Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dlouho předtím, než Sam Raimi vytvořil parádní "Spidey Trilogy", napadl ho velmi Jednoduchý plán:) Raimi zkrátka umí. Jeden by nevěřil, jaká, zdánlivě bezvýznamná, nevinná náhoda udělá z člověka příležitostného sériového vraha:) Stačí, aby liška s kořistí přeběhla přes cestu, abyste hodili sněhovou kouli "špatným" směrem a spustí se smršť neočekávaných a šílených událostí, které vás drsně odhodí na zcela jinou cestu, než tu, kterou jste si v klidu a s úsměvem na tváři plánovali. Snímek vévodí především po scénáristické stránce, rovněž okouzlující je nádherná, zasněžená krajina. Závěr filmu mi sice přišel lehce pochybný, ale to je jen "jednoduchý" detail:) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Scott B. Smith .. Tahle země není pro chamtivé. Kdysi jsem si myslel, že Jednoduchý plán je Fargo (ta podobnost ta prostě je - sníh, kufr peněz), jenže Fargo je mnohem lepší a intenzivnější podívaná na obdobné téma. Tady jsem měl problém uvěřit za prvé kolotoči vražd, které jsou nadbytečné a za druhé kolotoči vražd, které policii nevzrušují. ___ Jestli ti Coeni jen moc nečtou, než se pustí do svých "originálních" scénářů :-)) __ 70%. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Raimiho přímočará odpověď na černohumorné Fargo bratří Coenů? Nikoliv. To pár let před tím usednul ke svému psacímu stroji američan Scott B. Smith, nadepsal si velkými písmeny „v jednoduchosti (situace) je síla“ a rozvinul prostou zápletku, kterou si narozdíl od nejdivočivějších konspiračních teorií svých bratříčků, dokáže lehce představit každý divák resp. čtenář. Pár let poté zasedl znovu, aby knihu přepsal v plnohodnotný filmový scénář a společně se S. Raimim divákům naservírovali mrazivý (nejen kvůli roční době, v které se odehrává) thriller, postupně se měnící v plnokrevné, minimalisticky vystavěné, psychologické drama, s neustále přítomnou hutnou atmosférou (otázkou), zavrtávající se hluboko do vaší mysli jako červotoč do voňavého čerstvého dřeva a sice „jak byste naložili vy osobně s.....“. Navíc s řádně žhnoucím závěrem, kdy i nejzapálenější matematik-teoretik, rochnící si v nejdivočivější kombinatorice, pod tíhou faktů, pouze svěsí ramena, rezignuje, neomylně sáhne po kamarádovi ZIPPákovi, promne ruce a dopřeje si (nejdražšího) tepla z domácího krbu, v jehož světle se faktura od ČEZu jeví jako vítaný příjemný present. Navíc s hmatatelným přesahem aneb co je horší? Být mrtev nebo umírat (ve vzpomínkách) zaživa? K úplné spokojenosti (vyjma absence zapojení mozkových závitů vyšetřovacího týmu) mi tam snad už pouze scházel velký nadšenec (pod)zimních zahradních prací P. Stormare, nad jehož nefalšovaným zápalem, umem a citem pro věc, by jistě zaplesalo nejedno amatérské kutilské srdíčko. To je zase ale jiný příběh a kdoví, třeba se ještě, někdy v budoucnu, dočkáme volného pokračování. Třeba v podobě kraťasu od tvůrců nápaditých reklamních spotů Hornbachu, pod názvem „a co po sobě (ne)zanecháš ty“?! 85% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi can do things...obvykle. V tomhle případě se mi zdá, že "jen" natočil vlastní Fargo (opravdu, najděte deset rozdílů), a že to Paxton s Thorntonem nemohli sami prostě utáhnout tak dobře jako když se u Coenů sešla celá parta velkých jmen. Jenže ono je to ke konci čím dál tím lepší (i když jsem paranoidně čekal jiný/další zvrat), a ty dvě hodiny jsou kupodivu tak akorát. Sice na to musíte mít určitou náladu, a přijde mi to míň přístupné než to dokola omílané Fargo, ale svoji osmdesátku si to zaslouží. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Po čase jsem podlehla místnímu vysokému hodnocení a radovala se na kvalitní zážitek. Dopadlo to tak, že na mě z bedny dvě hodiny chrlila směs nelogiky, debility a frustrace, ale vydržela jsem do konce v očekávání, že přijde zasloužený trest. Taky nic. Nepochopím, jak se může spořádaný občan mávnutím proutku proměnit v hajzla a vraha a to bez špetky svědomí. O kojící matce, která s klidem Američanky kuje podrazácké pikle a ještě blbě, ani nemluvím. Herecky přesvědčil B.B.T. v roli idiota, který mě ale iritoval. Všichni hráli jak o závod, ale nepřesvědčili mě, i když scénář byl až mrazivě realistický. Přesto mě vůbec nezajímá, jestli můj soused žije dvojí život a má na krku např. 8 vražd (raději). Konec sice přinesl malou satisfakci a větší v doživotním traumatu běžné "chudé" americké rodinky, ale k popukání to teda nebylo! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Tento film inspiroval kanadskou punk-rockovou skupinu Simple Plan ke svému názvu. Sám frontman kapely (Pierr Bouvier) výběr názvu komentoval takto: „Všechno je to spojený s tím nemít nudnou práci, ale jít si za svým snem. A to je ten jednoduchej plán.“ (groz122)
  • Natáčelo se od 5. ledna do 13. března 1998 ve státech USA – Minnesota (Delano, St. Paul, Golden Valley) a Wisconsin (Ashland). (BMW12)
  • Člen ZZ Top Frank Beard se objeví v cameo roli na pohřbu. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama