Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Příběh je to sice jednoduchej, ale v rámci možností to v mých očích a hlavně uších prošlo s odřenými ušima až ke klasickému průměru. Žádná bomba to tedy není, ale ti kdo jezdili na podobné „brigády“ na ně ve většině případů vzpomínají v tom nejlepším. Některé melodie a písničky se těší velké popularitě i dnes, herecké výkony taky nebyli vůbec špatné – v mých očích jde o lepší průměr. 60% ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Svou lásku neskrývej, ne! hrdě se k ní znej. Miluj, miluj máš-li koho a neohlížej se na nikoho a miluj miluj už je čas! Miluj, miluj už je čas!!! Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Ten scénář je prostě úžasný. Milé husy, na západě se teď nic jinýho nenosí.Teď už to můžu říct soudružko. Až do včerejška jste nám všichni strašně křivdili. Dnes nás už soudíte právem...Víš co tě čeká? Vyloučení ze školy. Opovržení, hanba! Já to beru soudružko, až na tu hanbu a opovržení... Ty je lituješ Honzo?Prosimtě, vždyť si to ani nezaslouží. Já je nelituju, já mu to děsně závidim... A potom, ano ano, tři chlápci v černým s kytarama. A mně se ten uprostřed vždycky hrozně líbil:-) ()

Reklama

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, opravdu jsem tomu nepřišel na chut. Je to sračka. Ten film je mně svým pojetím odpudivý. Je slabě natočený i zahraný a propagandistický. Blbci na silnici s kytarami, to mělo být co?! Nebylo to napsané v brožuře. Prostě do odpadu s tím. Zlatý současný filmy, než tyhle vyčpělé a nic neříkající opusy. 0% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na romantický příběh o lásce k tekutému chlebu národa našeho a dočkal jsem se bohužel jen lásky mezi lidmi, přičemž pivíčko se za celou dobu neobjevilo jediné. Celkový děj byl úplně o hovně. Zasmát se dalo několika málo hláškám, které bych spočítal na prstech jedné ruky a mému uchu lahodilo několik krásných a vysoce chytlavých písní. Až v průběhu snímku jsem pochopil, že se dívám celou dobu na asi 10x propadnuvší 25leté středoškoláky. Do té doby jsem měl pocit, že sleduji záběry z dobové kumunistické chmelové plantáže. Jsou filmy,které nezestárnou a pak jsou filmy, které se snaží zavděčit svým chlebodárcům propagováním jejich myšlenkového směru a takové filmy zestárnou velmi rychle - zpravidla změnou uznávaného myšlenkového směru. Obávám se, že z této komunistické propagandy už nezůstalo nic než pár krásných písniček. [58 %] ()

swed 

všechny recenze uživatele

Rychman pečlivě odkoukal vše, co dělá Hollywoodské muzikály jedinečnými, jeho režie je proto bezchybná a vizuální stránka filmu se klidně může měřit se svými zámořskými kolegy. Naproti tomu stojí upocený scénář o chmelové brigádě v dobách komunismu a písně s texty typu "Hopsa hejsa do Brandejsa", což působí přinejmenším směšně a v tom horším případě tragicky. Je obrovská škoda, že režisér nedostal lepší materiál, protože se svým talentem by mohl natočit něco hodně velkého, leč nestalo se. 5/10 ()

Galerie (11)

Zajímavosti (30)

  • Na začátku filmu si můžeme všimnout, že herci mají po lokty zelené ruce. Je to díky chmelu, který byl uměle nabarven, protože se film točil na podzim, kdy jmelí již bylo zešedlé. (Duckinka)
  • Keď videl film riaditeľ Viedenskej štátnej opery, ponúkol Milošovi Zavadilovi (Honza), aby hral vo West Side Story hlavnú mužskú postavu. (Raccoon.city)
  • Po veľkom úspechu uvažovali autori, že natočia pokračovanie s pracovným názvom Starci po chmelu, ale nápad sa nerealizoval. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama