Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

H34D 

všechny recenze uživatele

Paul Newman v nejlepší formě, charizmatický odsouzenec, který svými šibalskými úsměvy musel oslovit nejednu slečnu, či homosexuála... Tahle role mu opravdu sedla přímo na tělo. Avšak přestože tento film prokazatelně JE o Frajeru Lukovi, rámec "one-man-show" úspěšně překračuje svou výpovědí o nezlomitelnosti lidského ducha (s čímž se mimo jiné pojí i skvělá metafora s brýlemi dozorce). Nejedná se však o žádné vypjaté drama, všechno je úsměvné (ne však humorné), extrémně pohodové a rozvolněné... V dnešní době možná až příliš rozvolněné, plyne to celkem pomalu, ale to už je holt ta neúprosná daň za stáří filmu. Naštěstí pointa, že někdy stačí i málo (nebo dokonce nic) na pořádnou frajeřinu je zachována. 9/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že nuda to rozhodně nebyla, dvě hodiny utekly opravdu jak voda a na hodinky jsem se díval pouze jednou, což považuji za perfektní, většinou se dívám u filmů skoro pořád. Ale jako 40 nejlepší film? Čím? Další fakt je, že herecké výkony vynikající, Paul Newman dokonale vystihl svojí postavu, ale stojí to skoro celé na pouhém úsměvu a všichni se z toho můžeme po. A jako větší ptákovinu vidím věty typu "nejlepší film z vězeňského prostředí"... stejné, jako kdyby se určovaly filmy z cukrárny, domova důchodců nebo videopůjčoven. Jsem rád, že jsem to viděl, ale čekal jsem víc. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Brilantní snímek o nezlomnosti lidského ducha. Společně s Vykoupením z věznice Shawshank se jedná určitě o samotnou špičku mezi dramaty z vězeňského prostředí. Paul Newman předvádí úžasný výkon, ale také další známí herci jsou skvělí, stejně jako scénář, režie, střih, kamera a vůbec všechno, na co si vzpomenete. Řadím jej do "povinné četby". ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Útěk z vězení- to je v Hollywoodu určitě jedno z nejhojněji využívaných námětů, které by se dalo nazvat skoro sázkou na jistotu. Ovšem Frajer Luke si s touto velkou konkurencí poradil raz dva a svůj status nehynoucí legendy si jednoznačně zaslouží. Samozřejmě hlavní zásluhu má fenomenální Paul Newman, který to ani nemusí hrát, a stejně je to frajer jako blázen. Ostatní herci by klidně mohli běhat po place úplně nahatí a tančit přitom kozáčka, ale přes ten lišácký úsměv a jasně modré oči by si toho stejně nikdo ani nevšiml. Navíc režisér Rosenberg za kamerou diriguje své životní dílo plné touhy po svobodě, přátelství, vytrvalosti a krutosti s takovou jistotou, že už začínám tušit, koho měl Frank Darabont za svůj filmařský vzor. Na Shawshank redemption to sice opravdu nemá, ale i tak je to FAKT SÍLA. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

A protože podle podle učení přírodomilce J. J. Rousseaua nás moderní doba vydala napospas úzkoprsosti konvencí, řádů a nesmyslných pravidel, neexistuje nic smysluplnějšího než se jim stavět na odpor. A nejlépe rovnou ve velmi kvalitním filmu, kterému k absolutoriu přebývá pouze koňská dávka naordinované suchopárnosti. Ale vaječná žranice je za samostatných 5*, o tom žádná! :) ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • V poslednej scéne sú svetlá semaforu v opačnom poradí, zelená hore, červená dole. Režisér tým jasne vyjadril vzdor autorite. (Michal74)
  • Vězeňský tábor byl postaven v Kalifornii podle vzoru toho, kde si kdysi svůj trest odpykával autor knižní předlohy Donn Pearce. (Hans.)
  • Exteriéry sa nakrúcali v delte rieky San Joaquin neďaleko mesta Stockton v Kalifornii. (Michal74)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama