Reklama

Reklama

John Wick: Kapitola 4

  • USA John Wick: Chapter 4 (více)
Trailer 3

John Wick (Keanu Reeves) odhalí cestu, jak porazit Nejvyšší radu. Než se mu však podaří získat svobodu, musí čelit novému nepříteli, který má mocné spojence po celém světě. Bude to o to težší, že nová spojenectví mění staré přátele v nepřátele... (Vertical Entertainment)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (832)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Stále perfektné a odzbrojujúce ako predošlé diely. Možno dokonca ešte aj o chlp lepšie. Neviem ako to Keanu Reeves a Chad Stahelski dokázali, ale po troch dieloch som si myslel, že som videl všetko v rámci dobrej akcie vo filmoch. No tu v John Wick: Chapter 4 mi ukázali, že sa dá zájsť ešte ďalej. Stručne a jasné to zhrniem v troch bodoch. Prvý bod prečo je toto štvrté pokračovanie vynikajúce sú pochopiteľne akcie, ktoré sú naozaj lahodne na pohlaď. Kamera a choreografia znova ponúkne niečo čo sme ešte nevideli (pohlaď zhora alebo takmer hodinové akčné finále, ktoré ide na plne grády nonstop až do záverečných tituliek!). Druhý bod sú postavy a herci. V každom diely sa mihol vždy niekto známi, no tento diel ma rozhodne najlepších hercov. Je tu japonský sympaťák Hirojuki Sanada (Sunshine), ktorý vládne v Osaka Contintenal a ktorý rád pomôže kamošovi v núdzi. Na druhej strane je tu Bill Skarsgård, ktorý mi svojim démonickým prejavom trochu pripomínal Jokera. No a aby dostal Johna, tak ma na pomoc zabijakov ako Marko Zaror (Neporaziteľný III) alebo Donnie Yen (Ip Man), ktorý je mimochodom fantastický. Navyše po Wickovi ma asi najviac priestoru na plátne a kludne by som sa ho nebál označiť za najlepšiu vedľajšiu postavu v sérii. A aby toho nebolo málo Keanu si to rozdá aj s tlstým Scottom Adkinsom (Neporaziteľný), ktorý sa tu zmení na nepoznanie, no jeho scény sú tiež výborné. Tretí a posledný bod je príbeh. Príbeh je síce s veľkej časti podobný, ale dostali sme veľmi pekný záver, ktorý sa mi ľúbil a zároveň ma milo prekvapil. Audio-vizuálna stránka je takmer identická s predošlými dielmi, takže nádherné lokácie a hudba, ktorá bičuje film v pred nechýbajú ani tu. Čo však identické nie je, je dĺžka filmu. Každý diel je dlhší ako ten predošlý a nie tomu inak ani tu. Osobne si myslím, že niekomu nebude pochuti sledovať ako John zabije takmer 140 ľudí v extrémne dlhých akčných scénach. No fanúšik akčných filmov sa podľa mňa určite poteší a kto už neocení toto, tak už neviem, čo si predstavuje pod pojmom kvalitne natočená akcia. Film roka! P.S.: počkajte si na scénu za titulkami. 95% - 5* ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Ještě jsem nikdy neviděl film, kterého každý jeden záběr je jak dokonalý obraz, propracovaný do nejmenšího detailu. Do zmiňovaných obrazů pak vložte nejnápaditější choreografie bojových umění, které jste kdy viděli, a dostanete čtvrtého Johna Wicka. --- A když už máte pocit, že jste viděli úplně všechno, nastane scéna s velkým mužem ve fialovém obleku na diskotéce. Ps: Pokud existuje peklo, vypadá nejspíš jak zmiňovaná scéna s tancujícími lidmi. --- Naprosto transcendentální zážitek, kdy v posledních dvaceti minutách jsem byl vyčerpán akčním tlakem, který na mě film vyvíjel. Kdo jde na příběh, bude dle mě zklamán. Kdo hledá nejlepší akční videoklip, pravděpodobně si sáhne do svého TOP5 všech čas. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý "John Wick" je v rámci akčního žánru vybroušená dokonalost. Tato pečlivě sestavená gurmánská lahůdka dokáže současně vyvolávat fyzicky intenzivní reakce i ryzí rozkoš z kreativity a nápaditosti zdejší choreografie. Moment, kdy si Wick přehodí přes krk nunčaky, představuje takové to uvědomění si, že jste právě svědky dokonalosti - něco jako když poprvé vědoucně pohlédnete na plátno od van Gogha, necháte se obestoupit hudbou Bacha, nebo vidíte, jak zvedá obočí The Rock. Já bláhový a malověrný jsem pak na chvíli zapochyboval, jestli po tom ještě mají tvůrci něco dalšího v rukávu. Ale když se nad hrdinu s brokovnicí se zápalnými náboji vznese kamera, explodovala mi hlava. Tady se odděluje zrno od plev. Čtvrtý "John Wick" představuje grandiózní erupci geniality, talentu a osvícenosti. Jeho tvůrci tu současně vzdávají hold veškeré předchozí tradici filmových bojových umění a jejím velikánům - od Bruce Leeho přes Sammo Hunga po Zatóičiho. Ale právě že namísto plytkého napodobování či fanboyovského odkazování si ze vzorů a předchůdců staví mety, které chtějí překonávat - nikoli však arogantně, nýbrž láskyplně a s úctou. Ohromným aktivem série zůstává Keanu Reeves, především díky rokům levelování a ochotě učit se nové věci. Choreografové tak dostávají na hraní nevídaně tvárného představitele, s nímž mohou nejen variovat jeho již osvojené dovednosti, ale také mu stanovovat nové výzvy. Podobně je to pak i s dalšími představiteli zvučných jmen. Jiné velkolepé ansámblové akčňáky minulosti - např. "Expendables" či "Rychle a zběsile" - si vystačily s tím, že jen po vzoru wrestlingových exhibic proti sobě postavily hvězdná jména a nechaly je předvádět své ikonické frajeřinky z jiných bijáků. Oproti tomu Stahelského tým vezme Hiroyukiho Sanadu, Donnieho Yena, Scotta Adkinse, Marko Zarora i Shamiera Andersona a každého přetvoří v rozkošně svébytnou postavu, která jim dává prostor zužitkovat jejich fyzické přednosti, navázat na nějakou klasickou tradici či ikonu a navíc se i vyblbnout herecky. Čtvrtý díl navíc vyloženě skvostně využívá vlastní komiksově přepálený svět série s jeho kontrastní barevnou paletou, zbrojním someliérstvím, stylovými fetiši a nadreálně mramorizovanými klišé. Tohle "Panství Downton" s kung-fu a bouchačkami má kořeny zapuštěné do patetických esencí žánrovek, sahajících od melancholických krimi Jeana-Pierra Melvilla přes heroic bloodshed bijáky Johna Woo i samurajská dramata Masakiho Kobajašiho až po postmoderní coolness Cowboye Bebopa. "John Wick 4" se při tom dalece vyhýbá velkohubému eklektickému exhibicionismu v duchu Quentina Tarantina. Jako pravý mistr bojových umění pokorně přiznává své mistry, jejichž bravura jej samotného dovedla k tomu, aby ustanovil nový vrchol akčního žánru. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pána Boha, to ako fakt? Ja rozumiem, že to má byť snímok, ktorý má v prvom rade zabaviť, pričom má človek absolútny priestor nato, aby vypol hlavu a nechal sa unášať jedným nezmyslom za druhým. Ale toto akože fakt naozaj?? Zaujímavé ale je, že kde to stolerovať dokážem, pri niektorých filmoch ani omylom. No a toto je práve jeden z nich, ktorý ma navyše dejovo úplne minul, pričom tá takmer trojhodinová stopáž, tomu taktiež nepomohla. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Je to sice šíleně dlouhé, ale tu akci kluci zkrátka umějí na jedničku s hvězdičkou. Respektive momentálně nemají absolutně konkurenci. Klidně to prozradím, ale jsem moc rád že se celý John Wick konečně uzavírá. Dostali jsme slušnou porci zábavy, ale už jsem si neuměl zkrátka představit, koho by John musel ještě v dalším díle zmlátit a postřílet. Donnie Yen je určitě velmi důstojný protivník. 70% ()

Galerie (55)

Zajímavosti (27)

  • V čase 34:32 můžeme slyšet legendární „Wilhelm Scream“. (OJan)
  • Záporáci ve filmu řídí auta BMW E60, jenž se vyráběla v letech 2003–2010. (Petr490)

Související novinky

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

08.03.2024

Tuhle kombinaci by nejspíš čekal málokdo. Keanu Reeves (The Matrix Resurrections), herec téměř univerzálně milovaný napříč všemi cílovými skupinami, však už loni přislíbil svou účast na nadcházejícím… (více)

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

22.02.2024

Fanoušci zabijáka Johna Wicka a herečky Any de Armas budou muset zatlačit slzu zklamání, na jejich společné akční dobrodružství si budou nakonec muset počkat výrazně déle. Dlouho připravovaný a mimo… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Keanu Reeves si přál ve Wickovi definitivní smrt

Keanu Reeves si přál ve Wickovi definitivní smrt

19.09.2023

Jak poznáte, že už má herec nějaké role plné zuby? Tak třeba tak, že při natáčení na kolenou prosí režiséra, aby ho zabil. Tedy alespoň ve filmu. Přesně to byl údajně případ Keanu Reevese (Matrix,… (více)

Reklama

Reklama