Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o poměrech v americké věznici, kde vládne korupce, za kterou stojí lidé na vysokých postech. Roli spasitele věznice si v nezapomenutelné roli zahrál Robert Redford. Závěrečná scéna, kdy Brubaker odjíždí z vězení a trestanci mu tleskají na mě velmi zapůsobila a dokonale ukázala, že i když jsou to trestanci, tak pochopili slovo spravedlnost narozdíl od šéfů u koryt..... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S Brubakerom mám trochu problém. Som podozrievavý voči filmom, v ktorých sympatický klaďas ide vymýtiť zlo rozlezené do najposlednejších zákutí. Obzvlášť, ak tým supermanom je idealista s ambíciou nahradiť jeden zle fungujúci systém svojou predstavou iného systému. Samozrejme, že to nemôže dopadnúť dobre, pretože vyššie záujmy na vyšších miestach zasiahnu skôr, ako by sa novátor presvedčil, že tadiaľto cesta nevedie. V Amerike je veľa väzňov a tak sa nemožno čudovať snahám o využitie ich pracovného potenciálu. Nemožno sa ani čudovať našim normalizátorom, ktorí po filme vďačne siahli, aby ľudu ukázali, aké je to všetko v tej Amerike prehnité a zlé. A nemožno sa čudovať ani trom hviezdičkám odo mňa, pretože som niektorým postavám a niektorým epizódam filmu jednoducho neveril. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář - W.D. Richter a Arthur A. Ross. Kamera - Bruno Nuytten. Hudba - Lalo Schifrin. Dirigent: Lalo Schifrin. Orchestrace - Terence A. Bonnell, Jack Hayes. Hudební producenti - Nick Redman a Douglass Fake. Hrají - Robert Redford jako Henry Brubaker. Tržby v USA za první víkend: 2 748 079 $ (594 kin) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sice dvakrat nemusim Redforda, ale toto je totalna pecka, ktora aj po rokoch stale funguje na jednotku. Nadherna ukazka toho ake to je tazke, ked chce zabehnuty prehnity system zmenit jednotlivec a je uplne jedno z akej pozicie. Celkom originalne je, ze tentokrat chce zmenit k lepsiemu väznicu novy riaditel. Ale bude to velmi tazka cesta. Okrem Redforda tu vo svojich väcsich a aj mensich ulohach exceluju vsetci herci. Postavu väzna si tu uz nacvicoval aj Morgan Freeman. Napriek dlhsej stopazi, je film od zaciatku strhujuci a ani na chvilu nenudi. Holt pomery v base su dostatocne drsne a zaujimave aj keby tam vsetko fungovalo ako ma. A velku pochvalu si zasluzi aj stary dobry cesky dabing. 10/10. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

" Napínavý snímek, odhalující skutečnou pravdu o věznicích v USA. " tak to komentoval tehdejší bolševický tisk. dnes jde o fim, ukazující jasně, že muklové jsou Muži určení k likvidaci, nejlépe prací, nikoli jak si to představujeme u nás Magoři, uzenáči, ksindlové a lemplové, kteří se jen válejí před videem a v posilovnách. Až budeme kupovat nopvé předražené stíhačky, mohla by být součástí smlouvy pasáž o zavedení amerického vězeňského systému k nám, to by si ti šmejdi rychle rozmysleli:-) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Aby režisér Stuart Rosenberg dosiahol čo najväčšej autenticity, obchádzal kurátorov a úrady práce a hľadal väzňov, ktorí sa práve dostali na slobodu. (classic)
  • Jedná se o první filmování, kterého se jako komparzista zúčastnil Nicolas Cage. Rovněž jde o první film Morgana Freemana (Walter), kde byl v titulcích uveden jako herec. (Kritiq)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama