Reklama

Reklama

Režisér Marty DiBergi sa rozhodne nakrútiť dokument o "najhlasnejšej rockovej skupine sveta" Spinal Tap. Rozhovory s jednotlivými členmi kapely, pohľady do zákulisia, i záznamy so samotných koncertov postupne skladajú mozaiku komplikovaných vzťahov v kapele. Výsledkom je kultová mystifikačná komédia, parodujúca filmy o slávnych kapelách i samotnú éru hard rocku sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. (RTVS)

(více)

Recenze (107)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle me vcelku zklamalo. Nevadil by mi ten dokumentarni styl natoceni, ale Reiner precejen jeste nebyl zkusenej, takze to neni uplne doladeny. Problem je, ze ve filmu jsou bud rozhovory s clenama kapely, zabery jak jedou na turne, jsou na pokoji atd. a zabery z koncertu. Obcas se sice povede nejakej vtipek nebo hlaska, hlavne diky tomu, ze clenove kapely jsou fakt pohodari, jenze jako komedii bych to rozhodne neoznacil. Tak jediny, co stoji za pozornost, pak jsou ty koncerty, chytlavy pisnicky s perfektnima textama, ale tech je bohuzel malo, aby to vytahli na vic nez 3*. Jeste, ze ma film jen 80 minut. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Sledujeme smůlou provázené turné legendární kapely Spinal Tap - skupina zabloudí na cestě ze šatny a netrefí na podium, musí hrát na večírku vojenské základny, problémy s rekvizitama ... :-) Pro fanoušky osmdesátkového rocku a metalu je to strašná prča, i když je pravda, že ti muzikanti jsou jaksi slušní v porovnání s takovými Motley Crue, jejichž biografii jsem nedávno četl :-) Nechybí ani blonďatá "Yoko Ono" :-) ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Všetko závisí na každom divákovi, ako sa bude pozerať na prekvapivý filmový debut, inak všestranne nadaného režiséra Roba Reinera, lebo je to jednak FIKCIA, ale tak perfektné spracovaná, že jej uveríte takmer každú REPLIKU. My sme poučení a informovaní, mnohí, vtedy neboli, a tak bez problémov uverili tomu, na čo sa pozerajú. Mne sa to ľahko hovorí, ale v dobe, spred 30. rokov, nebol žiaden INTERNET, preto má film také kúzlo, že zmiatlo publikum, ktoré sa prišlo na rockument pozrieť. Vďačím tomu najmä Reinerovi a hlavným hercom, stelesňujúci spevákov, ktorí zároveň napísali i scenár. Sú vierohodní, vedia spievať, chodia po turné, majú fanúšikov, dokonalá atmosféra, že chcem veriť, a som ochotný sa na určitú dobu ponoriť do skupiny Spinal Tap, ktorá má CHARIZMU. V niektorých momentoch, je snímok geniálny, napríklad kontrola jedného z frontmanov na letisku, či pokec členov skupiny ohľadom predchádzajúcich bubeníkov, ktorí mali krutý osud... Vystriedalo sa všelijakých členov zo skupiny - neúrekom. Túto VEC pokladám za nespochybniteľný KULT, nielen preto, že som o ňom čítal v knihe, ale jednoducho PRETO, že JE ! Stačí si ho raz pozrieť, a máte v tom naprosto jasno ! ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Proč jsem se na to vůbec dívala? Protože v Brothers&Sisters si dělali srandu z lidí, co to neviděli:D No ne že bych úplně litovala, místy to byla sranda, ale abych se přiznala moc mě to nebavilo. To že je to parodie mě začalo trkat v 5. minutě a nechápala jsem, tak jsem si šla přečíst popisek na csfd. Beru to, je to zajímavé, neobvyklé, praštěné, ale pro mě už asi mimo mísu. Co se mi líbilo nejvíc, bylo asi, jak popisovali, co se stalo bubeníkům "Explodoval na pódiu, jen tak." a taky scénka s chlebem a salámem. ()

PEEPA 

všechny recenze uživatele

Neco mezi Mnaga Happy End a Almost Famous. Spise z dokumentarniho hlediska (jako Mnaga) a pritom hudba a prostredi a vubec tak nejak svet, kdese to odehrava je blizsi Almost Famous. Ale je to nudnejsi, nez oba dva zminovane. Mnaga je daleko vetsi sranda a Almost Famous je vyborne po filmove strance, navic s lepsimi hereckymi vykony a tak. Vlastne nevim, jak moc je tento dokument pravdivy, ale nezajima me to. Stejne tak nevim, jak tomu bylo u Almost Famous. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (20)

  • Rob Reiner měl původně hrát jednoho z členů kapely, ale rozhodl se pro režii poté, co o něm Harry Shearer prohlásil, že vypadá příšerně v elastanu. (hot_spot)
  • Ozzy Osbourne tvrdil, že sa pri premiére narozdiel od ľudí v sále nesmial, pretože naozaj veril v reálnu existenciu skupiny Spinal Tap. (gogo76)
  • Po úspechu filmu prišli ďalšie, a tak vznikol celý nový žáner. Mystifikačné portréty fiktívnych interpretov, čiže rock mockumentary. (Zdroj: sme.sk)

Související novinky

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

30.11.2023

O pokračování kultovní americké komedie Hraje skupina Spinal Tap z roku 1984 se mluví už nějaký ten pátek. Potvrzení, že bychom se ho měly přeci jen dočkat, přišlo přibližně před rokem a půl a… (více)

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

13.05.2022

Hraje skupina Spinal Tap, legendární komediální snímek režiséra Roba Reinera (Stůj při mně, Pár správných chlapů) patří mezi díla, které lze bezpečně označit jako naprosto kultovní. Film vyšel v roce… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama