Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (163)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, jak jsem byl v roce 1993 na premiéře v Brně v kině Art. Odcházel jsem naprosto nadšený. Dnes jsem film viděl znovu po dvaceti letech. Mezitím jsem viděl můžu říct stovky filmů a to, co ve mně tenkrát zanechalo nesmazatelný dojem, dnes kolem mne proplulo bez sebevětšího kontaktu. Rodinná sága zůstal hluboko ve stínu Legendy o vášni a podobných gigantů. Tady se to Brad Pitt naučil a v Legendě o vášni to zúročil. 70% ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Nádherně a poeticky zachycen nostalgický život v Montaně vyspělou režii Roberta Redforda. O muškaření jsme před zhlédnutí neměli ani potuchy, ale teď jsme dostali chuť si to zkusit. Pro nás má tento film účinek dvojnásobný, protože my jsme také dva nerozluční bratři, a byť byli Norm i Paulie snad ve všem odlišní (kromě lásky k řece), byli to bráchové na život a na smrt a tento dojemný kousek doprovázený nádhernou hudbou nás pevně chytil  za srdce a dokázal svou prostotou, že malé filmy si mnohdy miliardové blocbustery namažou na chleba. V JEDNODUCHOSTI JE SÍLA! 90% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Na túto snímku potrebujete vek. Aspoň ja som potreboval. Okolo r. 2004 som jej dal 2*. Po pár rokoch sa to ale zmenilo a musím zvýšiť na 4*. To je zmena, čo? Kovboj Redford sa necháva unášať ojedinelou, divokou, spanilou a v tých dobách akoby ešte arogantným človekom neporušenou americkou divočinou. Herecké výkony kvôli miestami až obdivuhodnej umiernenosti budia u nepozorného diváka dojem neviditeľnosti, ale pravda je presne opačná. V príbehu sa "nič moc" nedeje a dialógy a niektoré scény tlačia na pílu, ale aj v tom je čaro tohto filmu. Brad Pitt v tom období hral aj v druhej epickej ságe o skone jednej rodiny, ale Legenda o vášni ma až tak neuchvátila. Stonásobne umiernenejšia A rieka tečie áno. Vždy, keď ju vidím, si spomeniem na výnimočnú novelu Stephena Kinga Telo. "Pozrel som sa naľavo, kde za továrňou plynula Castle River. Nebola už taká široká, ale bola trocha čistejšia. Stále tiekla pod mostom medzi Castle Rock a Harlow. Železničný most 5 míľ proti prúdu už nestojí. Ale rieka tu je. A ja tiež." ()

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Třetí film od pana Redforda, který jsem měl možnost vidět a zatím zůstává favoritem Legenda o slavném návratu :) Teče tudy řeka je ale taky pěknej film, na kterej se příjemně kouká a možná v budoucnu, až budu víc poznamenaný rybařením, ho docením o něco víc. Každopádně Brad Pitt byl skvělý i na začátku kariéry a líbil se mi i Tom Skerritt jako hlava rodiny. Tenhle typ filmů mám hodně rád a přestože tenhle nezařadím mezi své oblíbené, rozhodně stojí za to vidět. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si dnes po mnoha letech zase připomněla a opět po mně tak nějak sklouzl, aniž by zanechal šrám. Redford je mistrem v zachycení pomalu plynoucí každodennosti. Postavám nedává moc psychologie, spíš je ukotvuje v určitém časoprostoru, v komunitě, kde každý každého zná, kde všichni ctí nějaké zvyklosti, jsou nastaveni na jeden názorový proud, mají své náboženství, své předsudky. A mámy berou svůj úděl žen obětujících se pro rodinu jako jediný možný. A není dobře, když se někdo vymyká.... Ve filmu se toho vlastně děje velmi málo. Myslím, že pro amerického diváka může být film nějakým zrcadlem - podívej se, jak žiješ, jsi takhle spokojený? Nenaplňuješ očekávání druhých, místo aby ses trochu vzepřel? Celé je to tak zvláštně  svázané. Ve snímku dává jedinou svobodu řeka, ale ta hlavním hrdinům život nenahradí... No, myslím, že dvě hodiny jsou na film příliš. Alespoň pro Evropana, který potřebuje psychologii, emoce, nadsázku, zvraty, humor. Prostě něco!  Teče tudy řeka nabízí řeku a studenou každodennost. Kromě herců v hlavních rolích jsem ale ráda viděla Brendu Blethyn z Vřesovišť. A oproti Řece má ve Vřesovištích (ač jsou to jen detektivní epizody) velmi dobře psychologicky vystavěnou roli. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Pstruhy, ktoré „hrali“  vo filme, pochádzali z jednej z fariem v Montane. Boli držané v špeciálnej chladenej a prevzdušňovanej nádrži až do „veľkej“ chvíle, keď sa objavili pred kamerami. Neboli použité žiadne háčiky - na spodnú čeľusť pstruha bol priviazaný vlasec, a to pod drobnohľadom predstaviteľov Montana Humane Society. (Arsenal83)
  • William Hurt si chcel zahrať postavu Paula Macleana, a tak sa raz vybral na ryby s Normanom Macleanom. Keď sa Hurt spýtal, či chytá ryby dosť dobre na to, aby mohol hrať jeho brata, Maclean odpovedal: "No, Bill, si celkom dobrý rybár, ale nie dosť dobrý na to, aby si bol mojím bratom." (Arsenal83)

Reklama

Reklama