očištěna, aby na konci byla odhalena jako vrah. Děj je tu velmi šikovně vystavěný, podezřelých i možných motivů je tu hora a i při opakovaném shlédnutí je radost pozorovat, jak šikovně se tu pracuje s vodítky a jak šikovně nás autoři zavádějí i na špatnou stopu. Je pravda, že v reálu by mnohé z toho, co nám autoři ukazují, bylo velmi pochybné a těžko uvěřitelné, ale překombinovanost mi osobně v detektivkách nevadí, mám ji radši, než když hned na začátku začnu větřit kdo, jak a proč a nemám šanci, že se ještě něco změní. Trocha humoru neškodí ("Poirot se nezamilovává, on jen pozoruje."), jedna z posledních epizod se starou partou a pár pěkných slečen ve vedlejších rolích (kromě už zmíněné kloboučnice ještě dcera zavražděného), pro mě jasných 5 hvězd. ()

Reklama

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hastings se vrací z nacistické Argentiny, kde marně zkoušel investovat do železnice, slečna Lemonová je (jakož od prvního dílu) stará panna a Hercule se nám zamiloval do blonďaté americké šťabajzny od komediantů! Naštěstí vrchní inspektor Japp zůstává pořád stejný - lahváče v sítěnce a věčný apetit na hovězí na ledvinkách! Zapeklitý příběh nedá divákovi ani čuchnout, v klasickém závěrečném herculovském závěru se divák již po sté nestačí podivovat nad inteligencí a výkonností mozkových buněk toho Belgičana! 94% ()

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kombinace tradičně skvělého Poirota a půvabného prostředí anglického venkova dokáže omluvit i (podle mne) slabší výkony dalších herců (snad ještě Japp se mi líbil), stejně jako některé drobné nelogičnosti - např. je běžné s sebou nosit "vrahovu" botu? Jak to že výpary z kyseliny rozleptají minci, ale pro personál továrny jsou asi neškodné.... Ale to jsou jen detaily. Prostě další skvělý díl. ()

strom-z 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zápletkou hodně silnej díl, kterej má pár dost kouzelnejch nápadů, asi si to někdy přečtu i v originále. SPOILERY - vražda mi psychologicky připadá celkem dost uvěřitelná, je to sice jakože děsně překomplikovaný, ale tim, že vrah se celou věcí vlastně baví a zkouší si, co dovede, to podle mě sedí. Kamenem úrazu je tady ale obsazení Jane a Carloty, který sice hrajou dobře, ale prostě si vůůbec nejsou podobný, takže tý jedný scéně u večeře se fakt nedá věřit... Stejně tak poněkud lacinej moment, kdy je třetí oběť klišoidně odpravena těsně před vyzrazenim klíčový informace, ale přesto všechno jedna z mejch oblíbenejch poirotovek. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Postava Penny Driverové (Deborah Cornelius), musela být přejmenována. V knižní předloze se totiž jmenovala Jenny, což je velmi podobné s jménem Jane Wilkinsonové, kterou hraje Helen Grace. Tvůrci si mysleli, že by se jména mohla divákům plést, proto vyměnili začáteční písmeno. (Sebi236)
  • V tomto díle se českého dabingu hlavních postav, mimo Hastingse (Hugh Fraser), ujali jiné osobnosti, než je tomu u ostatních dílů celé série. (necisty)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno